Κλειστά τα σχολεία, ανοιχτά τα νηπιαγωγεία-Οι πρώτες αντιδράσεις

Αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων, όλων των βαθμίδων, με φυσική παρουσία των μαθητών και από την ερχόμενη Δευτερά και για τρεις εβδομάδες, η εκπαίδευση θα πραγματοποιείται εξ αποστάσεως. Ωστόσο, βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί και προδημοτική και ειδική εκπαίδευση παραμένουν σε λειτουργεία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
 
Η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως επιβάλει ολικό lockdown για τρεις εβδομάδες και ανεπηρέαστα δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν τα σχολεία. Το μοντέλο που είχε επιβληθεί για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων παίρνει παράταση, ενώ θα εφαρμοστεί και στα Δημοτικά.
 
Συγκεκριμένα, για τις πρώτες τρεις τάξεις του Δημοτικού (Α-Γ’) θα πραγματοποιείται ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπως γινόταν το διήμερο 7-8 Ιανουαρίου, αλλά και τον περασμένο Μάρτιο, με τους δασκάλους να ανεβάσουν στην πλατφόρμα που χρησιμοποιείται υλικό και οι μαθητές να το λαμβάνουν στο σπίτι και να το μελετούν. Εξάλλου, γίνεται και επιστράτευση της κρατικής τηλεόρασης, αφού θα παρουσιάζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο ΡΙΚ 2, σε συγκεκριμένες ώρες.
 
Όσον αφορά στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού (Δ-Στ’) θα πραγματοποιείται σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με τους δασκάλους και μαθητές να συνδέονται για περίπου δύο ώρες στην πλατφόρμα, για να κάνουν το μάθημά τους. Παρόμοια κατάσταση και για τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, με τη διαφορά ότι οι περίοδοι μαθήματος ενδεχομένως να είναι περισσότερες.
 
Αυτό που μένει μυστήριο, στην παρούσα φάση είναι το μέλλον των εξετάσεων τετραμήνων, αφού δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση ότι οδεύουμε προς αναστολή τους, παρά τις φωνές μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών.
 
Με προσωπικό εξοπλισμό οι καθηγητές
Έτοιμοι για την εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης δηλώνουν οι καθηγητές, οι οποίοι θα ακολουθήσουν τα σχετικά διατάγματα, με τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ να τονίζει πως θα κάνουν ό,τι μπορούν και ό,τι έκαναν μέχρι τώρα, ώστε να δουλέψει ομαλά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
 
Ερωτηθείς για τυχόν προβλήματα, σημείωσε πως «προβλήματα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Είτε από σπίτι είτε από σχολείο οι καθηγητές, θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να γίνει η τηλεκπαίδευση».
 
Αναφερόμενος στον εξοπλισμό των καθηγητών, ο κ. Πολυβίου επεσήμανε πως σε πολλές περιπτώσεις, αν δεν υπήρχε ο προσωπικός εξοπλισμός των καθηγητών, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, δεν θα ήταν εφικτή η τηλεκπαίδευση.
 
Να παραμείνουν στο σπίτι οι καθηγητές, ζητά η ΟΛΤΕΚ
Έτοιμοι για τη νέα αυτή πρόκληση και οι καθηγητές Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης, με τον πρόεδρο της Οργάνωσής τους, Παναγιώτη Λυσάνδρου να αναφέρει πως δεν υπάρχει κανένας λόγος οι καθηγητές να μεταβαίνουν σε σχολεία, που ενδεχομένως να βρίσκονται σε άλλη επαρχία από εκεί που μένουν.
 
«Θα πρέπει οι καθηγητές, κυρίως, να υλοποιούν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από το σπίτι τους για να εφαρμόζονται τα διατάγματα της Κυβέρνησης, αλλά και για να αποφορτίζονται τα σχολεία μας για να είναι δυνατή η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, χωρίς προβλήματα».
 
Αγκάθι για την Τεχνική Εκπαίδευση είναι και τα εργαστηριακά μαθήματα, αφού δεν θα είναι εφικτό να γίνουν οι επιδείξεις που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των μαθημάτων. «Επικεντρωνόμαστε στο θεωρητικό μέρος των μαθήματων και μετά θα επικεντρωθούμε στο τεχνικό μέρος. Θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικές μεθόδους για να γίνουν αυτά τα μαθήματα».
 
Κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα με τις εξετάσεις τετραμήνων, ο κ. Λυσάνδρου τόνισε πως εφόσον η κοινωνία θα βρίσκεται σε καραντίνα, τότε δεν θα μπορούν να γίνουν οι εξετάσεις.
 
«Έπρεπε να ανασταλούν οι εξετάσεις εδώ και καιρό»
Ο πρόεδρος των Οργανωμένων Γονέων, Χαράλαμπος Διονυσίου, τόνισε πως πάνω από όλα είναι η υγεία, και παρά τα προβλήματα θα πραγματοποιηθεί η τηλεκπαίδευση. Αυτό που προκαλεί τη δυσφορία των γονέων είναι οι εξετάσεις τετραμήνων.
 
«Το είχαμε πει και δυστυχώς επαληθευόμαστε. Έπρεπε να ανασταλούν εδώ και καιρό οι εξετάσεις τετραμήνων. Φτάσαμε, όμως στο μηδέν και δεν ξέρουμε. Όλο αυτό το διάστημα, οι μαθητές προετοιμάζονταν στο σπίτι και οι γονείς κληθήκαμε να πληρώσουμε επιπρόσθετα φροντιστήρια, ώστε να καλύψουμε τα κενά που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση. Είναι άδικο να πει, τώρα το Υπουργείο Παιδείας, ότι ακυρώνονται οι εξετάσεις και μεταφέρεται η ύλη στο τέλος της χρονιάς. Αν γίνει αυτό, ποιος ο λόγος να έχουμε των θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων; Θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι αξιολόγησης των μαθητών».
 
«Η Κυβέρνηση να στηρίξει τις οικογένειες που έχουν πρόβλημα»
Δεν είναι το καλύτερο σενάριο για τους μαθητές των Δημοτικών η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ωστόσο είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν τα διατάγματα της Κυβέρνησης οι γονείς, ανέφερε ο Σωτήρης Χριστοφή, πρόεδρος των οργανωμένων γονέων Δημοτικής.
 
«Δεν είναι και το καλύτερό μας. Έχουμε βιώσει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε μαθητές των Δημοτικών και καταλήξαμε πως η φυσική παρουσία των μαθητών στην τάξη, θα τους έδινε τα μέγιστα. Ωστόσο θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες της Κυβέρνησης».
 
Ο εκπρόσωπος των γονέων Δημοτικής σημείωσε πως θα πρέπει τώρα η Κυβέρνηση να βρει τους τρόπους να βοηθήσουν τις οικογένειες των μαθητών, που δεν έχουν τα απαραίτητα μέσα, αλλά και όσους γονείς θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι, αφού δεν θα έχουν άλλη επιλογή. Σε περίπτωση που οι γονείς δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι, αφού θα εργάζονται, τότε θα παρουσιαστεί πρόβλημα σε μαθητές Α’, Β’, Γ’ ακόμη και Δ’ τάξης.  
 
Συχνές ερωτήσεις για την εκπαίδευση
Το Υπουργείο Υγείας απέστειλε και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, που κάνει ο κόσμος. Όσον αφορά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η πρώτη ερώτηση αφορά πως θα γίνεται η τηλεκπαίδευση σε όλα τα σχολεία. Η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες θα γίνεται μέσω εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν αποσταλεί στις σχολικές μονάδες από το Υπουργείο Παιδείας.
 
Σε περιπτώσεις όπου απαιτείται η φυσική παρουσία φοιτητών για σκοπούς διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων για προετοιμασία των φοιτητών για εξετάσεις σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα εργαστηριακά μαθήματα διενεργούνται με φυσική παρουσία, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η δεύτερη ερώτηση αφορά στο τι θα ισχύει για τους βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους παιδικούς σταθμούς, τα νηπιαγωγεία και την προδημοτική και την ειδική εκπαίδευση. Τα συγκεκριμένα παραμένουν σε λειτουργία σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που έχουν εκδοθεί από τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Παιδείας.

Η τελευταία ερώτηση αφορά στο τι ισχύει για τη λειτουργία των φροντιστηρίων, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών κέντρων και πώς θα διδάσκονται τα ιδιαίτερα απογευματινά μαθήματα, το Υπουργείο Υγείας σημείωσε πως τα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά εκπαιδευτικά κέντρα παραμένουν κλειστά και η εκπαίδευση γίνεται διαδικτυακά μέσω τηλεκπαίδευσης/εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί που προσφέρουν κατ’ οίκον μαθήματα ή ιδιαίτερα (εκπαιδευτικός και ένας μαθητής) θα πρέπει να εφαρμόσουν τηλεκπαίδευση/εξ αποστάσεως εκπαίδευση για την περίοδο που θα βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα.
 
Το μέτρο για διεξαγωγή διαδικτυακών μαθημάτων εφαρμόζεται ενδεικτικά σε περιπτώσεις όπως: μαθήματα μουσικής (μουσικά όργανα, φωνητική, χορωδία, κοκ), ζωγραφικής, τέχνης, γυμναστικής, χορού, θεάτρου, ξένων γλωσσών, ενισχυτική διδασκαλία σχολικών μαθημάτων (μαθηματικά, χημεία, φυσική, ιστορία, κτλ).
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ