Επιστράτευσε μπουλντόζες και κατεδάφισε διατηρητέα ο Αρχιεπίσκοπος

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση της  Ιεράς Αρχιεπισκοπής να κατεδαφίσει τέσσερα διατηρητέα κτήρια, στην οδό Ισοκράτους στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας, χωρίς να εξασφαλίσει άδεια.

Η ενέργεια της Αρχιεπισκοπής προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δήμου Λευκωσίας, λειτουργοί του οποίου έσπευσαν μάλιστα επί τόπου για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι, ότι οι καταγγελίες που δέχθηκαν ευσταθούν. Όπως διαπίστωσαν μπουλντόζες κατεδάφισαν τα διατηρητέα που βρίσκονται μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό, που ανεγείρεται.  

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Λευκωσίας αναφέρει ότι διερευνά την υπόθεση σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα σοβαρό περιστατικό.

«Με λύπη διαπιστώσαμε σήμερα την κατεδάφιση διατηρητέων οικοδομών, ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στην οδό Ισοκράτους στην εντός των τειχών πόλη, οι οποίες γειτνιάζουν με τον υπό ανέγερση Καθεδρικό Ναό», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όπως υποδεικνύεται για την κατεδάφιση δεν έχει εκδοθεί σχετική άδεια. Μάλιστα όπως σημειώνεται «η αποκατάσταση των εν λόγω διατηρητέων οικοδομών περιλαμβανόταν στις άδειες που εκδόθηκαν για την ανέγερση του Καθεδρικού Ναού και για τη σύνθετη ανάπτυξη στο οικοδομικό τετράγωνο του συγκροτήματος της Αρχιεπισκοπής».

Καλεί την Αρχιεπισκοπή να επαναφέρει τα κτήρια ο Γιωρκάτζης

Για αυθαίρετη και παράνομη ενέργεια έκανε λόγο σε δηλώσεις του στον REPORTER ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Όπως ανέφερε, «μας λυπεί ιδιαίτερα οποτεδήποτε χάνεται ένα μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ως Δήμος Λευκωσίας έχουμε προχωρήσει σε αναρίθμητες στηρίξεις επικίνδυνων οικοδομών με δημόσιο κόστος και έχουμε προχωρήσει σε αναπαλαίωση μεγάλου αριθμού προσόψεων και κτηρίων».

Σημειώνοντας πως  στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξε αίτημα για κατεδάφιση. Σημείωσε πως «υπήρξε εκ των υστέρων ενημέρωση ότι ένα εκ των υποστατικών ήταν επικίνδυνο, κάτι όμως που ακόμη η υπηρεσία του Δήμου διερευνά και δεν έχει επιβεβαιωθεί».

Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, αναφέρει πως η Δημοτική Μηχανικός,  έχει αποστείλει επιστολή προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή στην οποία αναφέρει ότι η κατεδάφιση των διατηρητέων κτηρίων έγινε αυθαίρετα και παράνομα. Στην επιστολή επισημαίνεται, όπως σημειώνει, ότι με την ενέργεια αυτή καταργούνται οι προϋποθέσεις σύμφωνα με τις οποίες εκδόθηκαν οι άδειες για ανέγερση του Καθεδρικού Ναού και οι αναφερόμενες άδειες τίθενται υπό αμφισβήτηση.

«Η Δημοτική Μηχανικός, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω και σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ημερομηνίας 2-3-95 (απόφαση με βάση τις πρόνοιες του άρθρου 46(3)(β) του Περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου για «αποκατάσταση ή επαναφορά παραδοσιακής οικοδομής που τροποποιήθηκε ή κατεδαφίστηκε παράνομα») κάλεσε τους ιδιοκτήτες όπως επαναφέρουν άμεσα τις αναφερόμενες οικοδομές».

Η ενέργεια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις και σε κατοίκους της περιοχής. Πληροφορίες του REPORTER, αναφέρουν πως η δικαιόλογία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ήταν ότι τα κτήρια ήταν επικίνδυνα. Κάτοικοι, ωστόσο υποστηρίζουν πως ο στόχος ήταν να υπάρχει απρόσκοπτη θέα στον Καθεδρικό Ναό.

Πλήγμα για τον πολιτισμό

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση του Κινήματος Οικολόγων που αναφέρει πως η απόφαση της Αρχιεπισκοπής αποτελεί πλήγμα για τον πολιτισμό.

«Οι τέσσερις οικοδομές που βρίσκονταν επί της οδού Ισοκράτους, πλησίον της Αρχιεπισκοπής, κατεδαφίστηκαν σήμερα το πρωί, με την ιδιοκτήτρια Αρχιεπισκοπή να παραβιάζει κατάφωρα τους όρους της νομοθεσίας για τις διατηρητέες οικοδομές», σημειώνεται στην ανακοίνωση. 

Όπως αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων, έπειτα από ενημέρωσης που έτυχε διαπιστώθηκε πως από τα πέντε συνολικά διατηρητέα κτήρια, τα τέσσερα έγιναν ερείπια «για λόγους που μόνο η Αρχιεπισκοπή γνωρίζει».

«Δυστυχώς», σημειώνει «για ακόμη μια φορά γίναμε μάρτυρες αυθαίρετων ενεργειών του Αρχιεπίσκοπου».

Η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι τσιφλίκι του Αρχιεπισκόπου

Θέση για το θέμα πήρε και το ΑΚΕΛ, διαμηνύοντας πως η πολιτιστική κληρονομία της Κύπρου δεν είναι τσιφλίκι του Αρχιεπισκόπου. «Μέρα μεσημέρι σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε μπουλντόζες και κατεδάφισαν διατηρητέα κτήρια που βρίσκονται στον χώρο όπου ανεγείρεται ο καθεδρικός ναός στο κέντρο της Λευκωσίας. Μια ενέργεια παράνομη και αυθαίρετη που συνιστά ωμή πρόκληση σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Όπως αναφέρει το ΑΚΕΛ, «η κατεδάφιση των διατηρητέων κτηρίων αποτελεί το νέο πολιτιστικό έγκλημα με τη σφραγίδα του Αρχιεπισκόπου. Προηγήθηκαν κι άλλα με αποκορύφωμα τον αποχαρακτηρισμό αρχαίου μνημείου στη Γεροσκήπου από το Υπουργικό Συμβούλιο για να αναγερθεί πολυτελές ξενοδοχείο της Αρχιεπισκοπής. Αυτή η αυθαιρεσία του Αρχιεπισκόπου οφείλεται στην κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού, η οποία εξέθρεψε τις αυθαιρεσίες και παρανομίες του εκτελώντας πρόθυμα κάθε αξίωσή του».

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τα αρμόδια τμήματα να τερματίσουν κάθε εργασία στο χώρο και ο Αρχιεπίσκοπος να αποκαταστήσει τα κτήρια, όπως προνοεί η νομοθεσία. Η πολιτιστική κληρονομία της Κύπρου δεν είναι τσιφλίκι του Αρχιεπισκόπου!», υποδεικνύεται στην ανακοίνωση.

«Ο σεβασμός στα διατηρητέα κτήρια, θα πρέπει να είναι δεδομένος από όλους»

Τοποθετήθηκε και ο ΔΗΣΥ, με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος τονίζει πως ο σεβασμός μας στον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική κληρονομια και στα διατηρητέα κτήρια, θα πρέπει να είναι δεδομένος από όλους.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κυβερνών κόμματος, «η κατεδάφιση των διατηρητέων κτισμάτων στην οδό Ισοκράτους στη Λευκωσία, ιδιοκτησίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, είναι ένα συμβάν που πέραν από το ότι μας λυπεί, έγινε χωρίς να εκδοθεί καμία σχετική άδεια και παρά το γεγονός, όπως αναφέρει και ο Δήμος Λευκωσίας στη σχετική ανακοίνωσή του, πως η αποκατάσταση των εν λόγω κτηρίων συσχετίζεται με άλλες άδειες που δόθηκαν για αναπτύξεις στην περιοχή.

Αναμένουμε, και από τον Δήμο και από τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες να πράξουν όλα όσα οι νόμοι του κράτους μας προνοούν».

«Η πολιτισμική μας κληρονομιά απαιτεί προστασία, συνέχεια και σεβασμό»

Σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ, εκφράζει την έντονη αντίδραση και απογοήτευση του για την ενέργεια της Αρχιεπισκοπής, να προχωρήσει σε κατεδάφιση διατηρητέων κτηρίων επί της οδού Ισοκράτους.

Όπως αναφέρει το ΔΗΚΟ, «το γεγονός ότι, σύμφωνα και με το Δήμο Λευκωσίας, ούτε καν είχε υποβάλει σχετικό αίτημα και χωρίς να εξασφαλίσει την οποιαδήποτε άδεια προχώρησε με την κατεδάφιση, καθιστά την ενέργεια αυθαίρετη και παράνομη.

Η πολιτισμική μας κληρονομιά απαιτεί προστασία, συνέχεια και σεβασμό στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος και είναι σε αυτό το πλαίσιο που όλοι οφείλουν να ενεργούν».

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 31χρονο για τη βομβιστική επίθεση σε γνωστό μπαρ στον Πρωταρά
ΒΙΝΤΕΟ: Παγκόσμιος συναγερμός-Προχώρησε σε αντίποινα το Ισραήλ, πύραυλοι έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου