Θετικοί οι Επιδημιολόγοι για ένταξη της κολχικίνης στο θεραπευτικό πρωτόκολλο

Θετική στην υιοθέτηση της κολχικίνης στο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση της νόσου COVID-19 είναι η Επιστημονική Ομάδα του Υπουργείου Υγείας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο οποίος είπε ότι οι Επιδημιολόγοι βρίσκονται σε στάδιο μελέτης όλων των  επιστημονικών δεδομένων για την ενδεχόμενη ένταξή της.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα μεγάλης καναδικής μελέτης, για τη χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19, η οποία ανακοινώθηκε χθες, υποδεικνύουν σημαντικό όφελος, καθώς παρατηρήθηκε μείωση κατά 44% της θνητότητας, 25% της νοσηλείας και 50% της ανάγκης διασωλήνωσης.

Ο Δρ. Τσιούτης, ο οποίος είναι και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, επισημαίνει στο ΚΥΠΕ ότι πρόκειται για ένα ασφαλές και δοκιμασμένο σε αρκετές παθήσεις φάρμακο, το οποίο μειώνει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

Εξήγησε περαιτέρω ότι η κολχικίνη είναι ένα φάρμακο το οποίο έχει καλό προφίλ ασφάλειας, για να σημειώσει ότι υπάρχει μεγάλη κλινική εμπειρία, γιατί είναι ένα παλιό φάρμακο αντιφλεγμονώδες.

«Έχουμε εμπειρία με την κολχικίνη σε αρκετά νοσήματα, όπως η περικαρδίτιδα, η αρθρίτιδα, ο οικογενής μεσογειακός πυρετός. Το ξέρουμε αυτό το φάρμακο. Το να υιοθετηθεί στα θεραπευτικά πρωτόκολλα, επιπλέον των άλλων φαρμάκων, είναι κάτι εύκολο. Αυτό που απομένει να κάνουμε είναι να δούμε πιο αναλυτικά τα δεδομένα», είπε.

Σημείωσε ότι «επειδή είναι ένα ασφαλές φάρμακο είναι εύκολο να υιοθετηθεί», συμπληρώνοντας πως η Επιστημονική Ομάδα θα πρέπει να δει κάποια επιμέρους στοιχεία, όπως σε ποιες ομάδες ασθενών θα πρέπει να χορηγείται, ποιος είναι ο τρόπος που παρακολουθείς την πορεία του ασθενούς και την ανταπόκρισή του στο φάρμακο.

Στο μεταξύ, η Ελλάδα ενέταξε ήδη την κολχικίνη στο θεραπευτικό της πρωτόκολλο, ενώ υπενθυμίζεται ότι με τη μελέτη GRECO-19 ήταν πρωτοπόρα στη μελέτη της δράσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα χορηγείται στην Ελλάδα

Η κολχικίνη θα χορηγείται υπό τη μορφή χαπιού, μετά από ιατρική εκτίμηση και συνταγογράφηση και έπειτα από θετικό μοριακό τεστ.

Θεραπεία με κολχικίνη θα λαμβάνουν ασθενείς ηλικίας μεγαλύτερης των 60 ετών, ανεξαρτήτως εάν έχουν υποκείμενα νοσήματα και ασθενείς ηλικίας 18-60 ετών με τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα ή πυρετό μεγαλύτερο από 38οC.

Η κολχικίνη θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή και παρακολούθηση και απαγορεύεται η ταυτόχρονη χρήση ερυθρομυκίνης, κλαριθρομυκίνης, αζιθρομυκίνης, κυκλοσπορίνης και βεραπαμίλης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας