Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τα τεστ για ανίχνευση του κορωνοϊού

Σε υψηλό επίπεδο παραμένουν οι εργαστηριακοί έλεγχοι για ανίχνευση του ιού SARS-CoV-2 από την αρχή της πανδημίας, με την αξιοποίηση της μοριακής μεθόδου (PCR test) και των τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test). Στη βάση των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC), και στο πλαίσιο της διαρκούς επιτήρησης της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα, το Υπουργείο Υγείας στήριξε εξ αρχής τη στρατηγική του στον πυλώνα της διενέργειας αυξημένων τεστ στην κοινότητα. Η πρακτική αυτή διατηρεί την Κύπρο στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης ως προς τον αριθμό τεστ σε αναλογία πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, από τον Μάρτιο 2020 μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο 1,287,943 τεστ και εντοπίστηκαν συνολικά 29,636 περιστατικά COVID-19. Το ποσοστό θετικότητας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 2,3%, καταγράφοντας την τελευταία εβδομάδα σημαντική μείωση.

Μέχρι και τις 21 Ιανουαρίου 2021, διενεργήθηκαν 791,630 εργαστηριακές εξετάσεις με τη μοριακή μέθοδο και εντοπίστηκαν 18,518 κρούσματα (ποσοστό θετικότητας: 2,34%), και, παράλληλα, 11,118 θετικά περιστατικά προέκυψαν από 458,270 rapid tests αντιγόνου (ποσοστό θετικότητας: 2,43%).

Με τον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο του πληθυσμού διασφαλίζονται οι άλλοι πυλώνες της στρατηγικής για τη διαχείριση της πανδημίας, εκείνοι του έγκαιρου εντοπισμού των θετικών περιστατικών, της απομόνωσης και της ιχνηλάτησης των επαφών τους. Σύμφωνα με το ECDC, η αυξημένη εργαστηριακή επιτήρηση των πληθυσμών των κρατών, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών, μειώνει το ενδεχόμενο μετάδοσης του ιού στην κοινότητα.

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας