26η Ιανουαρίου-Ημέρα Δημοκρατίας της Ινδίας

Η Ημέρα Δημοκρατίας τιμά την ημερομηνία κατά την οποία το Σύνταγμα της Ινδίας τέθηκε σε ισχύ, στις 26 Ιανουαρίου 1950, αντικαθιστώντας την Πράξη Κυβέρνησης της Ινδίας (1935) ως διοικητικό έγγραφο της χώρας. Φέτος, η Ινδία γιορτάζει την 72η επέτειο της ισχύς του Συντάγματος και παραδοσιακά, από το 1950, φιλοξενεί έναν αρχηγό κράτους ή κυβέρνησης μιας άλλης χώρας ως κρατικό προσκεκλημένο τιμής. Για τους φετινούς εορτασμούς ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι προσκάλεσε τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, καθώς η χώρα διετέλεσε αποικία των Βρετανών μεταξύ 1858 και 1947, ωστόσο, η μετάλλαξη του κορωνοϊού, υποχρέωσε τον δεύτερο να ακυρώνει το ταξίδι.

Ο δρόμος προς τη Δημοκρατία

Η Ινδία απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανική κυριαρχία στις 15 Αυγούστου 1947, μετά το Ινδικό κίνημα ανεξαρτησίας. Η ανεξαρτησία ήρθε από το Νόμο Ανεξαρτησίας της Ινδίας, μια Πράξη του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου που χώριζε τη Βρετανική Ινδία σε δύο νέες ανεξάρτητες Κτήσεις της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (αργότερα Κοινοπολιτείας των Εθνών). Η Ινδία απέκτησε την ανεξαρτησία της στις 15 Αυγούστου 1947 ως συνταγματική μοναρχία με τον Γεώργιο ΣΤ΄ ως αρχηγό κράτους και τον Κόμη Μαουντμπάτεν ως γενικό κυβερνήτη. Η χώρα δεν είχε μόνιμο σύνταγμα και οι νόμοι βασίζονταν στο τροποποιημένο νόμο της Αποικιακής Κυβέρνησης της Ινδίας 1935.

Στις 28 Αυγούστου 1947, η συντακτική Επιτροπή διόρισε επιτροπή για να συντάξει μόνιμο σύνταγμα με τον Μ. Ρ. Αμπεντκάρ ως πρόεδρος. Ενώ η Μέρα Ανεξαρτησίας γιορτάζει την απελευθέρωση από τη Βρετανική κυριαρχία, η Ημέρα της Δημοκρατίας γιορτάζει τον ερχομό της ισχύος του συντάγματος. Ένα σχέδιο συντάγματος που εκπονήθηκε από την επιτροπή και υποβλήθηκε στη Συντακτική Συνέλευση, στις 4 Νοεμβρίου 1947. Η Συνέλευση συνεδρίασε, σε συνεδρίες ανοιχτές στο κοινό, για 166 ημέρες, σε μια περίοδο δύο ετών, 11 μηνών και 18 ημερών πριν από την υιοθέτηση του Συντάγματος.

Μετά από πολλές συζητήσεις και κάποιες τροποποιήσεις, τα 308 μέλη της Συνέλευσης υπέγραψαν δύο χειρόγραφα αντίγραφα του εγγράφου (ένα στα Χίντι και ένα στα αγγλικά), στις 24 Ιανουαρίου του 1950. Δύο ημέρες αργότερα, στις 26 Ιανουαρίου 1950, τέθηκε σε ισχύ σε ολόκληρο το έθνος.

Πόσο διαφορετικοί θα είναι οι εορτασμοί της Ημέρας της Δημοκρατίας το 2021;

Κάθε χρόνο, οι εορτασμοί ξεκινούν με την ύψωση της σημαίας, παρέλαση των ένοπλων δυνάμεων, παραδοσιακές παραστάσεις και αναπαραστάσεις από την ιστορία της χώρας. Ωστόσο, οι φετινοί εορτασμοί της Ημέρας της Δημοκρατίας, θα είναι πολύ διαφορετικοί, λόγω Covid-19. Στις αρχές Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Νάρεντα Μόντι, κάλεσε τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον να παραστεί ως προσκεκλημένος τιμής της 72ης επετείου, ωστόσο αναγκάστηκε να ακυρώσει το ταξίδι λόγω της εκδήλωσης του νέου στελέχους του ιού.

​Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας ενημέρωσε ότι κανένας αρχηγός κράτους ή επίσημος αξιωματούχος άλλης χώρας δεν θα παραστεί στους εορτασμούς λόγω της πανδημίας. Αυτή, καταγράφεται ως η 4η χρονιά στα πρακτικά, όπου η Ινδία γιορτάζει την Ημέρα της Δημοκρατίας χωρίς τη επίσημη παρουσία ξένων ηγετών. Η τελευταία φορά που συνέβη, ήταν το 1966 και πριν από αυτό το 1953 και 1952, αντίστοιχα.

 *Deeksha Sharma-Συντάκτης του Jagran New Media

Δειτε Επισης

Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία