Κυριακή 7 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Συγκλονισμός Επ. Ισότητας Φύλων για την υπόθεση Μπεκατώρου-Κάλεσμα να σπάσει η σιωπή

  22/01/2021 16:39
Συγκλονισμός Επ. Ισότητας Φύλων για την υπόθεση Μπεκατώρου-Κάλεσμα να σπάσει η σιωπή

Συγκλονισμός Επ. Ισότητας Φύλων για την υπόθεση Μπεκατώρου-Κάλεσμα να σπάσει η σιωπή

  22/01/2021 16:39

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΕΙΦ), εκφράζει  συγκλονισμό  και την έντονη απαρέσκεια της, με αφορμή τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες αναφορικά με τη σεξουαλική κακοποίηση της αθλήτριας Σοφίας Μπεκατώρου αλλά και άλλων γυναικών που υπέστησαν ή υπόκεινται περιστατικά βίας εντός και εκτός εργασίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή καταδικάζει απερίφραστα όλες τις μορφές σεξουαλικής βίας ή και σεξουαλικής παρενόχλησης και  αποδοκιμάζει οποιαδήποτε ανοχή σε καταδικαστέες  πράξεις εκφράζοντας  την πλήρη υποστήριξη της σε θύματα τέτοιων ειδεχθών πράξεων και ζητά την τιμωρία  των δραστών που εμπλέκονται σε τέτοια περιστατικά και υπονομεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η Επιτροπή, ως θεσμικό σώμα  στα πλαίσια του Νόμου περί Ίσης Μεταχείρισης Ανδρών και Γυναικών στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση  τονίζει πως απαγορεύεται  ρητά η παρενόχληση και η σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας και καλεί όλα τα θύματα να καταγγέλλουν ανάλογα περιστατικά είτε στην ΕΙΦ είτε σε οποιαδήποτε άλλο αρμόδιο σώμα ή Αρχή ώστε να προωθείται η διερεύνησή τους από τους Επιθεωρητές Ισότητας του Τμήματος Εργασίας και οι δράστες να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζει ότι θύματα που αποτείνονται κοντά της  των οποίων η έκθεση διερεύνησης έχει ολοκληρωθεί, μπορούν να της υποβάλλουν αίτηση για παραχώρηση νομικής αρωγής για την εκπροσώπηση  τους σε Δικαστήριο από δικηγόρο της δικής τους επιλογής.

Επιπρόσθετα,  η Επιτροπή καλεί τους εργοδότες  (φυσικά και νομικά πρόσωπα) όπως λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα  στον οργανισμό τους  ενεργώντας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά και κάθε ανεπίτρεπτης συμπεριφοράς.

Η Επιτροπή προτρέπει την υιοθέτηση  κώδικα σεξουαλικής παρενόχλησης και παράλληλα ορισμό επιτροπών  ή λειτουργού  ισότητας στον κάθε οργανισμό ώστε να υπάρχει ο μηχανισμός καταγγελιών από τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και  αποτελεσματικός χειρισμός τέτοιων ανεπιθύμητων περιστατικών και  πάταξη και η εξάλειψη τέτοιων φαινομένων στον χώρο εργασίας και στην κοινωνία γενικότερα.

Καλεί τέλος τους πολίτες να μην διστάζουν να καταγγέλλουν φαινόμενα τα οποία δεν έχουν καμία θέση στην εργασία και ευρύτερα στην κοινωνία. Οι θεσμοί υπάρχουν και είναι στη διάθεση του κάθε πολίτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας