Θλίψη στον Δήμο Πάφου για τον χαμό του Wictor Andrzei Daszewski

Ο Δήμος Πάφου εκφράζει την βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του Καθηγητή και Επίτιμου Δημότη της πόλης Wiktor Andrzej Daszewski, ενός από τους σπουδαιότερους σκαπανείς αρχαιολόγους που έφεραν στο φως τους ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Αρχαίας Νέας Πάφου (σημερινής Κάτω Πάφου).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δ. Πάφου, ο  Καθηγητής Daszewsk απεβίωσε χθες στη Βαρσοβία σε ηλικία 85 ετών. Συνέδεσε το όνομά του με την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης, καθώς υπήρξε από το 1966 μέχρι το 2007 επικεφαλής της Αρχαιολογικής Αποστολής του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας που διενήργησε τις ανασκαφές στο χώρο που βρίσκεται σήμερα το Αρχαιολογικό Πάρκο της πόλης.

Ο Wiktor Andrzej Daszewski άρχισε το ανασκαφικό του έργο στην περιοχή το 1966, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον επίσης Πολωνό συνάδελφό του Καθηγητή Kazimierz Michałowski, ο οποίος είχε αρχίσει τις ανασκαφές ένα χρόνο νωρίτερα, μετά από πρόσκληση του Δρα Κυριάκου Νικολάου και του τότε Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρα Βάσου Καραγιώργη. Έκτοτε, οι ανασκαφές συνεχίζονται σε ετήσια βάση, με εξαίρεση το 1974, έτος της τουρκικής εισβολής.

Οι ανασκαφές της Πολωνικής Αρχαιολογικής Αποστολής διεύρυναν σημαντικά την έκταση της έρευνας και των επιστημονικών γνώσεων για τη Νέα Πάφο. Μέσα από αυτές, απεδείχθη ότι η αρχαία πόλη σχεδιάστηκε με βάση το Ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα, όπως οι πιο σημαντικές πόλεις της Ελληνιστικής περιόδου.

Παράλληλα, η ανακάλυψη μιας σειράς πολυτελών κατοικιών με εντυπωσιακά ψηφιδωτά, όπως η Οικία του Θησέα, η Οικία του Αιώνα, η λεγόμενη Ελληνιστική Οικία και άλλα κτήρια μαρτυρούν, μέσα και από τα ευρήματα, το υψηλό επίπεδο της καλλιτεχνικής δημιουργίας στην πόλη.

Η μελέτη των ευρημάτων απέδειξε επίσης, προστίθεται στην ανακοίνωση,  τη ξεχωριστή θέση της Νέας Πάφου στην ιστορική πορεία της Κύπρου και τη σημασία της πόλης ως κέντρο οικονομικό, εμπορικό και στρατιωτικό στην ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, οι μελέτες και οι διδακτορικές διατριβές πάνω σε πολλά και διαφορετικά ιστορικά και αρχαιολογικά θέματα, έφεραν την Πάφο στο επίκεντρο του επιστημονικού ενδιαφέροντος διεθνώς.

Για την πολύτιμη συμβολή του στην ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού και ιστορικού πλούτου της Πάφου, ο Δήμος ανακήρυξε τον Καθηγητή Wiktor Andrzej Daszewski σε Επίτιμο Δημότη της πόλης το 1994. Σε κατάλληλο χρόνο, το Δημοτικό Συμβούλιο θα εξετάσει την απόδοση πρόσθετης τιμής στον εκλιπόντα.

Ο Δήμος Πάφου εκφράζει προς τους οικείους του Καθηγητή Daszewski, καθώς και το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, τα ειλικρινή του συλλυπητήρια, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι Υπηρεσίες Εφημερίας Προσωπικού Ιατρού κατά τα Σαββατοκύριακα
Ζητούν έρευνα και απόδοση ευθυνών οι συντεχνίες ΡΙΚ για την μη έγκαιρη καταβολή μισθών
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διεξάγεται για 49η συνεχή χρονιά η πορεία Χριστοδούλας
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Την Κυριακή η αλλαγή της ώρας-Πάνε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Δίωρη στάση εργασίας από τους χαμηλόμισθους της ΙΣΟΤΗΤΑΣ-Φωνές για στασιμότητα στην ανέλιξη
Δεν υποχωρεί η σκόνη, παραμένει η θερμή αέρια μάζα-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα