Επηρεάζει την Κύπρο το σύστημα της Ισπανίας-Μέχρι και 40 χιλιοστά η βροχόπτωση

Την Κύπρο θα επηρεάσει από το μεσημέρι το σύστημα της Ισπανίας, που προκάλεσε ακραία καιρικά φαινόμενα στη χώρα. Αν και θα φτάσει εξασθενημένο στην περιοχή μας, αναμένεται να φέρει έντονες βροχοπτώσεις, με την ένταση τους να φτάνει τα 40 χιλιοστά ανά ώρα, χαλαζόπτωση, χιόνια στο Τρόοδος και πτώση της θερμοκρασίας.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία, εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες που ισχύει από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι και τις 18:00 το απόγευμα, χωρίς να αποκλείεται ανανέωσή της και για τις βραδινές ώρες, όπως ανέφερε στον REPORTER, o Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Κλεάνθης Νικολαΐδης  

«Το σύστημα το οποίο θα μας επηρεάζει μέχρι και το Σάββατο, είναι το σύστημα που επηρέασε την Ιβηρική Χερσόνησο, δηλαδή την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Νότια Γαλλία κ.λπ. Εμάς βέβαια δεν θα μας επηρεάσει ούτε στην ένταση ούτε στην έκταση που επηρέασε τις συγκεκριμένες περιοχές. Αναμένεται ότι από το μεσημέρι θα έχουμε τοπικές βροχές, μεμονωμένες καταιγίδες και βροχή που μπορεί να φτάσει τα 40 χιλιοστά».

Όπως εξήγησε ο κ. Νικολαΐδης, οι έντονες βροχοπτώσεις, στο ύψος των 40 χιλιοστών, δεν θα συμβούν σε όλες τις περιοχές της Κύπρου, αλλά εκεί που θα σημειωθούν οι καταιγίδες. «Αυτό σημαίνει πως περιοχές που έχουν ιστορικό πλημμυρών, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα και κατά την περίοδο ισχύος της κίτρινης προειδοποίησης».

Απόψε αναμένεται να σημειωθεί εξάλλου, ελαφρά χιονόπτωση στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους. «Από αύριο βράδυ και την Παρασκευή, είναι πιθανόν να έχουμε χιονόπτωση και σε περιοχές των υψηλότερων ορεινών, δηλαδή από το ύψος της πλατείας Τροόδους. Δεν περιμένουμε μεγάλες αποθέσεις, θα έλεγα ότι θα φτάσουν σε ένα ύψος 15 εκατοστόμετρα στην κορυφή του Τροόδους», πρόσθεσε ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι θα πέσει και η θερμοκρασία, που ήταν ασυνήθιστα υψηλή για την εποχή.   

Η πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας μέχρι το Σάββατο
Σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος και το πρωί αναμένονται μεμονωμένες βροχές στο δυτικό μισό του νησιού, ενώ νωρίς το πρωί πιθανό να παρατηρείται τοπική ομίχλη και χαμηλή νέφωση, στο ανατολικό μισό του νησιού. Από το μεσημέρι και μετά αναμένονται βροχές, στις περισσότερες περιοχές, καθώς και μεμονωμένες καταιγίδες, που πιθανό να συνοδεύονται από χαλάζι. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί, μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ και τοπικά μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, για να καταστούν σταδιακά κυρίως νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, της ίδιας έντασης. Η θάλασσα θα είναι αρχικά λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη, για να καταστεί σταδιακά ταραγμένη και στα προσήνεμα μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 20 βαθμούς στο εσωτερικό και στα παράλια και γύρω στους 11 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με τοπικά αυξημένες νεφώσεις, αλλά στο δυτικό μισό του νησιού θα είναι παροδικά συννεφιασμένος, με τοπικές βροχές. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους θα σημειωθεί χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, αλλά στα δυτικά και στα βόρεια μέτριοι μέχρι ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ και τοπικά μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη στα ανατολικά, ταραγμένη στα νότια αλλά στα δυτικά και στα βόρεια κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 10 στα νοτιοανατολικά και στα ανατολικά παράλια, γύρω στους 13 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στον 1 βαθμό στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά θα σχηματιστεί παγετός.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι παροδικά συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες, καθώς και χιονόπτωση στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους. Το βράδυ ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος, με τοπικά αυξημένες νεφώσεις στο δυτικό μισό του νησιού.

Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με τοπικά αυξημένες νεφώσεις και πιθανότητα μεμονωμένης βροχής, αλλά το βράδυ αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες, καθώς και χιονόπτωση στα ψηλότερα ορεινά.
Το Σάββατο, νωρίς το πρωί αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες, αλλά σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί και περίοδοι με κυρίως αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά. Αργά το βράδυ δυνατό να σημειωθούν τοπικές βροχές στα δυτικά.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση την Πέμπτη και μη αξιόλογη μεταβολή στη συνέχεια, για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές.

Δειτε Επισης

Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο
Άνοδος σχεδόν 10% στις τουριστικές αφίξεις τον Μάρτιο
Παίρνει θέση το Τμήμα Δασών-«Συντήρηση μόνο οδικού δικτύου στον Ακάμα»