Κρίσιμες ώρες για το σύστημα υγείας-Αύξηση στις ΜΕΘ, έτοιμη και τέταρτη εντατική

Ως η πιο κρίσιμη εβδομάδα για το σύστημα υγείας της χώρας μας από την αρχή της πανδημίας, θεωρείται αυτή που διανύουμε αφού, εκτιμάται πως θα αυξηθούν οι πιέσεις με πιθανές νέες ροές ασθενών με κορωνοϊό. Ήδη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Λευκωσίας, άρχισαν να αυξάνονται οι ασθενείς και οι καταπονημένοι επαγγελματίες υγείας, δίνουν μεγάλες μάχες.

Αυτό που έχει ανησυχήσει, είναι η αύξηση των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία στις ΜΕΘ. Χθες το βράδυ ο αριθμός τους ανήλθε σε 38, με τριανταπέντε από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

«Το πιο ανησυχητικό είναι ότι παρατηρείται το φαινόμενο, να εισάγονται περιστατικά ασθενών 40-50 χρόνων, τα οποία είχαν καθυστερήσει αρκετά να φτάσουν στα δημόσια νοσηλευτήρια και χρειάστηκε να μπουν στις ΜΑΦ, με κίνδυνο να εισαχθούν και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ. Ο Χαράλαμπος Χαριλάου, απηύθυνε δραματική έκκληση προς όσους είναι θετικά περιστατικά, να είναι σε επικοινωνία με τους ιατρούς τους. «Να έχουν συχνή επικοινωνία με τον Προσωπικό τους Ιατρό και να αναφέρουν οποιαδήποτε συμπτώματα έχουν, για να παραπέμπονται έγκαιρα στα δημόσια νοσηλευτήρια και να λαμβάνουν την πρέπουσα ιατρική φροντίδα», σημείωσε.

Ιδιαίτερα τα βράδια η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολή αφού γίνονται νέες εισαγωγές, πριν δοθούν τα εξιτήρια της επόμενης ημέρας. Χθες το βράδυ νοσηλεύονταν σε τέσσερα νοσηλευτήρια 199 ασθενείς. «Το Σαββατοκυρίακο που πέρασε ήταν πάρα πολύ δύσκολο σ’ ότι αφορά τα δημόσια νοσηλευτήρια. Είχαμε ρεκόρ νοσηλειών, είχαμε φτάσει σε κάποια στιγμή μέχρι και τους 214 νοσηλευόμενους», υπέδειξε ο κ. Χαριλάου, προσθέτοντας ότι οι εκτιμήσεις είναι πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα επέλθει σταθεροποίηση στις νοσηλείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έχασαν τη μάχη άλλοι πέντε ασθενείς-Στα 162 τα κρούσματα, 199 νοσηλευόμενοι

Έτοιμη και τέταρτη εντατική

Αυτή τη στιγμή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, υπάρχουν τρεις ΜΕΘ, οι δύο εκ των οποίων είναι αποκλειστικά για ασθενείς της covid-19. Ο ΟΚΥπΥ έχει ετοιμάσει και τρίτη Μονάδα Εντατικής θεραπείας με 11 κλίνες στο Νοσοκομείο Λευκωσίας για ασθενείς με κορωνοϊό, μέρος της οποίας θα λειτουργεί ως Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

«Θα είναι μεικτή, κατά κάποιον τρόπο, δηλαδή και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και την ίδια ώρα Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, για ασθενείς που αποσωληνώνονται και χρήζουν περαιτέρω αποκατάστασης. Υπάρχει η υποδομή, είναι έτοιμη από πλευράς εξοπλισμού και καθορίστηκε το προσωπικό που θα τη στελεχώσει. Καθορίστηκαν ακόμη και οι ασθενείς που πρέπει να μετακινηθούν στο νέο χώρο, εάν παραστεί ανάγκη. Η μονάδα μπορεί να λειτουργήσει ανά πάσα στιγμή», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας.

Εάν γεμίσει και η καινούρια ΜΕΘ, τότε υπάρχουν υποδομές και για τη δημιουργία και άλλων μονάδων εντατικής θεραπείας και πάλι εντός του Νοσοκομείου Λευκωσίας. «Δημιουργήθηκαν υποδομές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και εάν παραστεί ανάγκη θα αναπτυχθούν και αυτοί οι χώροι. Αντιλαμβάνεστε, όμως ότι δεν είναι μόνο η ανάπτυξη των κλινών, αλλά είναι και το θέμα της στελέχωσης. Εάν παρατηρηθεί αυτό το φαινόμενο όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι θα μειώσουμε ακόμη περισσότερο τον όγκο εργασιών για τις άλλες ασθένειες, ώστε να εξοικονομηθεί προσωπικό και να εργαστεί στις νέες υποδομές. Γι’ αυτό είναι που χρειάζεται η συμβολή του ιδιωτικού τομέα».

Ήδη ο ΟΚΥπΥ, αποστέλλει ήπια περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα και εάν χρειαστεί να γίνουν μετατροπές στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, θα αποσταλούν ακόμη περισσότερα.

Στα νοσοκομεία έπιασαν δουλειά από χθες, εν τω μεταξύ και 115 φοιτητές νοσηλευτικής ενώ εάν παραστεί ανάγκη θα επιστρατευτούν και φοιτητές ιατρικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας