Κυριακή 28 Φεβ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Δεν απέδωσε το πείραμα της Σλοβακίας-Μετά τα μαζικά τεστ καταγράφηκε επιδείνωση

  11/01/2021 06:37
Δεν απέδωσε το πείραμα της Σλοβακίας-Μετά τα μαζικά τεστ καταγράφηκε επιδείνωση

Δεν απέδωσε το πείραμα της Σλοβακίας-Μετά τα μαζικά τεστ καταγράφηκε επιδείνωση

  11/01/2021 06:37
Γίνεται μεγάλη συζήτηση, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά διεθνώς για το μαζικό εργαστηριακό έλεγχο για την COVID-19, τα αποτελέσματά του αλλά και το παράδειγμα της Σλοβακίας, που είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε που το ακολούθησε για όλον τον πληθυσμό. Είναι όμως μια πρακτική, που μπορεί να αποτρέψει τα αυστηρά μέτρα; Η απάντηση είναι όχι και αυτό αποδεικνύεται μέσα από τα στοιχεία, αλλά και εκ του αποτελέσματος.

Στη Σλοβακία με πληθυσμό 5.5 εκατομμυρίων κατοίκων, στην ουσία δεν έγινε κατορθωτό να ελεχθεί ολόκληρος ο πληθυσμός, αλλά περίπου το 60% του. Ένα άλλο σημαντικό στοιχεία είναι πως ο μαζικός έλεγχος του πληθυσμού, δεν απέτρεψε το lockdown. Έγινε σε συνδυασμό με ολικό ή μερικό lockdown.
 
Από τις 15 Οκτωβρίου 2020, απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις άνω των 6 ατόμων, σταμάτησαν δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους (ναοί, θέατρα, γυμναστήρια, μπαρ κ.λπ), οι χώροι εστίασης μπορούσαν να λειτουργήσουν μόνο σε εξωτερικό χώρο, ενώ οι μαθητές άνω των 14 ετών έκαναν μαθήματα με τηλεκπαίδευση. Μεταξύ 24 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου, εφαρμόστηκε καθολικό απαγορευτικό με εντολή παραμονής στο σπίτι, πλην των απαραίτητων μετακινήσεων για είδη πρώτης ανάγκης και μεταφορά των παιδιών στα σχολεία.

Έπειτα από την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου μαζικών ελέγχων (2 Νοεμβρίου 2020), συνεχίστηκαν οι περιορισμοί της 15ης Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένης της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης για τα παιδιά άνω των 10 ετών.

Οι επιστημονικές εκτιμήσεις διεθνώς για τα αποτελέσματα του εγχειρήματος της Σλοβακίας, είναι πως υπήρξε μείωση του επιπολασμού της νόσου (ποσοστό θετικών στον πληθυσμό) κατά 70%. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε επιστημονικά άρθρα, δεν μπορεί να ξεκαθαριστεί εάν η μείωση αυτή οφείλεται μόνο στον μαζικό έλεγχο ή και στα μέτρα περιορισμού (lockdown) που συνυπήρχαν.

Το πιο σημαντικό όμως, είναι πως αυτό δεν είχε την αναμενόμενη διάρκεια, αφού μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, υπήρξε επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας που είχε μεγάλο αντίκτυπο και στην αύξηση των θανάτων.
Στην αθροιστική επίπτωση 14 ημερών, όπως καταγράφεται από τον ECDC, η Σλοβακία καταγράφει 674 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Η Κύπρος, για παράδειγμα είναι λίγο πιο πάνω me 717 περιστατικά. Σ’ ότι αφορά δε τη θνητότητα, η Σλοβακία καταγράφει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, 17,72 θανάτους ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού και η Κύπρος 4,47, που είναι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, από τα χαμηλότερα ποσοστά της Ε.Ε.

Με αυτά γίνεται αντιληπτό πως ο καθολικός έλεγχος πληθυσμού ως μοναδικό μέτρο, πέραν από το μεγάλο του λειτουργικό κόστος, δεν μπορεί να επιφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σε περιοχές όπου εφαρμόσθηκε, συνοδευόταν από αυστηρά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας και ελέγχου της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα, ενώ όπως δείχνουν τα δεδομένα, δεν αποδίδει μακροχρόνιο όφελος στον περιορισμό της μετάδοσης.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας