Αντίστροφη μέτρηση για να κλειδώσει ξανά η Κύπρος-Το unlock υπό προϋποθέσεις

Κι ενώ οι πολίτες προετοιμάζονται για να προσαρμοστούν στη νέα σκληρή καθημερινότητα, που φέρνει από αύριο το ολικό lockdown, τα νοσοκομεία της χώρας μας συνεχίζουν να δέχονται ασφυκτικές πιέσεις με τη χθεσινή μέρα να καταγράφει το πιο ανησυχητικό αρνητικό ρεκόρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας νεκρός και 466 κρούσματα-Ασφυκτικά γεμάτα τα νοσοκομεία

Πέραν από αυτό στις νοσηλείες, που άγγιξαν τις 198, ανακοινώθηκε πως 30 συνάνθρωποί μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, που είναι ο πιο μεγάλος αριθμός από την αρχή της πανδημίας. Παράλληλα η κατάσταση της υγείας άλλων 22 ατόμων, που νοσηλεύονται είτε σε ΜΕΘ είτε σε ΜΑΦ, χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Προψές φτάσαμε μέχρι τους 203 ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία. Τις νύκτες έχουμε πολλές εισαγωγές», ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου.

Οι εκτιμήσεις μάλιστα του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, με βάση τους υψηλούς αριθμούς των κρουσμάτων, είναι πως ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω οι νοσηλείες. «Εκτιμώ πως τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν πέραν των 220 οι ασθενείς στα νοσοκομεία», σημείωσε ο κ. Χαριλάου.

Οι 50 επιπρόσθετες κλίνες στο Νοσοκομείο Λάρνακας θα είναι, εν τω μεταξύ έτοιμες εντός της επόμενης εβδομάδας, όπως και άλλες 30 στο Νοσοκομείο Πάφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Όλες οι απαντήσεις για τα νέα μέτρα-Τι ισχύει για μετακινήσεις και επιχειρήσεις

Οι ελπίδες στο lockdown
Οι ελπίδες για αποφόρτιση της κατάστασης στα νοσοκομεία, καθώς και για μείωση του φορτίου νοσηρότητας στην κοινότητα εναποτίθενται στα μέτρα που «κλειδώνουν» την Κύπρο από αύριο στις πέντε το πρωί και για όλο τον Ιανουάριο.

Μεταξύ άλλων καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, πολυκαταστήματα, κουρεία και κομμωτήρια, γυμναστήρια, πάρκα, εκκλησίες και σχολεία (πλην νηπιαγωγεία) θα παραμένουν κλειστά.

Εξάλλου, σε μια προσπάθεια να μειωθούν στο ελάχιστον οι επαφές, ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών (π.χ. δικηγορικά, λογιστικά, αρχιτεκτονικά γραφεία, ασφαλιστικές εταιρείες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, κοκ) θα εργάζονται με ταυτόχρονη φυσική παρουσία του 15% του προσωπικού τους, με μέγιστο αριθμό των εργαζομένων που μπορεί να βρίσκεται με φυσική παρουσία τα 20 άτομα ανά επαγγελματικό υποστατικό. Το υπόλοιπο προσωπικό εργάζεται κατ’ οίκον, μέσω τηλεργασίας .

Παράλληλα οι διακινήσεις μειώνονται στα απολύτως απαραίτητα με τις εξόδους των πολιτών από τα σπίτια τους, πλην της μετάβασης στην εργασία τους και αριθμού άλλων εξαιρέσεων, ρυθμίζεται μέσω SMS (επιτρέπονται 2 ημερησίως) στο 8998, που επαναλειτουργεί αύριο. Η διάρκεια ισχύος του μηνύματος SMS θα είναι για εύλογο χρονικό διάστημα, που δεν θα υπερβαίνει τις τρεις ώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το διάταγμα που καθορίζει το νέο lockdown-Αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες

Οι ανοικτές επιχειρήσεις
Όπως ξεκαθάρισε με το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας, που εκδόθηκε χθες βράδυ πέραν από τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (υπεραγορές, φούρνοι, περίπτερα κ.λπ), ανοικτές θα παραμείνουν οι ακόλουθες επιχειρήσεις:

  • πρατήρια καυσίμων,
  • επιχειρήσεις και εργαστήρια αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών,
  • επιχειρήσεις και εργαστήρια ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων,
  • επιχειρήσεις και εργαστήρια οπτικών,
  • επιχειρήσεις ιατρικού εξοπλισμού και ιατρικών αναλωσίμων,
  • επιχειρήσεις πώλησης ελαστικών,
  • επιχειρήσεις εμπορίας και επισκευής ποδηλάτων,
  • επιχειρήσεις καθαρισμού οχημάτων, μόνο για καθαρισμό του εξωτερικού μέρους του
  • οχήματος,
  • συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσικλετών,
  • καθαριστήρια,
  • επιχειρήσεις παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών μεταφορών (κούριερ),
  • επιχειρήσεις πώλησης ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων,
  • επιχειρήσεις των τηλεπικοινωνιακών παροχών, κατά το μέρος που αφορά υπηρεσίες πληρωμής, μεταφοράς λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών,
  • επιχειρήσεις εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και γεωργικών φαρμάκων
  • φυτώρια και ανθοπωλεία,
  • λαϊκές αγορές τροφίμων με λειτουργία στο 50% της χωρητικότητάς τους και τηρουμένης
  • απόστασης του 1.5 μέτρου μεταξύ των προσώπων και τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας, και
  • οποιεσδήποτε άλλες επιχειρήσεις οι οποίες ανακοινώνονται από το αρμόδιο Υπουργείο

Το Unlock υπό προϋποθέσεις
Το νέο lockdown, θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων και ο στόχος είναι εντός Φεβρουαρίου να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση, η οποία ωστόσο θα τελεί υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων. Η προσδοκία είναι μετά το πέρας των πρώτων δύο εβδομάδων να αρχίσει να καταγράφεται μείωση της εγχώριας μετάδοσης και άρα του αριθμού των περιστατικών της covid-19, κάτι που αν γίνει θα αποτυπωθεί και στις νοσηλείες στα νοσοκομεία τέλη Ιανουαρίου, με αρχές Φεβρουαρίου.

Η πρόθεση για το unlock, είναι ανά εβδομάδα να ανοίγουν σταδιακά οι επιχειρήσεις και κλιμακωτά τα σχολεία, με προτεραιότητα στα δημοτικά. Θεωρείται βέβαιο ωστόσο, ότι και τον επόμενο μήνα θα είναι σε ισχύ αυστηρότατα μέτρα, που θα εξαρτηθούν κυρίως από την πίεση στο σύστημα υγείας.  

Όπως ανέφερε χθες παρουσιάζοντας τα μέτρα ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, οι αυστηροί περιορισμοί θα φύγουν από τη ζωή μας όπως εκτιμάται το Μάιο και εφόσον εμβολιαστεί περίπου το 20% του πληθυσμού.

Πέραν από το εμβόλιο της Pfizer που θα φτάνει εβδομαδιαίως, αναμένονται και οι πρώτες δόσεις αυτού της Moderna. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί στη χώρα μας περισσότερα από 4,5 χιλιάδες άτομα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βροχή και καταιγίδα στο μενού του καιρού-Στους 26 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Ενισχυτικά μαθήματα εκμάθησης Ελληνικών χρειάζονται 1100 παιδιά στην εκπαίδευση
Αρχές του 2025 η ψηφιοποίηση των αιτήσεων φοιτητικής μέριμνας-Το χρονοδιάγραμμα του ΥΠΟΙΚ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Μισοάδειο βλέπουν το ποτήρι μονογονιοί, πολύτεκνοι και συνταξιούχοι-Θέτουν σειρά αιτημάτων στο τραπέζι
Μιχαηλίδου: Έμφαση στην προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των παιδιών