Έντονη αντίδραση της ΕΣΚ για την υπόθεση Παράσχου-Καλεί Αναστασιάδη να διαχωρίσει τη θέση του

Τη στήριξή του στο δημοσιογράφο Ανδρέα Παράσχο εκφράζει το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, κάνοντας λόγο "για υπόθεση συρρίκνωσης της ελευθεροτυπίας και εξαναγκασμού δημοσιογράφου σε υποβολή παραίτησης". Καλεί επίσης τους εκδότες της «Κ» να κάνουν δεύτερες σκέψεις και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να διαχωρίσει τη θέση του «από την τελική καταθλιπτική έκβαση του όλου συμβάντος».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η παραίτηση Παράσχου και οι καταγγελίες για φίμωση-«Δεν μπαίνω στην πολιτική»
 
Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εκφράζει «την έντονη δυσαρέσκεια και ανησυχία του για τη θλιβερή κατάληξη που είχε αρθρογραφικό συμβάν με τον μέχρι πρότινος Διευθυντή Σύνταξης της «Καθημερινής» Κύπρου, συνάδελφο δημοσιογράφο, μέλος της ΕΣΚ, Ανδρέα Παράσχο».

«Πρόκειται καταφανώς για υπόθεση συρρίκνωσης της ελευθεροτυπίας και εξαναγκασμού δημοσιογράφου σε υποβολή παραίτησης», αναφέρεται.
 
Προστίθεται ότι «οι εκδότες-εργοδότες του Α. Παράσχου προέβησαν, ως μη όφειλαν, σε απολογία δια επιστολής, εκ μέρους και ερήμην του. Η μοναδική επιλογή που απέμενε στον μέχρι χθες Διευθυντή της «Κ» ήταν η υποβολή παραίτησης. Όπως και έπραξε διαφυλάσσοντας την επαγγελματική του αξιοπρέπεια, κύρος και επάρκεια».
 
Σύμφωνα με το ΔΣ της Ένωσης Συντακτών, το όλο συμβάν «τραυματίζει ιδιαίτερα την ελευθερία έκφρασης και την ελευθεροτυπία στον τόπο μας. Αφήνει ανεξίτηλα αρνητικό στίγμα στη δημοσιογραφία της πατρίδας μας, στον πλουραλισμό των απόψεων και στη δεοντολογία εκφοράς του δημόσιου λόγου».
 
Το όλο συμβάν, συνεχίζει η ανακοίνωση, «είναι θλιβερό, ανησυχητικό και επικίνδυνο. Αφήνει δε εκτεθειμένους όχι μόνο τους εκδότες-εργοδότες της «Κ» αλλά και τους κρατούντες και συγκεκριμένα το προεδρικό περιβάλλον. Ο υπερβάλλον ζήλος είναι μονίμως κακός σύμβουλος για όλους».
 
Ο ρόλος του δημοσιογράφου, αναφέρεται, «δεν είναι να θωπεύει τις εξουσίες, αλλά να τις ελέγχει, να τις ψέγει, να τις κρίνει και επικρίνει εκ μέρους της κοινής γνώμης».

«Όταν η κοινή γνώμη βοά για τα ζητήματα της διαφθοράς που ταλανίζουν τον τόπο μας, όταν διεθνή ΜΜΕ επικρίνουν αυστηρά την κατάσταση επί του όλου θέματος στο κράτος μας, οι Κύπριοι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να σιωπούν. Διότι και οι δημοσιογράφοι κρίνονται, δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο», προστίθεται.
 
Το ΔΣ της ΕΣΚ καλεί «τους εκδότες της «Κ» να κάνουν δεύτερες σκέψεις» και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να διαχωρίσει τη θέση του από την τελική καταθλιπτική έκβαση του όλου συμβάντος».

«Ο συνάδελφος Ανδρέας Παράσχος έχει την αμέριστη στήριξη και συμπαράστασή μας, την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση του συνόλου της δημοσιογραφικής οικογένειας», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Υπέρ του Παράσχου και η Αλληλεγγύη
Θέση υπέρ του Ανδρέα Παράσχου παίρνει το Κίνημα Αλληλεγγύης, που σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως στηρίζει με κάθε τρόπο και συμπαραστέκεται ανεπιφύλακτα  στον έγκριτο και άριστο δημοσιογράφο και ποιητή Ανδρέα Παράσχο. Ταυτόχρονα υπερασπίζεται την ανεξαρτησία και ελευθερία της έντιμης, αξιοπρεπούς, αδέκαστης και αμερόληπτης δημοσιογραφίας και τους λειτουργούς της.
 
«Συγχαίρουμε τον Παράσχο για την γενναία απόφαση του να παραιτηθεί και θεωρούμε την πράξη του παράδειγμα προς κάθε πολίτη που φιμώνεται από το σύστημα και ηχηρό χαστούκι στις μονίμως ανερυθρίαστες παρειές της εξουσίας. Ουδέν γνωρίζουμε για τα γεγονότα που περιγράφονται στο άρθρο του Παράσχου που προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της ολιγαρχίας».

Δειτε Επισης

Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Διφορούμενες οι αντιδράσεις για τα μέτρα-Φόβοι για νέα φυγή στα κατεχόμενα για καύσιμα
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια