Θα διεκδικήσει τη συνέχιση της αυτόνομης πορείας του Δήμου Πέγειας ο Μαρίνος Λάμπρου

Λύπη εκφράζει ο Δήμαρχος Πέγειας για το νέο τροποποιητικό νομοσχέδιο σχετικά με την αναδιαμόρφωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον τρόπο  λειτουργίας της, προσθέτοντας πως ο  Δήμος θα διεκδικήσει τη συνέχιση της «επιτυχημένης, αυτόνομης πορείας του» προς όφελος των Δημοτών και επισκεπτών της περιοχής του.
 
Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Δήμαρχος Πέγειας, Μαρίνος Λάμπρου, αναφέρει ότι η πρόταση που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο, στην πραγματικότητα αφορά στην κατάργηση του Δήμου και στη δημιουργία ενός νέου Δήμου, με την συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των κοινοτήτων Κισσόνεργας, Έμπας  και Χλώρακας.

Ουσιαστικά, σημειώνει ο κ. Λάμπρου, ο Δήμος Πέγειας με υπερδιπλάσιο προϋπολογισμό και εισοδήματα από όλες τις άλλες κοινότητες μαζί, θα καταστεί ο συνεισφορέας οικονομικών πόρων σε αυτές, αφού «η εκπροσώπηση του στο νέο μόρφωμα που θα δημιουργηθεί θα είναι απόλυτα μειοψηφική, αλλά και ο κόπος των Πεγειωτών θα διαμοιράζεται σε άλλους ερήμην τους και με βάση αποφάσεις που θα λαμβάνουν άλλοι».

Επί τούτου, σημείωσε, απέστειλε και σχετική επιστολή στον Πρόεδρο και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής.
 
Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος, ο Δήμος Πέγειας ιδρύθηκε το 1994 μετά από Δημοψήφισμα των κατοίκων του και η κατάργηση ή μη του Δήμου θα έπρεπε να είναι απόφαση των δημοτών με σχετικό δημοψήφισμα.

Επισημαίνει ακόμη, πως ο Δήμος Πέγειας σήμερα διαθέτει πέραν των 9.000 κατοικιών και πέραν των 800 επαγγελματικών υποστατικών, σημειώνοντας πως τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από  μια απλή ανάγνωση του αριθμού των καταναλωτών υδατοπρομήθειας. 

Ενδεικτικά αναφέρει, “υπάρχουν 8130 υδρομετρητές νερού της Δημοτικής υδατοπρομήθειας, ενώ άλλοι 1000 περίπου εξυπηρετούνται από  ιδιωτικές πηγές. Ο μόνιμος πληθυσμός της υπολογίζεται γύρω στους 15.000 κατοίκους, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ξεπερνά τις 50.000”.

Προσθέτει δε, πως τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην μελέτη που έχει ετοιμάσει ο Δρ. Χ. Κουταλάκης, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, στην περίπτωση του Δήμου Πέγειας, αφού λαμβάνουν υπόψη μόνο τους ψηφοφόρους και τους κατέχοντες κυπριακή υπηκοότητα κατοίκους, παραβλέποντας άλλα στοιχεία που ανατρέπουν αυτούς τους αριθμούς.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι από τους 223 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Πέγειας, μόνο οι 87 έχουν και τους δυο γονείς Ε/κ, ενώ οι υπόλοιποι 136 ή ποσοστό 64% έχουν γονείς αλλοδαπούς. Επίσης στην Πέγεια λειτουργούν και ιδιωτικές σχολές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως το TLC με πέραν των 450 μαθητών, των οποίων οι γονείς σε ποσοστό 98% είναι αλλοδαποί. Ακόμα, πολλοί μαθητές φοιτούν σε άλλες ιδιωτικές σχολές, όπως το International School και το Αspire.

Όσον αφορά τους μόνιμους κατοίκους, αναφέρεται ότι σύμφωνα με την αποκομιδή σκυβάλων στο Δήμο, υπολογίζεται ότι το 2018 διέμεναν μόνιμα 13.025 κάτοικοι.

Σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα, ο προϋπολογισμός του Δήμου Πέγειας για το 2019 ξεπερνά τα €8.500.000, κάτι που τον καθιστά ως τον ένατο σε έσοδα Δήμο της Κύπρου, αναφέρει ο κ. Λάμπρου, επισημαίνοντας τέλος πως οι προϋπολογισμοί του Δήμου τα τελευταία χρόνια είναι πλεονασματικοί, γεγονός που επιτρέπει στον Δήμο την χρηματοδότηση έργων υποδομής και την προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους Δημότες του.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη