Διαχειρίσιμη αλλά οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεια-38 θάνατοι τον Ιανουάριο

Η συγκρατημένη αισιοδοξία για την πτώση του ποσοστού θετικότητας και τα σημάδια βελτίωσης στην κοινότητα, επισκιάζεται από την κατάσταση στα νοσοκομεία και τους θανάτους από κορωνοϊό, που αυξάνονται μέρα με την ημέρα.

Χθες ανακοινώθηκαν οι θάνατοι άλλων έξι συνανθρώπων μας, ανάμεσά τους και μία 28χρονη με πολυαναπηρίες, τρόφιμος της Στέγης Νέα Ελεούσα, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα. Πρόκειται για το νεότερο θύμα της πανδημίας στη χώρα μας με τελική αιτία θανάτου την covid-19. Οι υπόλοιποι πέντε ασθενείς που απεβίωσαν, ήταν 77χρονη χωρίς υποκείμενα νοσήματα, μία 89χρονη που απεβίωσε στο σπίτι της, μία 91χρονη στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, γυναίκα ηλικίας 85 ετών στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και 78χρονος επίσης στο Νοσοκομείο Αναφοράς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συγκλονισμός για τον θάνατο της 28χρονης με πολυαναπηρίες-Και δεύτερο άτομο στο νοσοκομείο

Μόνο τις δεκατρείς πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο 38 ασθενείς, με το σύνολο αυτών που απεβίωσαν από την αρχή της πανδημίας, να έχει φτάσει τους 163.

Η κατάσταση εν τω μεταξύ, είναι διαχειρίσιμη αλλά παραμένει οριακή στα δημόσια νοσηλευτήρια, που συνεχίζουν να προετοιμάζονται για το απευκταίο σενάριο αύξησης στις νοσηλείες. Χθες βράδυ νοσηλεύονταν σε τέσσερα νοσηλευτήρια 198 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας των 59 να χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη.

Πλέον είναι διαθέσιμες εκτός ΜΕΘ, περίπου 230 κλίνες με δυνατότητα επέκτασης άλλων 60-70 στα Νοσοκομεία Λάρνακας και Πάφου, εάν παραστεί ανάγκη. Επιπρόσθετα ανάσα θα δοθεί και στις δύο Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, που μπορούν να νοσηλεύσουν 40-45 ασθενείς με κορωνοϊό. Κι αυτό επειδή σήμερα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, θα είναι έτοιμη η νέα Μονάδα Αυξημένης φροντίδας, στην οποία θα μεταφέρονται οι ασθενείς που αποσωληνώνονται. Ο στόχος είναι να γίνει αποσυμφόρηση στις ΜΕΘ, για να υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες κλίνες σε περίπτωση που χρειαστεί. 

Στη μεγάλη μάχη που γίνεται στα νοσοκομεία θα επιστρατευτούν και φοιτητές νοσηλευτικής, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν στα μετόπισθεν για βοήθεια και όχι στους θαλάμους covid-19. Οι φοιτητές, θα εμφανιστούν στα νοσοκομεία τη Δευτέρα.

Μέχρι την Παρασκευή εξάλλου, θα γίνει μια πρώτη εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης μέσα από τα στοιχεία που θα αποτυπωθούν στην Εθνική Αναφορά για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Παρά τη μείωση τις τελευταίες ημέρες του αριθμού των κρουσμάτων και του ποσοστού θετικότητας, το φορτίο νοσηρότητας παραμένει πολύ υψηλό. Τις πρώτες δεκατρείς ημέρες του μήνα διαγνώστηκαν ως θετικά 5,412 άτομα, αριθμός πολύ υψηλός.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απεβίωσε 28χρονη και άλλοι πέντε ασθενείς από τον κορωνοϊό-Στα 227 κρούσματα

Αθρόα συμμετοχή Προσωπικών Ιατρών στους εμβολιασμούς
Παράλληλα, συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας. Πέραν από τα άτομα άνω των 80 ετών, άρχισαν και οι εμβολιασμοί των Προσωπικών Ιατρών, οι οποίοι όπως ανέφερε στον REPORTER η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Όλγα Καλακούτα δηλώνουν αθρόα συμμετοχή.

«Από την περασμένη εβδομάδα, μετά την επέκταση που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας, επικοινωνήσαμε με όλους τους Προσωπικούς Ιατρούς, μέσω των επαγγελματικών τους σωμάτων. Χθες έγιναν εμβολιασμοί για παιδιάτρους στη Λευκωσία και τη Λεμεσό και θα συνεχίσουμε και με τους υπόλοιπους που εξέφρασαν ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες. Οι εμβολιασμοί τους γίνονται σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια», ανέφερε.

Όπως σημείωσε η κ. Καλακούτα από τους εμβολιασμούς που έγιναν, υπήρξε μία αναφορά για παρενέργειες, που αφορούσε ήπιας μορφής αλλεργική αντίδραση σε εργαζόμενο οίκου ευγηρίας. «Ήταν μια μικρή αντίδραση στο εμβόλιο ενός ατόμου, που αντιμετωπίστηκε άμεσα», υπέδειξε.  


Τα επόμενα ραντεβού για τους εμβολιασμούς ατόμων άνω των 80 χρόνων, θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021, από τις 9 το πρωί, μέσω της Πύλης Εμβολιασμού. Τα ραντεβού θα διευθετηθούν για την εβδομάδα 25-29 Ιανουαρίου. Την Κυριακή, εν τω μεταξύ θα αρχίσει η χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer, στα άτομα που ήδη εμβολιάστηκαν. Αρχή θα γίνει με τους οίκους ευγηρίας.  
 
 
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας