Αυξημένη η ανάγκη για βοήθεια από το Hope For Children-Ζητούν στήριξη οι γονείς

Πολλές είναι οι επιπτώσεις που είχε η πανδημία του κορωνοϊού και ο εγκλεισμός στο σπίτι, σε διάφορα επίπεδα. Οικονομικές επιπτώσεις, κοινωνικές επιπτώσεις, ψυχολογικές επιπτώσεις. Έχει, όμως, αλλάξει και τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Μας έκανε να είμαστε πιο ευαισθητοποιημένοι, να νοιαστούμε τι γίνεται δίπλα μας, αν ένα παιδί βιώνει κακοποίηση στο σπίτι, αν μία οικογένεια χρειάζεται βοήθεια.

Η πανδημία του κορωνοϊού ήταν η αφορμή να σπάσουν κάποια ταμπού, που υπάρχουν επί χρόνια στην κοινωνία και έδωσε μία ώθηση σε αυτούς που την χρειάζονταν, ώστε να ζητήσουν βοήθεια. Οικογένειες, που αντιμετώπιζαν προβλήματα, ζήτησαν στήριξη για να τα αντιμετωπίσουν. Προβλήματα που δεν είναι κατ’ επέκταση μόνο οικονομικά. Γονείς που είχαν παιδιά ατίθασα και που λόγω του εγκλεισμού στο σπίτι, χρειάζονταν κάποιο να τους καθοδηγήσει, για να αντιμετωπίζουν σωστά τα παιδιά τους. Παιδιά χωρισμένων γονέων, που λόγω της πανδημίας, ένιωθαν ότι θα αποξενωθούν από τους γονείς τους.

Αρωγός σε όλους αυτούς που αποφάσισαν ότι χρειάζονταν βοήθεια, το Hope For Children. Ένας οργανισμός που προσφέρει τις υπηρεσίες του σε γονείς και παιδιά που το έχουν ανάγκη. Μάλιστα, από τον περασμένο Μάιο έχει εγκαινιάσει και την Γραμμή Βοήθειας στον τηλεφωνικό αριθμό 1466, η οποία δουλεύει εικοσιτέσσερις ώρες την ημέρα.

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown και μέχρι σήμερα έχει δεχτεί γύρω στις 3,500 κλήσεις, που αφορούν διάφορα θέματα. Η γραμμή αυτή απευθύνεται γενικότερα σε παιδιά και γονείς και παρέχει διάφορες υπηρεσίες, δηλαδή νομική, κοινωνική, ψυχολογική στήριξη για θέματα γενικότερα που αφορούν τα παιδιά. Ως οργανισμός, έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό και αναλόγως του αιτήματος του ατόμου που καλεί, παραπέμπεται η κλήση για να γίνει διαχείριση», υπέδειξε στον REPORTER η διευθύντρια ανθρωπιστικού τομέα του Hope For Children, Άντρια Νεοκλέους.

Οι λόγοι που τηλεφωνούσαν γονείς και παιδιά σε αυτή τη γραμμή πολλοί. Κάποιοι ήθελαν στήριξη για να διαχειριστούν διάφορες συμπεριφορές, που αντιμετωπίζουν με τα παιδιά τους, άλλοι χρειάζονταν συμβουλές για τη σωστή χρήση του διαδικτύου και τους κινδύνους που εμπεριέχεται στην αυξημένη χρήση του, καθώς λόγω της παραμονής των παιδιών στο σπίτι και την στροφή στην τηλεκπαίδευση, οι ώρες που περνούν μπροστά από μία οθόνη είναι αυξημένες.

«Παράλληλα δεχτήκαμε και αρκετές κλήσεις από οικογένειες που ζητούσαν και υλική βοήθεια, όχι μόνο ψυχολογική στήριξη. Οικογένειες που δεν μπορούσαν να καλύψουν τα απαραίτητα για τα παιδιά τους. Είχαμε κλήσεις που ζητούσαν κάποια συσκευή για την τηλεκπαίδευση, επειδή δεν είχαν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Είχαμε λάβει κλήσεις για στήριξη και καθοδήγηση από ανάδοχες οικογένειες, επειδή ως οργανισμός λειτουργούμε και το πρόγραμμα των ανάδοχων οικογενειών».

Με το Hope For Children, μπορεί να επικοινωνήσουν και τρίτα άτομα, τα οποία έχουν ενδείξεις ή υποψίες ότι ένα παιδί δέχεται κακοποίηση. «Είχαμε αρκετές αναφορές για άτομα που υποψιάζονταν ότι κάποιο παιδί δέχεται βία στο σπίτι του. Αυτό δεν σημαίνει ότι απαραίτητα αυξήθηκαν τα κρούσματα βίας, απλώς βλέπουμε τον κόσμο να είναι πιο ευαισθητοποιημένος στο να καταγγείλει τέτοια περιστατικά όταν έρχονται εις γνώση του».

-Πώς παρεμβαίνει το Hope For Children όταν δέχεται τέτοιες καταγγελίες;

«Εμείς ζητούμε όσες περισσότερες πληροφορίες γνωρίζει το άτομο που καλεί. Δεν είναι απαραίτητο να δώσει τα στοιχεία του, μπορεί να μείνει και ανώνυμος, αλλά συλλέγουμε πληροφορίες για τα παιδιά και αμέσως καλούμε την Αστυνομία ή τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και μεταφέρουμε όλες τις πληροφορίες που γνωρίζουμε. Αμέσως μετά ξεκινά η διερεύνηση αυτής της αναφοράς. Εμείς καθοδηγούμε και το άτομο που καλεί, τι μπορεί να κάνει, αναλόγως με το περιστατικό, παρέχουμε στήριξη αλλά όσον αφορά το περιστατικό, αμέσως μεταφέρεται στις αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνες να διενεργήσουν».

Αυξημένος ο αριθμός των κλήσεων

Το γεγονός ότι η πανδημία προκάλεσε επιδείνωση στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν κάποιες οικογένειες, με αποτέλεσμα οι κλήσεις προς το Hope For Children να παρουσιάζουν αύξηση.

«Σίγουρα με τον εγκλεισμό, οι γονείς αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες για να διαχειριστούν κάποια προβλήματα, λόγω του ότι ήταν και περισσότερες ώρες με τα παιδιά τους, τα οποία παρουσίαζαν αλλαγές στην συμπεριφορά τους. Αυτό αύξησε τις ανάγκες του κόσμου να λάβει στήριξη και καθοδήγηση. Σίγουρα βοήθησε το γεγονός ότι προωθήθηκε η γραμμή, αλλά και ότι λόγω της πανδημίας, κάποιες ανησυχίες και προβλήματα έχουν επιδεινωθεί στις οικογένειες. Αυτό δεν σημαίνει ότι πριν δεν υπήρχαν τα προβλήματα, απλά η πανδημία προκάλεσε περισσότερες δυσλειτουργίες σε οικογένειες που αντιμετώπιζαν προβλήματα. Η πιο συχνή υπηρεσία που ζητούσε ο κόσμος ήταν η ψυχολογική στήριξη και περισσότερο από γονείς που καλούσαν στον οργανισμό».

Το Σπίτι του Παιδιού

Το Hope For Children είναι υπεύθυνο και για τη λειτουργία του Σπιτιού του Παιδιού, το οποίο είναι μία δομή που χειρίζεται τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ενάντια στα παιδιά παγκύπρια. Σε συνεργασία με Αστυνομία, Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, Υπουργείο Υγείας και Υπουργείο Παιδείας, παρέχουν τις ανάλογες υπηρεσίες σε όσους καλούν.

«Ονομάζεται σπίτι επειδή στεγάζει υπηρεσίες, αλλά όχι παιδιά. Δεν φιλοξενεί παιδιά. Από την πρώτη στιγμή που καταγγέλλεται ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας κατά ενός παιδιού, αμέσως γίνεται παραπομπή στο σπίτι του παιδιού, είτε από το Γραφείο Ευημερίας, είτε από την Αστυνομία και αρχίζει από κοινού η διαχείριση. Όσον αφορά στη συνεργασία με την Αστυνομία, υπάρχει μία ειδική ομάδα που αναλαμβάνει αυτές τις υποθέσεις και έρχονται καθημερινά στο Σπίτι του Παιδιού».

Το Σπίτι του Παιδιού, για το 2019 δέχθηκε 294 παραπομπές, για διερεύνηση περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης που αφορούν παιδιά, ενώ για το 2020 δέχθηκε 316.

«Αυξήθηκαν οι καταγγελίες για διαδικτυακή εκμετάλλευση και κακοποίηση παιδιών, όμως γενικότερα οι παραπομπές για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών δεν αυξήθηκαν και αυτό επειδή ήταν κλειστά τα σχολεία. Για παράδειγμα οι δάσκαλοι είναι συνήθως άτομα που εντοπίζουν τέτοιου είδους περιστατικά ή μπορεί να το αποκαλύψει το παιδί στο δάσκαλο και παραπέμπουν στις αρμόδιες υπηρεσίες. Το γεγονός ότι τα σχολεία ήταν κλειστά για αρκετό διάστημα, είναι πιο δύσκολο για ένα παιδί να καταγγείλει. Ο εγκλεισμός δεν έδωσε τη δυνατότητα στα παιδιά να μεταφέρουν αυτό που τους συμβαίνει σε κάποιο που εμπιστεύονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τηλεφωνική γραμμή 24ωρης στήριξης από Hope For Children-Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας