Έτσι θα κάνεις ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας σου

Αποσκοπώντας στην εκτεταμένη ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας προχωρεί σύντομα στην προκήρυξη του σχεδίου χορηγιών «Εξοικονομώ-Αναβαθμίζω στις Κατοικίες». Πρόκειται για το δεύτερο στη σειρά σχέδιο που θα προκηρυχθεί από το Υπουργείο, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027.

Ο στόχος της εκτεταμένης ενεργειακής αναβάθμισης υφιστάμενων κατοικιών προβλέπεται να επιτευχθεί με την αξιοποίηση κινήτρων υπό τη μορφή μη επιστρεπτέων χρηματοδοτικών ενισχύσεων και με το ποσό που θα διατεθεί για τις ανάγκες του σχεδίου κατά την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων να ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.

Επιλέξιμες δράσεις

Το σχέδιο καλύπτει αποκλειστικά επενδύσεις που αφορούν στην αγορά και στην εγκατάσταση καινούργιου εξοπλισμού/υλικών. Οι επιλέξιμες δράσεις που καλύπτονται από το σχέδιο περιλαμβάνουν:

*Συμβουλευτικές υπηρεσίες.

*Θερμομόνωση του κελύφους της οικίας.

*Αντικατάσταση κουφωμάτων.

*Εγκατάσταση συστημάτων σκίασης.

*Εγκατάσταση ή και αντικατάσταση τεχνικών συστημάτων (όπως π.χ. ηλιακά, φωτοβολταϊκά, κλιματιστικά, μπαταρίες αποθήκευσης, αυτοματισμούς κλπ).

Τονίζεται πως δικαίωμα υποβολής αίτησης στο σχέδιο έχουν φυσικά πρόσωπα που διαμένουν μόνιμα στις περιοχές, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνεται εξάλλου, πως σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις ενεργειακής αναβάθμισης πολυκατοικιών, θα πρέπει να υποβάλλεται μια ενιαία αίτηση από τη διαχειριστική επιτροπή της πολυκατοικίας, η οποία θα ενεργεί εκ μέρους όλων των ιδιοκτητών(σ.σ. οι οποίοι θα πρέπει να είναι φυσικά πρόσωπα).

Προϋποθέσεις επιλεξιμότητας

Όσον αφορά στις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας που θα πρέπει να πληρούν οι κατοικίες για τις οποίες υποβάλλεται η αίτηση, αυτές είναι οι εξής: 

1. Να έχουν λογαριασμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος από την ΑΗΚ με οικιακή διατίμηση και ο λογαριασμός αυτός να ανήκει σε φυσικό πρόσωπο.

2. Η αίτηση για πολεοδομική άδεια να έχει κατατεθεί πριν την 21η Δεκεμβρίου 2007.

3. Να βρίσκονται σε περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές των βρετανικών βάσεων δεν καλύπτονται από το σχέδιο.

4. H κατηγορία ενεργειακής απόδοσης της κατοικίας να είναι Γ ή χαμηλότερη.

5. Να μην έχει τύχει επιχορήγησης στα πλαίσια οποιασδήποτε πρόσκλησης του Σχεδίου «Εξοικονομώ-Αναβαθμίζω στις Κατοικίες» της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 ή από το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως δύναται να εγκριθεί μία μόνο αίτηση για κάθε κατοικία, ωστόσο, δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό αιτήσεων που μπορούν να υποβληθούν από κάθε φυσικό πρόσωπο, νοουμένου ότι αυτές θα αφορούν διαφορετικές κατοικίες.

Η παρουσίαση του Οδηγού

Επισημαίνεται πως ο Οδηγός του σχεδίου βρίσκεται για τελική έγκριση ενώπιον της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ ΕΠΣΑ).

Η δημόσια παρουσίασή του θα γίνει από την υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου και το επιτελείο της, στο πλαίσιο 

διαδικτυακής ενημερωτικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021(από τις 15:00μ.μ. έως τις 16:00 μ.μ.), και η οποία θα προβάλλεται σε ζωντανή μετάδοση.

Για εγγραφή στην ημερίδα πατήστε εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση εδώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την Διαδικτυακή Παρουσίαση Σχέδιων του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου & Βιομηχανίας και από την σελίδα του Facebook

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση επικοινωνήστε με την IMH στο τηλέφωνο +357 22505555 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση events@imhbusiness.com 

Δειτε Επισης

Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών την πρώτη τριμηνία 2024-Αισιοδοξία Υφ. Τουρισμού
«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας