Πέμπτη 25 Φεβ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Σε κρίση έχει μετατραπεί το μπέρδεμα με τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα στα κατεχόμενα

  17/01/2021 16:35
Σε κρίση έχει μετατραπεί το μπέρδεμα με τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα στα κατεχόμενα

Σε κρίση έχει μετατραπεί το μπέρδεμα με τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα στα κατεχόμενα

  17/01/2021 16:35

Σε κρίση έχει μετατραπεί το μπέρδεμα χθες με τις αποφάσεις πρωτίστως του «υπουργικού συμβουλίου» και έπειτα της «επιτροπής λοιμωδών/μεταδοτικών ασθενειών» του «υπουργείου υγείας» για τα περιοριστικά μέτρα ενάντια στον κορωνοϊό.

Το μεν «υπουργικό» αποφάσισε χθες το απόγευμα απαγόρευση κυκλοφορίας τις νύχτες και μη επαναλειτουργία των σχολείων από απόψε και για μία εβδομάδα, η δε επιτροπή του «υπουργείου» με τις ανακοινώσεις των δικών της μέτρων στις 11.15 το βράδυ, ουσιαστικά κήρυξε lockdown, χωρίς να το ονομάζει, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο απλών ανθρώπων μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και πολιτικών, αφού τα δύο σώματα με τις αποφάσεις του προκάλεσαν σύγχυση και μπέρδεμα. Τα μέτρα του «υπουργικού συμβουλίου» δημοσιεύθηκαν σήμερα στην «επίσημη εφημερίδα του κράτους» και έτσι ισχύει από απόψε η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 τα ξημερώματα, ενώ τα σχολεία που επρόκειτο να ανοίξουν αύριο μετά τις χειμερινές διακοπές, δεν θα επαναλειτουργήσουν.

Οι αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων εάν δεν δημοσιευθούν στην «επίσημη εφημερίδα» δεν ισχύουν και γι’ αυτό χρειάζεται η έγκριση του «υπουργικού συμβουλίου» το οποίο συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα στην παρουσία και του «γενικού εισαγγελέα». Χωριστή συνεδρία έχει και πάλι η «επιτροπή λοιμωδών/μεταδοτικών νοσημάτων» του «υπουργείου υγείας».

Τ/κ δημοσιεύματα επεσήμαναν από χθες το βράδυ ότι το «υπουργείο υγείας» και η αρμόδια επιτροπή ειδικών πρόκριναν lockdown για δύο εβδομάδες, σε αντίθεση με την «κυβέρνηση» που λόγω μη έγκρισης ακόμη του προϋπολογισμού αλλά και έλλειψης πόρων, δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην οικονομική στήριξη όσων επηρεάζονται από το lockdown.

Σύμφωνα με την «επίτροπο διοικήσεως» αρμόδια για «διατάγματα» και αποφάσεις που αφορούν την δημόσια υγεία είναι η εν λόγω επιτροπή του «υπουργείου υγείας» και το «υπουργικό» έχει δικαιοδοσία μόνο να τα εγκρίνει.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων του «υπουργείου υγείας» ανακοίνωσε χθες αργά το βράδυ τον εν μέρει περιορισμό της κυκλοφορίας. Από απόψε και μέχρι τα μεσάνυχτα στις 31 Ιανουαρίου αναστέλλει τη λειτουργία του «δημοσίου» πλην της «αστυνομίας», «πυροσβεστικής»,, «πολιτικής αεροπορίας», υπηρεσιών υγείας, της «αρχής ηλεκτρισμού», των «δημαρχείων», του «υπουργείο δημοσιονομικών», του «τμήματος τελωνείων», και «τμημάτων», που θα θεωρηθεί απολύτως απαραίτητο με το μίνιμουμ όμως προσωπικό.

Η επιτροπή ανέστειλε τη λειτουργία επιχειρήσεων και υπηρεσιών για το ίδιο χρονικό διάστημα στον ιδιωτικό τομέα, πλην των φαρμακείων, των βενζινάδικων, φούρνων και υπεραγορών. Κλειστά μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα είναι όλα τα κέντρα διασκέδασης, σινεμά, μπαρ, καφέ, καφενεία, εκδρομικοί χώροι, χώροι κοινωνικής συνάντησης, γυμναστήρια, στάδια, αίθουσες γάμων, πάρτι, χώροι θρησκευτικής λατρείας, γραφεία στοιχημάτων, νυχτερινά κέντρα, χώροι τυχερών παιχνιδιών, ίντερνετ καφέ, σαλόνια αισθητικής, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα τατουάζ, οι ανοιχτές αγορές, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία (η εστίαση μόνο με κατ’ οίκον παράδοση), εκθέσεις και βιβλιοθήκες. Απαγορεύονται επίσης οι επισκέψεις σε σπίτια και οι φιλοξενίες.  

Σταματούν μέχρι τις 31 Ιανουαρίου όλες οι ομαδικές και ατομικές προπονήσεις.

Όσοι πρέπει να βγουν από το σπίτι θα πρέπει να ζητούν άδεια, όπως αναφέρεται, από την «αστυνομία» ή τις «επαρχιακές διοικήσεις».

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της επιτροπής του «υπουργείου υγείας» όσοι μένουν στο «βορρά» και μεταβαίνουν στο «νότο» για λόγους θεραπείας ή ιατρικής παρακολούθησης θα πρέπει στην επιστροφή να δείχνουν αρνητικό PCR των τελευταίων 3 ημερών και να το επαναλαμβάνουν μετά από 3 ημέρες και στα κατεχόμενα.

Για τους Τ/κ εργαζόμενους στις ελεύθερες περιοχές, οι διελεύσεις γίνονται με υποχρεωτική καραντίνα, όπως και για όσους μένουν στο «νότο» και εργάζονται στο «βορρά», όπως αναφέρεται.

Καραντίνα επιβάλλεται και σε μαθητές στις ελεύθερες περιοχές που μένουν στα κατεχόμενα, προστίθεται, όπως και όσους μένουν στις ελεύθερες περιοχές και φοιτούν στα κατεχόμενα.

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα κατεχόμενα παραμένουν κλειστά μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Ούτε και η τριτοβάθμια μπορεί να λειτουργεί με μαθήματα δια ζώσης.

Μπορεί να συνεχισθεί το εμπόριο χωρίς επαφή διαμέσου του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

Η επιτροπή του «υπουργείου υγείας» αναφέρει ότι από το οδόφραγμα Λιμνίτη/Κάτω Πύργου περνούν χωρίς καραντίνα μόνο ασθενοφόρα.

Αναφέρεται επίσης, μεταξύ άλλων, ότι θα λειτουργούν οι εταιρείες οδικής βοήθειας, υπηρεσίες διαδικτύου, ιδιωτικές εταιρείας ασφάλειας, παραγωγοί και διανομείς γάλακτος, οι καλλιεργητές και εργοστάσια συσκευασίας εσπεριδοειδών, η κτηνοτροφία και η γεωργία.

Για τους οδηγούς φορτηγών από την Τουρκία που έρχονται στα κατεχόμενα ακτοπλοϊκώς, θα ζητείται αρνητικό PCR 72 ωρών και θα μένουν στα λιμάνια μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου PCR και να είναι αρνητικό. Θα πρέπει δε να ξεφορτώνουν και να φορτώνουν για να φύγουν εντός 48 ωρών.

Για τους κατοίκους της Πύλας και τους εργαζόμενους στις Βάσεις, στη νεκρή ζώνη, στη ΔΕΑ αλλά και το προσωπικό της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, της ΕΕ και ξένων διπλωματικών αποστολών ισχύουν τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί το προηγούμενη διάστημα και επεκτείνονται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας