«Θα είναι βαριές οι επιπτώσεις της πανδημίας στη ψυχική μας υγεία, με συνέπειες»

Οι τελευταίοι δέκα μήνες, έχουν αφήσει ένα βαθύ αποτύπωμα στην ψυχολογία των συμπολιτών μας κα θα είναι βαριές οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική μας υγεία, με μακροπρόθεσμες συνέπειες, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής που συστάθηκε από το Υπουργείο Υγείας, Κωνσταντίνος Φελλάς, μιλώντας στον REPORTER, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις επιδράσεις που άφησε η πανδημία του κορωνοϊού στην ψυχολογία των πολιτών, εξηγώντας την ίδια ώρα το πλάνο που καταρτίζεται και ετοιμάζεται από την Επιτροπή, για τη βοήθεια του κοινού.  

Ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, επεσήμανε ότι «τα καινούργια μέτρα, έρχονται να συμβάλουν ώστε να έχουμε τις συνέπειες που θα είναι αισθητές για χρόνια. Όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα, της μοναξιάς, της απόγνωσης, του φόβου, του θυμού, θα έχουν μακροπρόθεσμες συνέπειες». 

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας, προχώρησε στη σύσταση Ειδικής Επιτροπής με Ψυχολόγους, Ψυχίατρους, Κοινωνιολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς και άλλες συναφή ειδικότητες, με σκοπό τη στήριξη της κοινότητας και τη διαφύλαξη της ψυχικής τους υγείας, λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού τους τελευταίους μήνες.

Το έργο της Επιτροπής θα περιστραφεί γύρω από καθορισμένους πυλώνες, εξήγησε ο κ. Φελλάς, αποσκοπώντας στη συμβουλευτική αρωγή προς το Υπουργείο Υγείας για την ανάληψη δράσεων με στόχο την πρόληψη και ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών από την πανδημία στην ψυχική υγεία. «Έχω ζητήσει από τα μέλη να μου υποβάλουν τις πρακτικές εισηγήσεις με απώτερο σκοπό να καταρτίσω ένα πλάνο δραστηριοτήτων το οποίο και θα υποβάλω στο Υπουργείο Υγείας».

Αυτό το πλάνο, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής, θα κινείται γύρω από συγκεκριμένους άξονες ως εξής. «Να συμβουλεύει τον Υπουργό Υγείας για τη διαφύλαξη της ψυχικής υγείας των εργαζομένων, επαγγελματιών υγείας, ηλικιωμένων και γενικότερα των πολιτών. Να εξασφαλίσει στους πολίτες ένα υγιές και συναισθηματικά ασφαλές περιβάλλον, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική θωράκισή της ψυχικής τους υγείας και προστατεύοντας τους από τις πολυδιάστατες επιπτώσεις της μεγάλης κρίσης που όλοι βιώνουν. Να συμβάλει στην ενδυνάμωση της κοινότητας, μέσω της απόκτησης δεξιοτήτων που απαιτούνται για την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας, την βελτίωση της ατομικής και συλλογικής συμπεριφοράς τους και την αποτελεσματικότερη τήρηση των μέτρων που συστήνονται για την προφύλαξη τους από τον κορωνοϊό.

Να οργανώσει βιωματικές δραστηριότητες, να αξιοποιήσει την επιστημονική γνώση και εμπειρία των μελών της Επιτροπής, καθώς και την υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών, όπως εργαστήρια, εξ αποστάσεως, εφαρμογές κ.ά. Να προγραμματίσει την στήριξη των πολιτών μέσω του εθελοντισμού, μέσω των διαφόρων ομάδων που θα δημιουργηθούν, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, μέσω κατ’ οίκων επισκέψεων, μέσω διαδικτύου, μέσω εργαστηρίων κ.α. Να δημιουργήσει ομάδες εντός της κοινότητας (π.χ. σε εταιρείες, οργανισμούς, σχολεία, κ.α.) που θα στηρίζουν τα άτομα που το χρειάζονται. Να δημιουργήσει κατευθυντήριες οδηγίες για την διαχείριση άγχους, πανικού, θυμού, απόγνωσης και ανασφάλειας που δημιουργήθηκαν από την πανδημία. Ανάρτηση αυτών των οδηγιών στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών. Να βοηθήσει τους πολίτες να αποκτήσουν ικανότητες για περισυλλογή και επαναπροσδιορισμό προσωπικών, οικογενειακών και κοινωνικών προτεραιοτήτων για το κάθε άτομο ξεχωριστά, της ομάδας και της κοινότητας γενικότερα». 

Παράλληλα, ο κ. Φελλάς, διαμήνυσε ότι «η επιτροπή μας με τις εισηγήσεις τις, έρχεται να ενδυναμώσει την υγεία των συμπολιτών μας και να τους στηρίξει, μέσα από μια σειρά παρεμβατικών, προστατευτικών στρατηγικών πρόληψης και παρεμβάσεων, επικοινωνιακών με καμπάνιες, με προγράμματα και να στηρίξει τους ηλικιωμένους και τα παιδιά μας. Δεν πρέπει να χάσουμε την ελπίδα μας, διότι αν χάσουμε την ελπίδα μας θα είναι ο μεγαλύτερος υπονομευτής και υποσκάπτει την ψυχική μας υγεία. Όλοι μας λέμε ότι πρέπει να ξεχάσουμε το 2020 και να το διαγράψουμε, εγώ πιστεύω τουναντίον πρέπει να το θυμόμαστε, για να μας υπενθυμίζει ποια είναι τα σημαντικά πράγματα στη ζωή μας και να μην εφησυχαστούμε σε αυτόν τον πλασματικό κόσμο που κτίσαμε...». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Ανακοινώθηκαν τα πρώτα «καλλιστεία» τεχνητής νοημοσύνης-H νικήτρια... κούκλα θα λάβει πάνω από 20.000
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»