Παροτρύνει τους πρόσφυγες να συμμετάσχουν στο Σχέδιο Διαχείρισης με ΜΕΔ το ΚΦΙΚΒ

Σε παρότρυνση προς τους πρόσφυγες που διατηρούν τερματισμένα, ληγμένα ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), τα οποία παραχωρήθηκαν μετά από έγκριση του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ), να συμμετάσχουν στο σχέδιο που τέθηκε σε ισχύ στις 4 Ιανουαρίου του 2021 και αφορά επέκταση του αρχικού σχεδίου που είχε τεθεί σε εφαρμογή την ίδια περίοδο πέρσι, προβαίνει η Διευθύντρια του Φορέα Λουκία Ευσταθίου.

Η επέκταση του Σχεδίου που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 16 Δεκεμβρίου του 2020, θα ισχύει μέχρι την 30ην Ιουνίου 2021 και αναδιαμορφώθηκε έτσι ώστε να καλύπτει δάνεια που παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2019. Το αρχικό σχέδιο κάλυπτε δάνεια που παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2018 και έληξε στο τέλος Αυγούστου του 2020, ύστερα από επέκταση της περιόδου υποβολής αίτησης, λόγω της πανδημίας.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ η κ. Ευσταθίου τόνισε ότι «το σχέδιο είναι πάρα πολύ καλό, και θα πρέπει να κατανοήσουν οι δανειολήπτες πως είναι προς όφελος του να επιδιώξουν να ενταχθούν στο σχέδιο», σημειώνοντας πως «είναι σημαντικά τα ποσά, τα οποία θα έρθει το κράτος να διαγράψει από τα δάνεια των αιτητών που είχαν ΜΕΔ».

«Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τους επιλέξιμους δανειολήπτες ότι είναι προς το συμφέρον τους να επιδείξουν ενδιαφέρον για ένταξη στο σχέδιο και να τηρήσουν τις αναδιαρθρώσεις τις οποίες θα τους κάνουμε», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την κ. Ευθυμίου, οι πρόσφυγες διατηρούν δάνεια με κεφάλαια του ΚΦΙΚΒ στον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης (ΟΧΣ) και δάνεια με κεφάλαια του πρώην Συνεργατισμού και με εγγύηση του Φορέα, τα οποία σήμερα βρίσκονται στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Όσον αφορά τον αριθμό δανειοληπτών που έλαβαν δάνειο από τον ΟΧΣ με κεφάλαια του Φορέα και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον με το αρχικό Σχέδιο, που έληξε τον Αύγουστο του 2020, η κ. Ευθυμίου είπε ότι αυτοί ανήλθαν περίπου στους 2.200, από τους 3.700 που ήταν επιλέξιμοι, και αφορούσε ποσό ύψους περίπου €43 εκατομμύρια.

Ανέφερε ότι γύρω στους 1.500 επιλέξιμους δανειολήπτες δεν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον με το αρχικό σχέδιο και ο ΟΧΣ θα τους αποστείλει επιστολή που θα τους καλεί να καταθέσουν αίτηση για το νέο σχέδιο.

Σημείωσε ότι επιστολή θα αποσταλεί, μετά την επέκταση της περιόδου εφαρμογής του Σχεδίου, και στους δανειολήπτες που είχαν δάνεια με καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2019.

Εξηγώντας περαιτέρω τη διαδικασία, η Διευθύντρια του ΚΦΙΚΒ είπε ότι θα γίνουν αναδιαρθρώσεις, οι οποίες θα πρέπει να τηρηθούν για να είναι δυνατό να χαριστούν οι τόκοι και τα διάφορα έξοδα μετά την εξόφληση του καθαρού κεφαλαίου που είχαν δανειστεί κατά τη σύναψη της δανειακής σύμβασης.

Συγκεκριμένα, η κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι οι πρωτοφειλέτες δανείων που παραχωρήθηκαν με έγκριση του ΚΦΙΚΒ και τα οποία παρουσίαζαν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών στις 31 Δεκεμβρίου 2019, θα έχουν την επιλογή είτε να διευθετήσουν το υπόλοιπο του δανείου τους με αναδιάρθρωση του εναπομείναντα Κεφαλαίου του δανείου τους και ταυτόχρονη διαγραφή όλων των μέχρι την ημερομηνία αναδιάρθρωσης, τόκων ή και εξόδων, είτε με άμεση εξόφληση του εκκρεμούντος Κεφαλαίου (αρχικό ποσό κεφαλαίου μείον οποιοδήποτε ποσό έχει πληρωθεί μέχρι την ημερομηνία της πλήρους διευθέτησης) και διαγραφή όλων των τόκων και εξόδων

«Αν δεν τηρήσουν το πρόγραμμα αποπληρωμής και εξοφλήσουν το κεφάλαιο που έχουν δανειστεί θα μπουν εκ νέου οι τόκοι και τα διάφορα έξοδα», προειδοποίησε.

Η κ. Ευθυμίου εξήγησε ότι ο Φορέας θα ασχοληθεί με τις αναδιαρθρώσεις δανείων που είναι με ίδια κεφάλαια του, ενώ η ΚΕΔΙΠΕΣ θα αναλάβει την διευθέτηση αναδιαρθρώσεων δανείων προσφύγων και θα απευθυνθεί στον Φορέα για να δώσει την έγκριση του.

Όσον αφορά τους μη βιώσιμους οικονομικά δανειολήπτες, η κ. Ευθυμίου είπε ότι το σχέδιο προβλέπει πως αν μετά από ανάλυση που θα γίνει και διαπιστωθεί πως όλες οι προσπάθειες που έγιναν από τις τράπεζες και τον ΚΦΙΚΒ δεν κατέστη δυνατό κάποιος δανειολήπτης να έχει την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώνει το δάνειο του, τότε οι περιπτώσεις αυτές θα αποσταλούν στο Υπουργείο Οικονομικών για λήψη απόφασης.

Δειτε Επισης

Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»
Με τη συμμετοχή 400 ποδηαλτών/τριών αρχίζει την Παρασκευή το Cyprus Gran Fondo
Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ
Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία-Σκόνη στην ατμόσφαιρα κατά διαστήματα
Το Υπουργείο Γεωργίας καλεί το κοινό να προστατεύσει την κυπριακή τουλίπα
Πλάνο για κοινό «ευρωπαϊκό πτυχίο» προωθεί η Κομισιόν
Εργασίες συντήρησης του Δικτύου Υψηλής Τάσης στην Επαρχία Πάφου
Για τις δράσεις του Συνδέσμου «Προμηθέας» ενημερώθηκε ο Υπουργός Υγείας
Πόρισμα διοικητικής έρευνας Ακάμα και χρονοδιάγραμμα ζητά η Επιτροπή Περιβάλλοντος
Σε άλλη χώρα γεννήθηκε το 22,7% των κατοίκων της Κύπρου