Τετάρτη 3 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Προσεδαφίζεται στον Άρη πρωτοποριακό ρόβερ, με ονόματα και Κυπρίων σε μικροτσίπ

  25/01/2021 09:23
Προσεδαφίζεται στον Άρη πρωτοποριακό ρόβερ, με ονόματα και Κυπρίων σε μικροτσίπ

Προσεδαφίζεται στον Άρη πρωτοποριακό ρόβερ, με ονόματα και Κυπρίων σε μικροτσίπ

  25/01/2021 09:23

Σε λιγότερο από ένα μήνα προσεδαφίζεται στον Άρη το πρωτοποριακό ρόβερ της NASA με την ονομασία Perseverance, το οποίο θα ψάξει για ενδείξεις αρχαίας εξωγήινης ζωής, θα δοκιμάσει το πρώτο ελικόπτερο σε ξένο ουράνιο σώμα, θα συλλέξει σημαντικά στοιχεία για την γεωλογία και το κλίμα στον κόκκινο πλανήτη και θα μεταφέρει τα ονόματα 11 σχεδόν εκατομμυρίων ανθρώπων από πολλές χώρες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Το ρόβερ ξεκίνησε το ταξίδι του στις 30 Ιουλίου 2020 και μετά από ταξίδι 471 εκατομμυρίων χιλιομέτρων θα φθάσει στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021.

Ο στερεός αυτός πλανήτης βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο των ερευνών πολλών διαστημικών υπηρεσιών, καθώς θεωρείται ο πρώτος υποψήφιος για μια μελλοντική ανθρώπινη αποικία εκτός της Γης μας. Έτσι, δεν είναι τυχαίο που η αποστολή αυτή, η οποία ονομάστηκε MARS2020, φέρει όργανα και τεχνολογία που θα βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη.

Ονόματα Κυπρίων ταξιδεύουν στον Αρη

Όπως και με άλλες αποστολές της NASA στον Άρη, έτσι και με αυτήν, ταξιδεύουν εντός του ρόβερ μικροτσιπ σιλικόνης ενσωματωμένα πάνω σε μια πλακέτα. Εκεί έχουν αναγραφεί τα ονόματα 10,9 εκατομμυρίων ανθρώπων που δήλωσαν συμμετοχή στην εκστρατεία της NASA "Στείλε το όνομά σου στον Άρη".

Το ενδιαφέρον του κόσμου να στείλει το  όνομά του στον Άρη ήταν πολύ μεγαλύτερο από άλλες αποστολές και έτσι η NASA αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τρία μικροτσίπ προκειμένου να αποθηκευτούν όλα τα ονόματα.

Στον Άρη λοιπόν ταξιδεύουν νοητά σχεδόν 11 εκατομμύρια άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλοί από την Κύπρο.

Πλησιάζουμε στον εντοπισμό αρχαίας εξωγήινης ζωής;

Ο Άρης δεν ήταν πάντα ένας έρημος, και άγονος πλανήτης. Σύμφωνα με επιστημονικές ενδείξεις από προηγούμενες αποστολές, στον Άρη έρρεαν κάποτε μεγάλα ποτάμια πριν ο πλανήτης μετατραπεί σε μια παγωμένη και σκονισμένη έρημο. Νωρίτερα στην ιστορία του, ο Άρης είχε θερμότερο περιβάλλον και ως εκ τούτου θα μπορούσε να έχει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μικροβιακής ζωής.

Ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα της επιστήμης της αστροβιολογίας είναι κατά πόσον υπάρχουν σημάδια προηγούμενης μικροβιακής ζωής στον Άρη. Η αποστολή αυτή φιλοδοξεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα.

Υπενθυμίζεται ότι σε παλαιότερη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Επιστημονικός Διευθυντής της NASA, Δρ Τζέιμς Γκριν είπε ότι στη διάρκεια της ζωής μας θα απαντήσουμε στο ερώτημα αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν, υπογραμμίζοντας ότι τα επόμενα 30-40 χρόνια θα είναι συναρπαστικά σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση του διαστήματος.

Αναφέρθηκε στη θεωρία της πανσπερμίας σύμφωνα με την οποία υλικό από συγκρούσεις  - που προέρχεται από μεμονωμένους πλανήτες που μπορεί να φιλοξενούν ζωή - ταξιδεύει στο ηλιακό μας σύστημα και έπειτα πέφτει σε έναν άλλο πλανήτη ευνοώντας την ανάπτυξη ζωής σε αυτόν τον πλανήτη.

Πρόσθεσε ότι αν εντοπίσουμε ζωή στον Άρη και την μελετήσουμε διεξοδικά τότε ίσως να μπορέσουμε να απαντήσουμε στην ερώτηση αν η καταγωγή μας είναι από άλλο ουράνιο σώμα όπως ο Άρης, βασιζόμενοι στη θεωρία της πανσπερμίας.

Από επιστημονικής άποψης, πρόσθεσε, «αν εντοπίσουμε ζωή - και δεν χρειάζεται να είναι ευφυής ζωή -  αλλά μικροβιακή ζωή ή ακόμα και πολυκυτταρικοί οργανισμοί - αυτό θα είναι πραγματικά επαναστατικό».

Διότι τότε, εξήγησε, αυτό «θα σημαίνει ότι υπάρχει ζωή σε όλο το γαλαξία και θα σημαίνει επίσης ότι υπάρχουν πιθανώς ορισμένες περιοχές όπου η νοήμων ζωή έχει δημιουργηθεί και εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, το πρώτο βήμα θα ήταν πραγματικά να ψάξουμε για ζωή στο ηλιακό μας σύστημα».

Το πρώτο ελικόπτερο σε ξένο ουράνιο σώμα

Όταν το Perseverance της NASA προσεδαφιστεί στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου 2021, θα μεταφέρει έναν μικρό αλλά ισχυρό επιβάτη: το Ingenuity, το πρώτο ελικόπτερο του Άρη.

Το μικροσκοπικό αυτό ελικόπτερο, το οποίο ζυγίζει περίπου 1,8 κιλά στη Γη θα είναι το πρώτο ιπτάμενο που θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει μια ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη.

Το Ingenuity θα επιχειρήσει ένα πείραμα για να αποδειχθεί εάν είναι δυνατόν πτητικά μέσα να πετάξουν στην ατμόσφαιρα του Άρη η οποία έχει περίπου το 1% της πυκνότητας της ατμόσφαιρας μας στη Γη.

Το ιπτάμενο Ingenuity θα κάνει έως και πέντε δοκιμαστικές πτήσεις μέσα σε ένα παράθυρο 30 αρειανών ημερών (μία ημέρα στον Αρη διαρκεί 24 ώρες και 40 λεπτά).

Εάν το Ingenuity πετύχει στην αποστολή του, τότε θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι μελλοντικές αποστολές στον Άρη,  θα περιλαμβάνουν προηγμένα ρομποτικά ιπτάμενα οχήματα.

Σημειώνεται ότι η αποστολή MARS2020 στοίχισε 2.4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας