Σε οδό δικαιοσύνης μετονομάζεται η οδός Ταλαάτ Πασά

Στη χθεσινή συνεδρία του το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου εξέτασε αίτημα μελών της Αρμενικής Κοινότητας αλλά και Ελλήνων Ποντίων για την ύπαρξη οδού στα δημοτικά όρια Πάφου με το όνομα του Ταλαάτ Πασά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου επαναβεβαιώνοντας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το σεβασμό του στα τοπωνύμια και οδωνύμια της πόλης ως απότοκο της συνύπαρξης με την τουρκοκυπριακή κοινότητα στο πλαίσιο της Κυπριακής Δημοκρατίας του 1960, δεν μπορούσε να μην εξετάσει το εν λόγω θέμα, υπό το φως μάλιστα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από δεκάδες κράτη της υφηλίου και τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και της συζήτησης που γίνεται για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Μέσα από τη μελέτη των ιστορικών γεγονότων τεκμηριώνεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Ταλαάτ Πασά στον σχεδιασμό και την εκτέλεση των Γενοκτονιών αυτών.

Το Συμβούλιο, προστίθεται στην ανακοίνωση,  συναισθανόμενο το βάρος της ευθύνης του απέναντι στις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές, ομόφωνα αποφάσισε όπως απαλειφθεί το όνομα του Ταλαάτ Πασά από οδωνύμιο της πόλης και κατά πλειοψηφία αποφάσισε όπως ο δρόμος μετονομαστεί σε «Οδό Δικαιοσύνης», θέλοντας με τον τρόπο αυτό "να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην τοπική κοινωνία και τη διεθνή κοινότητα ότι άνθρωποι που γενοκτόνησαν δεν έχουν θέση στις φωτεινές σελίδες της ιστορίας".

Ο αγώνας που διεξάγουμε για δικαιοσύνη στην Κύπρο αποτελεί, συνεχίζει ο Δήμος Πάφου στην ανακοίνωση του, ένα στοιχείο που πρέπει να ενώνει Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους σε αυτή την ιστορική συγκυρία. "Είναι αξιοσημείωτο ότι υπάρχουν πολλοί Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι διανοούμενοι και προοδευτικοί άνθρωποι οι οποίοι επίσης περιγράφουν και καταγράφουν τον Ταλαάτ Πασά ως ένα φρικαλέο πολιτικό και έναν αδίστακτο άνθρωπο".

Επίσης ο Δήμος Πάφου, σημειώνει πως ο  Ταλαάτ Πασάς (1874-1921) ήταν μέλος της τριανδρίας του Κομιτάτου των Νεοτούρκων, οργάνου που αποτελούσε το συνωμοτικό πυρήνα του Κινήματος. Διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και από τη θέση αυτή διέταξε τον εκτοπισμό και τις σφαγές των μειονοτήτων, κυρίως των Αρμενίων και των Ελλήνων. Δολοφονήθηκε το 1921 από τον Αρμένιο Τεϋλιριάν στη Γερμανία όπου είχε διαφύγει το 1918, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Η Άσσια βίωσε το μίσος των κατακτητών»-Σύντομα παραδίδεται το μνημείο Πεσόντων
Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι