Η Επιτρόπος Κυριακίδου ζήτησε από τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τη χρήση του στοκ εμβολίων

Η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα των εταιρειών και όχι ο αριθμός των παραγγελιών της ΕΕ ευθύνεται για την ταχύτητα της διανομής δόσεων στους αποδέκτες, επεσήμανε εκ νέου η Επίτροπος αρμόδια για θέματα υγείας Στέλλα Κυριακίδου, απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ σε συνέχεια της συμφωνίας των κρατών μελών εξασφάλισε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων, το οποίο είναι επαρκές για την κάλυψη όλου του πληθυσμού της ΕΕ. Υπενθύμισε δε ότι η Κομισιόν ζήτησε ήδη από τον Οκτώβριο από τα κράτη μέλη να καταρτίσουν την εμβολιαστική στρατηγική τους. Ζήτησε μάλιστα από τα κράτη μέλη χρησιμοποιήσουν τάχιστα το στοκ των εμβολίων που έχουν παραλάβει, επιταχύνοντας του εμβολιασμούς, αναγνωρίζοντας ωστόσο τον πρωτόγνωρο χαρακτήρα του μαζικού αυτού εγχειρήματος.  Η Επίτροπος υπενθύμισε ακόμη ότι η ευθύνη (liability) με βάση την υπό όρους αδειοδότηση στην ΕΕ παραμένει στις εταιρείες.

Η Επίτροπος τόνισε ακόμα ότι η από κοινού διαπραγμάτευση της ΕΕ εξασφάλισε τα κράτη μέλη και ως προς την ποσότητα και ως προς την τιμή, αλλά και την αναλογική κατανομή και την ταυτόχρονη παράδοση των εμβολίων και όλες οι κυβερνήσεις συνυπέγραψαν σε αυτή.

Τέλος σε ό,τι αφορά την αμοιβαιότητα και τη διαλειτουργικότητα των εμβολιαστικών πιστοποιητικών, επεξήγησε ότι αυτή χρειάζεται για συλλογή ιατρικών δεδομένων που είναι απαραίτητα σε επιστημονικό επίπεδο για την παρακολούθηση καιστο μέλλον θα πρέπει να τεθεί και σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον δήλωσε ότι η Κομισιόν καλωσορίζει τη συνεισφορά των κρατών μελών στη όλη συζήτηση, περιλαμβανομένης της Ελλάδας και τόνισε ότι το ζήτημα θα συζητηθεί μαζί με την επιτάχυνση των εμβολιασμών στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών την Πέμπτη.

 

Δειτε Επισης

Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου