Ξεκλείδωμα με μοντέλο δύο ταχυτήτων μέχρι το Μάρτιο-Μεγάλη συζήτηση για σχολεία

Τη δύσκολη εξίσωση του πλάνου αποκλιμάκωσης από το lockdown, προσπαθούν να λύσουν οι επιστήμονες, που χάραξαν την φιλοσοφία των χαλαρώσεων και τώρα καταρτίζουν πλάνο με σενάρια εισηγήσεων, που θα παραδοθεί τις επόμενες ημέρες στον Υπουργό Υγείας. Οι πλείστοι επιστήμονες προκρίνουν ένα μοντέλο δύο ταχυτήτων για την άρση των μέτρων, που θα είναι συντηρητικό στην αρχή και ακολούθως επιταχυνόμενο με άνοιγμα πιο πολλών επιχειρήσεων και άρση περιορισμών.

Όταν ετοιμαστούν οι εισηγήσεις των ειδικών, θα εξεταστούν από ομάδα τεχνοκρατών από τα Υπουργεία Οικονομικών, Υγείας, Παιδείας και Εργασίας, που θα καταρτίσουν, με βάση και τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους, τον στρατηγικό σχεδιασμό των φάσεων της αποκλιμάκωσης. Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ληφθούν και σε πολιτικό επίπεδο οι οριστικές αποφάσεις, οι οποίες θα οδηγηθούν, εκτός απροόπτου, την Τετάρτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αυτό που θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις, είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία που παραμένει κρίσιμη. Χθες βράδυ νοσηλεύονται 192 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας 60 από αυτούς να χαρακτηρίζεται ως σοβαρή, αφού νοσηλεύονται είτε σε ΜΕΘ, είτε σε ΜΑΦ.

Το μοντέλο που προκρίνεται

Σε αυτό το στάδιο τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, που θα έχουν νέα τηλεδιάσκεψη το Σαββατοκυρίακο, συλλέγουν στοιχεία για την επιδημιολογική κατάσταση με στόχο να οριστικοποιηθούν οι εισηγήσεις. Το περίγραμμα της άρσης των μέτρων από την πρώτη Φεβρουαρίου, που θα γίνει μάλλον σε τρεις φάσεις, έχει πάντως τεθεί. Οι επιστήμονες θα προτείνουν για το Φεβρουάριο ένα συντηρητικό unlock, με τη διαδικασία να επιταχύνεται το Μάρτιο, όπου θα ανοίξουν οι πλείστες επιχειρήσεις και θα επανέλθει η κοινωνική δραστηριότητα, στο βαθμό που επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι ειδικοί, όπως ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας Ζωή Δωροθέα Πανά, θα καταρτίσουν ένα βραχυπρόθεσμο και ένα μακροπρόθεσμο πλάνο αποκλιμάκωσης. «Στο βραχυπρόθεσμο, που θα ξεκινήσει καλώς εχόντων των πραγμάτων την πρώτη Φεβρουαρίου, εκ των πραγμάτων πρέπει να είναι συντηρητικό, επειδή πρέπει να δούμε ότι η άρση δεν επιβαρύνει το σύστημα υγείας. Οτιδήποτε αποφασιστεί ότι μπορεί να ανοίξει αρχικά, θα πρέπει να αποτελεί μια δοκιμαστική φάση και από κει και πέρα η πρόκληση είναι να μπούμε ως χώρα επιταχυνόμενα στις επόμενες φάσεις».

Όπως εξήγησε σε κάθε φάση θα γίνεται αξιολόγηση του επιδημιολογικού κινδύνου και ακολούθως θα ανάβει το πράσινο φως για την επόμενη. «Οι χρονικές περίοδοι των φάσεων και το τι θα αίρεται, μπορεί να είναι δυναμικό και θέλουμε να είναι επιταχυνόμενο για να μπούμε βαθμιαία στην κανονικότητα. Εμείς ως συμβουλευτικό όργανο θα δώσουμε κάποιες γραμμές για το πώς θα γίνει αυτό κυρίως με έμφαση στον επιδημιολογικό κίνδυνο. Από κει και πέρα θα μπούνε και οικονομικοί και κοινωνικοί δείκτες», υπογράμμισε η Καθηγήτρια Πανά.

Στις αποφάσεις θα συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν τρία πυρομαχικά στη φαρέτρα κατά της πανδημίας. Ο γρήγορος έλεγχος υπό τη μορφή screening με τα rapid tests, το γεγονός ότι θα αυξηθεί από την άνοιξη η εμβολιαστική κάλυψη, αλλά και η εμπειρία που αποκτήθηκε, όπως υπέδειξε η κ. Πανά. «Κάνουμε πολλές συζητήσεις για να καταλήξουμε και λαμβάνουμε υπόψη και τη φάση της πανδημίας. Δεν είμαστε στην ίδια φάση που ήμασταν το Μάιο, όταν έγινε η προηγούμενη αποκλιμάκωση».

Μεγάλη συζήτηση για τα σχολεία

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την άρση των μέτρων, είναι και πάλι η επιστροφή και ποιων μαθητών, στα θρανία. Κάποιοι επιστήμονες προκρίνουν αρχικά την επιστροφή των μαθητών δημοτικού, ωστόσο την τελική απόφαση θα έχει το Υπουργείο Παιδείας, που δέχεται έντονες παροτρύνσεις για επιστροφή και των τελειόφοιτων.

Η κ. Πανά ανέφερε ότι γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα σχολεία, με δεδομένο όπως σημείωσε πως «υπάρχει πλέον η γνώση ότι τα μικρότερα παιδιά, ενδεχομένως να έχουν μικρότερη δυναμική στη διασπορά, σε σχέση με τα μεγαλύτερα και κυρίως τους εφήβους. Τα σχολεία είναι ένας χώρος που προβληματίζει, λόγω της κινητικότητας που υπάρχει γύρω από αυτά και μπορεί να ευνοήσει τη διασπορά. Αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Ο περιορισμένος αριθμός κρουσμάτων μέσα στα σχολεία μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των παιδιών είναι ασυμπτωματικά και μπορεί να διασπείρουν τον ιό, χωρίς να το γνωρίζουν. Σε αυτόν τον προβληματισμό προστίθεται και το κομμάτι του νέου στελέχους, που έχει δείξει σημάδια αυξημένης μεταδοτικότητας. Ταυτόχρονα, όμως πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά».

Σ’ ότι αφορά στο άνοιγμα επιχειρήσεων, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας ήταν ξεκάθαρη. «Στην πρώτη φάση και για ένα μικρό διάστημα, οφείλουμε να είμαστε συντηρητικοί και έτσι να μπούμε επιταχυνόμενα στην επανεκκίνηση. Πρέπει όμως σε αυτή τη φάση να λειτουργήσουμε με ομοψυχία και να τηρήσουμε καθολικά και οριζόντια τα μέτρα»,υπέδειξε.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το νέο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας-Τι αλλάζει για την άθληση

Αυξήθηκε το ποσοστό παρουσίας στις επιχειρήσεις

Εν τω μεταξύ από σήμερα τίθεται σε ισχύ η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για αύξηση της παρουσίας υπαλλήλων στους χώρους εργασίας.

Σύμφωνα με το διάταγμα του Υπουργού Υγείας ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών (π.χ. δικηγορικά, λογιστικά γραφεία, ασφαλιστικές εταιρείες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, κοκ), εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών που καθορίζονται στο Διάταγμα, εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία. Επιτρέπεται, ωστόσο εντός του επαγγελματικού υποστατικού η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 25% του συνολικού αριθμού του προσωπικού με ελάχιστη παρουσία τα πέντε (5) άτομα, εφόσον το επιθυμεί ο εργοδότης, και μέγιστο τα 25 άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου