Σταματούν χειρουργεία και ετοιμάζουν κλίνες-Πλάνο για το χείριστο σενάριο

Διαχειρίσιμη μεν σε αυτό το στάδιο οριακή δε, είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια της χώρας μας, με τις προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες, να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Ο ΟΚΥπΥ μάλιστα, έχει καταρτίσει πλάνο ακόμη και για το χείριστο σενάριο, εάν ξεπεράσουν οι ασθενείς τον προβλεπόμενο αριθμό.

«Η εκτίμησή μας. είναι πως μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε γύρω στους 240-250 νοσηλευόμενους, εκ των οποίων γύρω στους 45-50 θα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», δήλωσε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου, προσθέτοντας πως γίνονται όλες οι ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια οποιαδήποτε κατάσταση.

Μέχρι χθες το βράδυ, 205 ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονταν σε τέσσερα νοσοκομεία, με 58 από αυτούς να είναι σε κρίσιμη κατάσταση, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για τους σοβαρά νοσούντες από την αρχή της πανδημίας. Ανάμεσά τους, 29 ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι και δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι πέντε θάνατοι και πάνω από 200 νοσηλευόμενοι-Στα 288 τα νέα κρούσματα

Σταματούν χειρουργεία, πλάνο για το χείριστο σενάριο
Στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, οι συσκέψεις με την ομάδα λοιμωξιολόγων καθώς και των υπόλοιπων ειδικών που έχει συσταθεί για τα νοσοκομεία, διαδέχονται η μία την άλλη, σε μια προσπάθεια να είναι έτοιμοι, όπως ανέφερε ο κ. Χαριλάου, για κάθε ενδεχόμενο. «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες, την ώρα που θα παραστεί  ανάγκη. Είναι γι’ αυτό το λόγο που αναπτύσσονται 30 κλίνες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, με δυνατότητα επέκτασης μέχρι και 58 και επιπρόσθετα θα προετοιμάσουμε και το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, για ανάπτυξη άλλων 30 κλινών εάν χρειαστεί».

Παράλληλα δημιουργείται νέα Μονάδα Αυξημένης φροντίδας, που αποτελεί συνέχιση των δύο ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείο Λευκωσίας, αφού θα νοσηλεύονται ασθενείς που αποσωληνόνονται. «Στις ΜΕΘ έχουμε διαθέσιμες 45 κλίνες και η νέα ΜΑΦ θα είναι χωρητικότητας 9-10 κλινών. Εάν παραστεί ανάγκη όμως, θα αναπτυχθούν και περισσότερες κλίνες. Ήδη μειώνουμε όγκο εργασίας για άλλες ασθένειες. Έχουμε μειώσει τις χειρουργικές αίθουσες, σταματούμε να χειρουργούμε τα ψυχρά περιστατικά και μειώσαμε κλίνες σε θαλάμους, ώστε να εξοικονομηθεί περισσότερο προσωπικό για να στελεχωθούν αυτές οι μονάδες», πρόσθεσε ο κ. Χαριλάου.

Υπάρχει όμως πλάνο και για το απευκταίο και χείριστο σενάριο, να γεμίσουν και οι κλίνες που ετοιμάζονται τώρα. «Εάν φτάσουμε σε έτσι επίπεδα και έχουμε ένα τόσο μεγάλο αριθμό νοσηλευομένων, τότε όλες οι κλίνες στα δημόσια νοσηλευτήρια και όλο το προσωπικό, θα διατεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί η συμβολή του ιδιωτικού τομέα για να βοηθήσει. Δεν πρέπει να αφεθεί κανένας συνάνθρωπός μας, είτε είναι με covid είτε με άλλη ασθένεια, χωρίς την πρέπουσα ιατρική βοήθεια», υπέδειξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά είναι τα νέα σημεία δειγματοληψίας για εργαζομένους παγκύπρια

Οι ελπίδες στα μέτρα
Οι ελπίδες για αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, που παραμένει ιδιαίτερα επιβαρυμένη σε όλες της επαρχίες, εναποτίθενται στο καθολικό απαγορευτικό που είναι σε ισχύ για τρίτη ημέρα. Τα πρώτα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα φανούν σε περίπου δύο εβδομάδες.  

Τις πρώτες έντεκα ημέρες της χρονιάς καταγράφηκαν πάντως 4,926 θετικά περιστατικά της νόσου, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός. Θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως μειώθηκε το ποσοστό θετικότητας τις τελευταίες ημέρες, το οποίο παραμένει ωστόσο, πάνω από το όριο. Επιπρόσθετα, 28 συνάνθρωποί μας απεβίωσαν λόγω της covid-19, με το σύνολο των θανάτων από τη νόσο στη χώρα μας, να έχει φτάσει στους 153.

Ικανοποίηση για τη ζήτηση στους εμβολιασμούς
Παράλληλα, συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα με τη ζήτηση στη β’ φάσης, που απευθύνεται σε άτομα άνω των 80 ετών, να είναι πολύ μεγάλη. Χθες εξαντλήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ από την Πύλη Εμβολιασμών, τα 3.960 ραντεβού που διατέθηκαν. Τα ραντεβού αφορούν στους εμβολιασμούς που θα γίνονται την εβδομάδα 18-22 Ιανουαρίου 2021.

Από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στις 27 Δεκεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από έξι χιλιάδες εμβολιασμοί, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται τα ραντεβού για τη χορήγηση της 2ης δόσης, που θα αρχίσει από την Κυριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εξαντλήθηκαν όλα τα ραντεβού για τους εμβολιασμούς των άνω των 80

Χθες εν τω μεταξύ η Moderna ανακοίνωσε ότι αρχίζει τη διανομή και την παράδοση των πρώτων εμβολίων Covid-19 της εταιρείας στην Ευρώπη, με την άφιξη της πρώτης παρτίδας στην Κύπρο να αναμένεται απόψε.

Η Κύπρος θα προμηθευτεί, σε αυτή τη φάση περίπου 1.200 δόσεις εμβολίων της Moderna και συνολικά το πρώτο τρίμηνο του 2021 16.500 εμβόλια της Moderna. 

Αφότου παραληφθούν τα εμβόλια, αναμένεται να προστεθούν και τα αντίστοιχα ραντεβού για τους εμβολιασμούς της β’ φάσης. 

Η μεταφορά όλων των εμβολίων, της Moderna τα οποία βασίζονται στη νέα τεχνολογία mRNA, θα πραγματοποιηθεί, από τη διεθνή εταιρεία logistics Kuehne+Nagel και η όλη διαδικασία θα συντονιστεί από τον κεντρικό κόμβο της εταιρείας για την μεταφορά φαρμακευτικών προϊόντων στην Ευρώπη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας
Παρεμβαίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Απαντά στα περί ξηλώματος των δημοσίων νοσοκομείων το Υπ. Υγείας-«Προωθούμε την αναβάθμιση τους»