Εβδομάδα βαρόμετρο για τις χαλαρώσεις-Σε τρεις φάσεις το unlock

Μια εβδομάδα ορόσημο για τη συνέχεια ξεκινά, αφού από τη μία θεωρείται πολύ κρίσιμη για το σύστημα υγείας, που εκτιμάται ότι θα δεχθεί νέες πιέσεις και από την άλλη θα γίνει αξιολόγηση των μέτρων του ολικού απαγορευτικού και θα αρχίσει να καταρτίζεται το αρχικό πλάνο αποκλιμάκωσης. Με δεδομένα τα σημάδια σταθεροποίησης, αυτό που θα κρίνει τις αποφάσεις είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία.

Κι ενώ τις προηγούμενες ημέρες, δόθηκε έστω και μικρή ανάσα στα νοσοκομεία, χθες αυξήθηκαν ξανά οι νοσηλείες με το προηγούμενο βράδυ, να ήταν ίσως το πιο δύσκολο για τους επαγγελματίες υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αφού η πίεση ειδικά στις ΜΕΘ, ήταν πολύ μεγάλη.

208 ασθενείς με covid-19, που είναι ο δεύτερος πιο μεγάλος αριθμός από την αρχή της πανδημίας, νοσηλεύονται σε τέσσερα δημόσια νοσηλευτήρια, με 32 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι και άλλους 24 σε σοβαρή κατάσταση.

Με βάση τον αριθμό των κρουσμάτων τις προηγούμενες ημέρες, εκτιμάται πως τα αμέσως επόμενα εισκοσιτετράωρα ενδέχεται να αυξηθούν οι νοσηλείες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απεβίωσαν άλλοι τρεις ασθενείς-157 τα κρούσματα, 208 οι νοσηλευόμενοι

Σε τρεις φάσεις Unlock

Αυτή την εβδομάδα, εν τω μεταξύ θα γίνει αξιολόγηση των μέτρων και θα αρχίσουν να συζητούνται τα σενάρια για το unlock, που εάν το επιτρέψει η κατάσταση στα νοσοκομεία, θα αρχίσει την πρώτη Φεβρουαρίου. Η αποκλιμάκωση θα γίνει αργά και κλιμακωτά, το πιθανότερο σε τρεις φάσεις, με στόχο να μην παρατηρηθεί απότομη αύξηση κρουσμάτων.

Οι αρχικές σκέψεις είναι να ακολουθηθεί το ίδιο μοτίβο με το unlock του περασμένου Μαΐου, ωστόσο με κάποιες διαφοροποιήσεις, με δεδομένο ότι τότε είχαν κλείσει αεροδρόμια και λιμάνια, ενώ ήταν διαφορετικές οι κλιματολογικές συνθήκες, που θα συνυπολογιστούν στις αποφάσεις.

Στην πρώτη φάση τότε, που ξεκίνησε το Μάιο είχε ανοίξει το λιανικό εμπόριο, πλην τα πολυκαταστήματα και η τρίτη Λυκείου, λόγω των εξετάσεων των τελειόφοιτων. Ταυτόχρονα είχε επιτραπεί η πλήρης λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας και είχαν αυξηθεί σε τρία τα sms για τις διακινήσεις.

Στη δεύτερη φάση, που ήταν από τις 21 Μαΐου μέχρι τις 8 Ιουνίου, είχαν ανοίξει κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, χώροι εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους και βιβλιοθήκες. Καταργήθηκαν επίσης πλήρως τα sms και επιτράπηκαν οι συναθροίσεις μέχρι δέκα ατόμων, ενώ από την πρώτη Ιουνίου σταμάτησε το κέρφιου και άναψε το πράσινο φως για τον εκκλησιασμό στην παρουσία πιστών.

Στην τρίτη φάση, που ήταν από τις 9 μέχρι τις 13 Ιουλίου, είχαν ανοίξει εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα, γυμναστήρια, θέατρα, αεροδρόμια και λιμάνια και είχαν επιτραπεί οι υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικούς χώρους.

Στην τέταρτη και τελευταία φάση από τις 14 Ιουλίου και μετά άνοιξαν σινεμά, καζίνο και παιδότοποι.

Οι σκέψεις που γίνονται τώρα, είναι πως ειδικότερα η πρώτη φάση του ξεκλειδώματος πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, προκειμένου να μην χρειαστεί επαναφορά αυστηρών περιορισμών. Δεν αποκλείεται μάλιστα να μην ανοίξουν επιχειρήσεις, αλλά μόνο να επιστρέψουν κάποιοι μαθητές στα θρανία. Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα ή τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, όπου και θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Συνεχίζονται τα μαζικά τεστ

Σε μια προσπάθεια, εν τω μεταξύ να εντοπιστούν και να απομονωθούν τα θετικά περιστατικά στην κοινότητα, το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει και αυτήν την εβδομάδα το πρόγραμμα ελέγχου εργαζομένων, παράλληλα με αυτό του υπόλοιπου πληθυσμού μέσω των τεστ αντιγόνου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, περίπου το ένα τρίτο των ελέγχων της προηγούμενης εβδομάδας, ήταν σε εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, είχαν διενεργηθεί 47,241 rapid tests και τα 14,509 από αυτά αφορούσαν σε εργαζόμενους σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και κλάδους, των οποίων η λειτουργία δεν έχει ανασταλεί, καθώς και στο προσωπικό του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Από τα τεστ που έγιναν σε εργαζόμενους, προέκυψαν 27 θετικά περιστατικά από σύνολο 660 θετικών αποτελεσμάτων από rapid test που καταγράφηκαν την εβδομάδα 11-15 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και τα προγράμματα εβδομαδιαίου ελέγχου των διαμενόντων και του προσωπικού οίκων ευγηρίας και κλειστών δομών, των επαγγελματιών υγείας σε νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ και της Εθνικής Φρουράς.

Από την έναρξη του προγράμματος ελέγχου με ταχεία αντιγονικά τεστ, στις 16 Νοεμβρίου 2020, μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου 2021, έγιναν συνολικά 420,988 τεστ και ανιχνεύθηκαν 10,732 θετικά περιστατικά με ποσοστό θετικότητας 2,55%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας