Προχωρά η διαδικασία για δημιουργία Πράσινου Σημείου στο Αυγόρου

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος λέει ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η διαδικασία για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου στο Αυγόρου και στη συνέχεια στη Σωτήρα και τη Δερύνεια, κάτι που θα συμβάλει στη μείωση της απόρριψης σκουπιδιών στη περιοχή της λίμνης Παραλιμνίου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο αρμόδιος Υπουργός, Κώστας Καδής.

Κληθείς να σχολιάσει τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, με σωρούς σκουπιδιών σε διάφορα σημεία της λίμνης Παραλιμνίου που είναι ενταγμένη στο Δίκτυο NATURA 2000, ο κ. Καδής είπε πως «οι εικόνες που αντικρύσαμε μας προκαλούν θυμό, αποτροπιασμό και απογοήτευση διότι σήμερα υπάρχουν συμπολίτες μας που με τόση ευκολία ρυπαίνουν τον τόπο μας ακόμα και πολύ ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι η λίμνη Παραλιμνίου. Έχουμε ήδη προβεί σε ορισμένες ενέργειες και ευελπιστώ ότι θα γίνουν περισσότερα, ωστόσο χρειάζεται η συνεργασία όλων ειδικά των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ίδιων των πολιτών».

Ερωτηθείς για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, ο Υπουργός απάντησε ότι «στην πρώτη φάση λειτουργίας των Πράσινων Σημείων είχε προταθεί στην ευρύτερη περιοχή Αμμοχώστου η δημιουργία τεσσάρων Πράσινων Σημείων αλλά η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από καμία Αρχή Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τώρα που είδαν τη σημασία και την αξία αυτών των υποδομών οι τοπικές αρχές άρχισαν να τις επιζητούν».

Πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ προχωρημένη διαδικασία για τη δημιουργία ενός Πράσινου Σημείου στο Αυγόρου και σύντομα θα ανακοινωθεί ο σχετικός διαγωνισμός, ενώ σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές θα προχωρήσουμε με τη δημιουργία Πράσινων Σημείων στη Δερύνεια και στη Σωτήρα. Θεωρούμε ότι οι ενέργειες αυτές θα αμβλύνουν το πρόβλημα».

Όσον αφορά τη λίμνη Παραλιμνίου ο Υπουργός εξήγησε πως «έχουν κλείσει οι προσβάσεις σε αυτή και ότι η απόθεση σκουπιδιών και άλλων αντικειμένων που είδαν το φως της δημοσιότητας, γίνεται σε περιοχές εκτός της προστατευόμενης περιοχής NATURA και έτσι αποτρέπεται αυτό που γινόταν παλαιότερα, όταν στην καρδιά της λίμνης απορρίπτονταν σκύβαλα. Τα σημεία στα οποία απορρίπτονται τα σκουπίδια βρίσκονται στα όρια των τριών Δήμων, Παραλιμνίου, Σωτήρας και Δερύνειας και είναι δύσκολο ενδεχομένως ο ένας Δήμος να ελέγξει την προέλευση των σκυβάλων και να λάβει μέτρα για την κατάσταση που δημιουργείται».    

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ακόμα ότι «πριν λίγους μήνες, για να δώσουμε βοήθεια και εργαλεία στους Δήμους να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, όπως την επιτήρηση απόρριψης σκυβάλων, ζητήσαμε και μας έστειλαν ονόματα ατόμων τα οποία, με δικό μου Διάταγμα και μετά από ειδική εκπαίδευση, ορίστηκαν ως επιθεωρητές και έχουν εξουσιοδοτηθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος να επιβάλλουν πρόστιμα. Θέλουμε να δούμε αυτό το εργαλείο που δώσαμε να αξιοποιείται, δηλαδή θέλουμε τη συνεργασία των αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να εφαρμοστεί η Νομοθεσία ώστε να λειτουργήσουμε αποτρεπτικά για όσους εγκληματικά απορρίπτουν στο χώρο, απόβλητα».

Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η ρίζα του κακού είναι η μη ευαισθητοποίηση μερίδας πολιτών και πρόθεση μας είναι εντός του τρέχοντος έτους να γίνει μια πολύ μεγάλη καμπάνια ευαισθητοποίησης, η οποία θα συνοδεύεται και με συλλογή σκουπιδιών από ευαίσθητες περιοχές, όπως η λίμνη Παραλιμνίου, προκειμένου να δοθεί το στίγμα ότι δεν γίνεται πλέον να ρυπαίνουμε το ίδιο μας το σπίτι». Δυστυχώς, είπε ο κ. Καδής «αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη λίμνη Παραλιμνίου αλλά και σε αρκετές άλλες περιοχές».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει τρόπος, η γη γύρω από τη λίμνη Παραλιμνίου να περάσει στα χέρια του κράτους από τους ιδιώτες είτε με απαλλοτρίωση είτε με μακρόχρονη ενοικίαση, ο Υπουργός απάντησε πως «ειδικά για αυτό το θέμα πραγματοποιήθηκε το περασμένο Φθινόπωρο διυπουργική συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών όπου και λήφθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Η θέση του Υπουργείου Γεωργίας είναι πως πρέπει να προχωρήσουμε σε μια διευθέτηση με τους ιδιοκτήτες της γης στη περιοχή που βρίσκεται η λίμνη Παραλιμνίου».

Είπε ακόμα ότι «μετά από συγκεκριμένες εισηγήσεις θα αναλαμβάνονταν από την Πολεοδομία ορισμένες πρωτοβουλίες, που πρέπει να δούμε που έχουν καταλήξει. Αυτό είναι ένα ζήτημα που σίγουρα μας απασχολεί και ελπίζουμε ότι θα βρεθεί λύση και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, το οποίο θα διαφοροποιήσει τα δεδομένα που υπάρχουν».

Σημείωσε επίσης ότι «πρέπει να αναληφθεί ένα σύνολο ενεργειών» και εξήγησε πως «εάν μαζί με την ευαισθητοποίηση συνδυάσουμε την επιβολή αυστηρών προστίμων, την αυστηρή παρακολούθηση εκ μέρους των τοπικών αρχών, τη συνδρομή του κράτους και τη λειτουργία των Πράσινων Σημείων που προγραμματίζουμε να γίνουν στην περιοχή, θεωρούμε πως όλες αυτές οι ενέργειες μπορούν να βελτιώσουν ουσιαστικά την κατάσταση».

Ο κ. Καδής είπε ακόμα πως μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες θα μεταβεί στην περιοχή, με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών, τις αρμόδιες Υπηρεσίες όπως την Υπηρεσία Θήρας και την Επίτροπο Περιβάλλοντος και τις άλλες κρατικές υπηρεσίες, «ώστε να δούμε πως μπορούμε να συνεργαστούμε για να μπει επιτέλους μια τάξη στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Δειτε Επισης

Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών
Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων-Αυξήσεις σε λαχανικά, αλλαντικά και όσπρια