Ευελπιστεί ότι τα αντιπλημμυρικά έργα θα αποτρέψουν τις πλημμύρες ο Δήμος Λεμεσού

Τη λύπη τους για την ταλαιπωρία και τις ζημιές που προκάλεσαν οι χθεσινές πλημμύρες, μετά την έντονη βροχόπτωση, εκφράζουν Δήμος Λεμεσού και Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού – Αμαθούντας, σημειώνοντας πως το πρόβλημα θα επιλυθεί με τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που δρομολογούνται.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Λεμεσού αναφέρει πως «είναι απαράδεκτο σε μια σύγχρονη πόλη να πλημμυρίζουν δρόμοι και υποστατικά» και σημειώνει πως δεν αξίζει στους πολίτες μια τέτοια ταλαιπωρία, ιδιαίτερα μάλιστα σε μια εποχή που τους ταλαιπωρεί εδώ και μήνες και η πανδημία.

Υποδεικνύοντας ότι η γεωμορφολογία αφήνει την πόλη εκτεθειμένη σε ροές νερών της βροχής από όλες τις περιοχές που βρίσκονται στα βόρεια της, ο Δήμος Λεμεσού υπογραμμίζει ότι, ενώ είναι καλά γνωστό το πρόβλημα εδώ και δεκαετίες, όπως καλά γνωστή επίσης ήταν η ανάγκη να θωρακιστεί η πόλη με τα κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα, «δυστυχώς δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν όλα αυτά τα χρόνια».

«Παράλληλα, τα μεγάλα έργα ανάπλασης στο παραλιακό μέτωπο και στο κέντρο της πόλης που τέλειωσαν την προηγούμενη δεκαετία, κάθε άλλο παρά πέτυχαν να αμβλύνουν τα προβλήματα», προστίθεται.

Διαμηνύοντας ότι η Λεμεσός χρειάζεται αντιπλημμυρικά έργα για να προστατευτεί από τις πλημμύρες, οι δημοτικές αρχές της πόλης αναφέρουν πως, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων τους, προσπαθούν να επιλύσουν τις ελλείψεις και παραλείψεις και ότι «οι προσπάθειες άρχισαν να φέρνουν αποτελέσματα».

Ήδη, σημειώνουν, υπογράφεται σε μερικές μέρες από το ΣΑΛΑ το πρώτο συμβόλαιο, 17 εκατομμυρίων ευρώ, για να αρχίσουν αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές Αγίας Φύλας, Εκάλης, Αγίου Γεωργίου Χαβούζας και άλλες περιοχές.

Προχωρούν, επίσης, με ταχείς ρυθμούς, τα συμβόλαια για τα αντιπλημμυρικά έργα κοντά στο κέντρο της πόλης, στις οδούς Ναβαρίνου, Αγίας Φυλάξεως, Θεσσαλονίκης και Γλάδστωνος. Τα έργα στους συγκεκριμένους δρόμους, προστίθεται, αναμένεται να αρχίσουν εντός του τρέχοντος έτους «και θα κάνουν αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει με την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων στο κέντρο της πόλης, το κάστρο και το παραλιακό μέτωπο».

«Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η δημοτική αρχή δρομολόγησε λύσεις, έκανε αυτό που είχε υποχρέωση να κάνει απέναντι στους δημότες, έκανε τους σχεδιασμούς εξασφάλισε τα κεφάλαια και υλοποιεί έργα που θα αποδώσουν όταν κατασκευαστούν, κάτι που δεν απέχει πολύ μακριά», σημειώνει η ανακοίνωση.

Μέχρι να λυθεί το πρόβλημα με την κατασκευή των έργων, ο Δήμος Λεμεσού διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να μειώσει την ταλαιπωρία και τις ζημιές που υφίστανται οι πολίτες, ενώ εκφράζει τις ευχαριστίες του στο τεχνικό και εργατικό προσωπικό του Δήμου, αλλά και στις άλλες υπηρεσίες, «που με αυταπάρνηση προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέρα και νύκτα όταν υπάρχουν αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα».

Εξάλλου, σε ανακοίνωση του, το ΣΑΛΑ υπενθυμίζει ότι έχει επιταχύνει και προωθήσει τα μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης μας, τα οποία βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και δίνει λεπτομέρειες για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στις βόρειες περιοχές της Λεμεσού, όπου αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης.

Οι κατασκευαστικές εργασίες για το έργο των 17 εκατομμυρίων ευρώ, προστίθεται, αναμένεται να αρχίσουν εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 και με την ολοκλήρωση του, ένα μεγάλο μέρος του βρόχινου νερού, που τώρα εισέρχεται στην πόλη, θα εκτρέπεται προς τον ποταμό Γαρύλλη, στο ύψος της Λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού και δεν θα αφήνεται να εισέρχεται στο κέντρο της Λεμεσού.

Σε σχέση με το αντιπλημμυρικό έργο στο κέντρο της Λεμεσού,  εκτιμώμενης αξίας 7 εκατομμυρίων ευρώ, το ΣΑΛΑ σημειώνει ότι, με την ολοκλήρωση του, φιλοδοξεί να δώσει οριστικό τέλος στη μακρόχρονη ιστορία πλημμυρών στο κέντρο της Λεμεσού.

Επιπρόσθετα με τα πιο πάνω «ώριμα αντιπλημμυρικά έργα», στα οποία αναφέρεται και ο Δήμος Λεμεσού, το ΣΑΛΑ προγραμματίζει μια σειρά από άλλα έργα για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία της πόλης μας, όπως λίμνες κατακράτησης όμβριων, οι οποίες θα ελέγχουν και θα περιορίζουν τη ροή βρόχινου νερού προς τους ποταμούς Γαρύλλη και Βαθειά, η χωρητικότητα των οποίων έχει περιοριστεί λόγω της άτακτης οικιστικής ανάπτυξης.

Σημαντικό μέρος, επίσης, του συνολικού σχεδιασμού για ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία, το Συμβούλιο θεωρεί και το πολεοδομικό έργο της κατασκευής του οχετού όμβριων υδάτων κατά μήκος της οδού Ευαγόρα Λανίτη, για το οποίο αρμοδιότητα έχει το Τμήμα Δημοσίων Έργων. Με το έργο αυτό, προστίθεται, ο ποταμός της Αγίας Φύλας θα εκτρέπεται κατά μήκος της οδού Ευαγόρα Λανίτη δυτικά προς τον ποταμό Γαρύλλη, προστατεύοντας έτσι την ευρύτερη περιοχή Αγίας Φύλας.

Πέραν των πιο πάνω μεγάλων έργων, το ΣΑΛΑ, σε συνεργασία με το Δήμο Λεμεσού,  προγραμματίζει την εκτέλεση μικρότερων επί μέρους έργων, για άμβλυνση των προβλημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου