Ξεκλείδωμα με αργές δόσεις προκρίνουν οι επιστήμονες-Γρίφος τα σχολεία

Ασκήσεις επί χάρτου κάνουν οι επιστήμονες, δέκα ημέρες μετά την εφαρμογή του lockdown, προκειμένου να ετοιμάσουν σενάρια με εισηγήσεις για σταδιακό «ξεκλείδωμα» της Κύπρου από την πρώτη Φεβρουαρίου. Με δεδομένη την σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας στην κοινότητα, βαρόμετρο για τις τελικές αποφάσεις, θα είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία, που συνεχίζουν να δέχονται μεγάλες πιέσεις.

Οι επιστήμονες θα παραδώσουν εισηγήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν σε πρώτο στάδιο από ομάδα τεχνοκρατών από τα Υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Οικονομικών και Εργασίας, που θα καταρτίσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό των φάσεων της αποκλιμάκωσης. Μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ληφθούν και σε πολιτικό επίπεδο οι οριστικές αποφάσεις, που αναμένεται να οδηγηθούν, εκτός απροόπτου, την Τετάρτη ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

Unlock ανά δεκαπενθήμερο

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας κατά τη χθεσινοβραδινή τους σύσκεψη, δεν κατέληξαν σε τελεσίδικες αποφάσεις, αφού θέλουν να επεξεργαστούν και άλλα στοιχεία. Οι προτάσεις τους για το σταδιακό unlock από την πρώτη Φεβρουαρίου, θα δοθούν πάντως υπό τη μορφή σεναρίων στον Υπουργό Υγείας.

Κατά τη σύσκεψη ακούστηκαν διάφορες εισηγήσεις, με όλους τους επιστήμονες να συμφωνούν πως οι χαλαρώσεις θα πρέπει να γίνουν με αργό ρυθμό, σε μια προσπάθεια αναχαίτησης ή και καθυστέρησης, ενδεχόμενου τρίτου πανδημικού κύματος. Οι ειδικοί είναι πάντως κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε χαλάρωση, πριν την πρώτη Φεβρουαρίου. «Με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορούμε να εισηγηθούμε χαλαρώσεις, νωρίτερα από τις 31 Ιανουαρίου. Θα πρέπει να δούμε πρώτα το αποτέλεσμα του lockdown, αφού αυτό που βλέπουμε τώρα είναι το αποτέλεσμα των μέτρων του Δεκέμβρη», ανέφερε στον REPORTER ο επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Κωνσταντίνος Τσιούτης.

Οι χαλαρώσεις αναμένεται, πάντως να γίνονται ανά δεκαπενθήμερο και θα τελούν υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων, κάθε περιόδου. Θα είναι σε τρεις ή τέσσερις φάσεις, με στόχο μέχρι το Μάρτιο, που θα προχωρήσει αρκετά και το εμβολιαστικό πρόγραμμα και θα ανοίξει ο καιρός, να αρθούν οι πολύ αυστηροί περιορισμοί.

Η μεγάλη συζήτηση γίνεται για την πρώτη και τη δεύτερη φάση του ξεκλειδώματος που θεωρούνται και οι πιο σημαντικές. Πολλοί επιστήμονες προκρίνουν ένα συντηρητικό μοντέλο ανοίγματος, που προβλέπει παραμονή των περιορισμών στη διακίνηση στην πρώτη φάση και άνοιγμα επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου. Τα sms σύμφωνα με αυτή τη πρόταση θα φύγουν από τη ζωή μας στη δεύτερη φάση, μετά τις 15 Φεβρουαρίου.

Γρίφο αποτελούν και πάλι τα σχολεία, αφού η αρχική σκέψη ήταν να επιστρέψουν αρχικά οι μαθητές δημοτικού και να συνεχίσουν μέσω τηλεκπαίδευσης οι υπόλοιπες βαθμίδες. Ωστόσο, στην εξίσωση μπήκαν και οι τελειόφοιτοι, λόγω των τελικών εξετάσεων. Τον τελικό λόγο θα έχει πάντως και πάλι το Υπουργείο Παιδείας, με τις αποφάσεις του να εξαρτώνται πέραν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και από τη δυνατότητα του κράτους να αποζημιώσει τους γονείς που θα παραμείνουν στο σπίτι, για να προσέχουν τα παιδιά τους.   

«Πολύ λίγες χαλαρώσεις το πρώτο δεκαπενθήμερο»

Οι επιστήμονες σε αυτό το στάδιο συλλέγουν στοιχεία από την ιχνηλάτηση και τα τεστ που γίνονται στον πληθυσμό και τους εργαζόμενους, προκειμένου να έχουν πληρέστερη εικόνα, πριν οριστικοποιήσουν τις εισηγήσεις τους. «Δεν μπορούμε να συζητάμε εύκολα για χαλαρώσεις, ούτε για ευρείες χαλαρώσεις από πρώτη Φεβρουαρίου. Οι όποιες χαλαρώσεις, θα είναι πολύ λίγες το πρώτο δεκαπενθήμερο, για να επιτρέψουν να εκτιμήσουμε σωστά την κατάσταση και να μην δούμε μια νέα έξαρση», ξεκαθάρισε ο κ. Τσιούτης.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, πρώτιστο ρόλο στις τελικές αποφάσεις θα διαδραματίσει η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια. «Γνώμονας για να εισηγηθούμε οτιδήποτε είναι η ασφαλής αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης και στο σημείο που βρισκόμαστε είναι νωρίς. Ναι μεν φαίνεται στην κοινότητα τα πράγματα να βελτιώνονται, αλλά βλέπουμε αυξημένους αριθμούς ασθενών στα νοσηλευτήρια. Κι επειδή αυτή ήταν η παράμετρος που μας έφερε στο σημείο των πιο αυστηρών μέτρων, θα μας καθορίσει και τη συνέχεια. Οι προβλέψεις για τα νοσηλευτήρια είναι ότι αυτό που βλέπουμε τώρα, θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου».

Στόχος η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη μέχρι το Σεπτέμβριο

Πέραν του μισού εκατομμυρίου επιπλέον δόσεις του εμβολίου της Pfizer εξασφάλισε, εν τω μεταξύ χθες η χώρα μας ανεβάζοντας το σύνολο των παραγγελιών από τη συγκεκριμένη εταιρεία σε 957,000 δόσεις. Με τις ποσότητες αυτές, εξασφαλίστηκαν συνολικά πέραν των 3 εκ. δόσεων.

Σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις των παραδόσεων, εν αναμονή της αδειοδότησης του εμβολίου της AstraZeneca που τοποθετείται στα τέλη Ιανουαρίου, και υπό την αίρεση της υποβολής και έγκρισης των αιτήσεων για τα εμβόλια της Johnson&Johnson και της CureVac, η Κύπρος αναμένεται να παραλάβει επαρκείς ποσότητες εμβολίων για να προχωρήσει στην εμβολιαστική κάλυψη περίπου 120,000 ατόμων μέχρι το τέλος Μαρτίου και επιπλέον 450,000 άτομα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθούν τα υπό εξέταση εμβόλια και βάσει του προτακτικού σχεδιασμού, ο στόχος είναι η πλήρης κάλυψη του πληθυσμού μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό για παράταση ε στη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ
Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας
Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την αυξημένη συγκέντρωση σκόνης
Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΑΜ και ΚΟΑ για τους στρατεύσιμους αθλητές