Η βασική αρχή της αποκλιμάκωσης του Φεβρουαρίου-Μικρή ανάσα στα νοσοκομεία

Παρά τη σταθεροποίηση των τελευταίων ημερών, που προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία, παραμένει επιδεινωμένη η επιδημιολογική κατάσταση στην κοινότητα, κάτι που διαφαίνεται και μέσα από την τελευταία ανάλυση των δεδομένων. Ο μεγάλος στόχος είναι μέχρι το τέλος του ολικού απαγορευτικού, να υπάρξει ακόμα πιο μεγάλη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, αφού αυτό θα μεταφραστεί σε μείωση στις νοσηλείες που παραμένουν σε ψηλά επίπεδα.

Μικρή ανάσα δόθηκε ευτυχώς χθες στα νοσοκομεία, στα οποία νοσηλεύονται 193 ασθενείς, που είναι ο μικρότερος αριθμός των τελευταίων 10 ημερών. Ωστόσο, 59 άτομα είναι σε σοβαρή κατάσταση, με 37 από αυτούς να νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Επιρόσθετα ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός 70χρονου ασθενούς, ανεβαζοντας το συνολικό αριθμό όσων απεβίωσαν τον Ιανουάριο στους 42. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλος ένας θάνατος και 202 κρούσματα-Στο 2,52% το ποσοστό θετικότητας

Πιο επιδεινωμένα στοιχεία στη Λάρνακα, αύξηση στη Λεμεσό

Όπως διαφαίνεται μέσα από τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα και καταγράφουν την αθροιστική επίπτωση 14 ημέρων μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, όλες οι επαρχίες της Κύπρου, κι αυτό παρά τη σταθεροποίηση του ποσοστού θετικότητας τις τελευταίες ημέρες, είναι στο κόκκινο και πάνω από τα όρια ασφαλείας που θέτει το ECDC, που είναι 120 περιστατικά της νόσου ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Στη χώρα μας αυτός ο αριθμός έχει αγγίξει τα 665 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.

«Η Εθνική Αναφορά έχει κάποια θετικά και κάποια αρνητικά στοιχεία», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Γιώργος Νικολόπουλος. Όπως εξήγησε στα θετικά είναι ότι μειώθηκε ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων, κάτι που συμβαδίζει με την μείωση που παρατηρείται στο ποσοστό θετικότητας. «Αυτό το βλέπουμε σε όλη την Κύπρο και σε όλες τις επαρχίες. Επίσης στα θετικά είναι ότι φαίνεται, μία πολύ μικρή μείωση στον ημερήσιο αριθμό ασθενών στα νοσοκομεία».

Τα αρνητικά στοιχεία, όπως ανέφερε ο Καθηγητής Επιδημιολογίας, είναι πως το φορτίο νοσηρότητας στην κοινότητα είναι υψηλό και πως παραμένει η πίεση στο σύστημα υγείας. «Επίσης, κάτι το οποίο αναμενόταν με βάση τους αριθμούς διαγνώσεων που είχαμε δει τις προηγούμενες εβδομάδες, καταγράφηκε το Δεκέμβριο και συνεχίζεται τον Ιανουάριο, ένας μεγάλος αριθμός θανάτων».  

Πιο επιδεινωμένη είναι η κατάσταση στη Λάρνακα, που σημείωσε πάντως βελτίωση, με μεγάλη την επιδείνωση στη Λεμεσό, που καταγράφει και πάλι μεγάλους αριθμούς περιστατικών της νόσου. Η επαρχία Λεμεσού, έχει πλέον τα δεύτερα χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα παγκύπρια, με τη Λευκωσία και την ελεύθερη Αμμόχωστο να ακολουθούν με πάνω από 600 περιστατικά, ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Την καλύτερη εικόνα συνεχίζει να διατηρεί η Πάφος.

«Έχουμε μια εξάπλωση και ευρεία διασπορά σε ολόκληρη την Κύπρο, επομένως θα βλέπουμε τέτοιες εικόνες έξαρσης σε κάποιες περιοχές. Υπάρχει αυξημένο φορτίο σε όλες τις επαρχίες, ωστόσο στα θετικό είναι ότι μειώνονται αυτή τη στιγμή οι αριθμοί σε όλες τις επαρχίες», σημείωσε ο κ. Νικολόπουλος.

Η βασική αρχή της αποκλιμάκωσης

Σ’ ότι αφορά στο αίτημα κάποιων για πρόωρες χαλαρώσεις, ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι κάτι τέτοιο είναι πρώιμο να συζητηθεί. «Υπάρχουν αποφάσεις μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και εκτιμώ ότι μέχρι τότε θα υπάρχουν τα ισχύοντα μέτρα. Ο περιορισμός παραμένει, επειδή το σύστημα υγείας δεν έχει ακόμα μπορέσει να βγει από τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, διότι ναι μεν βλέπουμε μία μικρή βελτίωση, αλλά από την άλλη έχουμε τριψήφιους αριθμούς που και αυτοί θα μεταφραστούν στη συνέχεια σε νοσηλείες και δυστυχώς σε απώλειες ζωών».

Αναφορικά με την αποκλιμάκωση των μέτρων ανέφερε, ότι η βασική αρχή είναι να γίνεται σταδιακά, ώστε να αποτραπεί απότομη αύξηση κρουσμάτων, κάτι που συνέβη σε άλλες χώρες. «Αυτή είναι η βασική αρχή, η οποία είχε αποδώσει όταν βγήκαμε και από το πρώτο καθολικό απαγορευτικό.  Έγινε σταδιακά με προσεκτικά βήματα και το κέρδος είναι ότι καθυστερήσαμε αρκετά το δεύτερο πανδημικό κύμα. Νομίζω με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να λειτουργήσουμε και τώρα. Θα έρθει και η βοήθεια από τα εμβόλια από το Φεβρουάριο, που είναι πολύ σημαντική και νομίζω μπορούμε να κοιτάζουμε με πολύ αισιοδοξία το μέλλον».

Αρχίζει η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου

Παράλληλα, συνεχίζεται και το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας, που θα επηρεαστεί από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, από την απόφαση της Pfizer να μειώσει τις ποσότητες προς την Ε.Ε, για λόγους αναβάθμισης.

Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται για τους πολίτες άνω των 80, ενώ όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Υγείας έχει ολοκληρωθεί σε 114 από τις 121 στέγες ευγηρίας η διαδικασία χορήγησης της πρώτης δόσης σε διαμένοντες και προσωπικό.

Χθες εξάλλου, ολοκληρώθηκαν οι εμβολιασμοί των επαγγελματιών υγείας ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και των δημόσιων νοσηλευτηρίων, ενώ ξεκίνησε από την Τετάρτη ο εμβολιασμός των Προσωπικών Ιατρών Παιδιών και Ενηλίκων.

Σήμερα εν τω μεταξύ, θα αρχίσει η χορήγηση της δεύτερης δόσης στα άτομα που εμβολιάστηκαν σε στέγες ευγηρίας και στους επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής. Τη Δευτέρα, τη δεύτερη δόση θα λάβει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση περίπου 10,500 άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας