Ενώπιον του Υπουργικού το ολικό lockdown-Όλες οι πληροφορίες για τα μέτρα

Οι δραματικές στιγμές για το σύστημα υγείας της χώρας μας και ο κίνδυνος κατάρρευσής του, οδηγούν σήμερα στις πιο κρίσιμες αποφάσεις για σκληρά μέτρα, μετά από αυτές του περασμένου Μαρτίου, όταν έκανε την εμφάνισή του ο κορωνοϊός. Το αυστηρό lockdown, το οποίο θα είναι ελαφρώς πιο χαλαρό από την περασμένη άνοιξη, θεωρήθηκε ως η μοναδική επιλογή και στις 11:30 το Υπουργικό Συμβούλιο, αμέσως μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τους Αρχηγούς των κομμάτων, θα κληθεί να εγκρίνει τα επώδυνα μέτρα, που θα έχουν διάρκεια τριών εβδομάδων.

Οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων θα γίνουν από τον υπουργό Υγείας ενώ δεν αποκλείεται να απευθυνθεί μέσω διαγγέλματος στο λαό και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Τα νέα πακέτα οικονομικής στήριξης καθώς και τα Σχέδια για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που θα επηρεαστούν, θα παρουσιαστούν είτε νωρίς το απόγευμα, είτε τη Δευτέρα απο τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.

Η ισχύς του καθολικού lockdown, θα ξεκινήσει από την Κυριακή 10 Ιανουαρίου και θα λήξει την Κυριακή 31 του μήνα. Στις δύο εβδομάδες θα γίνει αξιολόγηση των μέτρων και θα καταρτιστεί το πλάνο αποκλιμάκωσης που θα γίνει ανά εβδομάδα, όπου θα ανακοινώνεται το σταδιακό άνοιγμα επιχειρήσεων και η χαλάρωση των μέτρων. Όλα ωστόσο, θα τελούν υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και της κατάστασης που θα επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτό είναι το νέο πακέτο μέτρων-Τι μένει ανοιχτό και τι αλλάζει στις διακινήσεις

Ξανά στη ζωή μας το 8998
Με στόχο τον περιορισμό των διακινήσεων των πολιτών στα απολύτως απαραίτητα, επανέρχεται το 8998, στο οποίο θα επιτρέπονται δύο sms την ημέρα. Στο σύστημα θα υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις, αλλά η φιλοσοφία του θα παραμείνει η ίδια, όπως και η αρίθμηση.

Η διακίνηση από επαρχία σε επαρχία, πλην εξαιρέσεων που θα ανακοινωθούν, δεν θα επιτρέπεται, ενώ θα ισχύσει για την άθληση ότι και στο πρώτο lockdown.

Παράλληλα το κέρφιου αναμένεται να διατητηθεί από τις εννέα το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί.

Ποιες επιχειρήσεις κλείνουν
Τα νέα μέτρα, θα αναγκάσουν εκατοντάδες επιχειρήσεις να παραμείνουν κλειστές και οι χιλιάδες εργαζόμενοι θα στηριχθούν μέσω των ειδικών Σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας.

Το λιανικό εμπόριο θα κλείσει, πλην των ακόλουθων εξαιρέσεων:

  • Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών (π.χ. υπεραγoρές, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, φρουταγορές, κάβες)
  • Φαρμακεία
  • Υπηρεσίες παροχής τροφίμων  και ποτών (εστιατόρια, καφετέριες, καφενεία, μπαρ), οι οποίες δύναται να προσφέρουν κατ΄ οίκον διανομή
  • Τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ
  • Πρατήρια υγρών καυσίμων

 
Θα κλείσουν, εξάλλου κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας, λαϊκές αγορές, παζαράκια και θα απαγορευτεί η πλανοδιοπώληση. Παράλληλα θα παραμείνουν κλειστές όλες οι επιχειρήσεις που προβλέπονται στα υφιστάμενα διατάγματα, όπως τα γυμναστήρια, οι σχολές χορού και σχολές αθλημάτων κ.λπ.

Επιπρόσθετα θα αναστείλουν τις υπηρεσίες τους, οι επιχειρήσεις που έχουν σχέση με εξυπηρέτηση κοινού, με εξαίρεση όπως όλα δείχνουν τις τράπεζες όπου θα γίνει άλλη ρύθμιση.

Οι επιχειρήσεις που θα μείνουν ανοικτές
Η μεγάλη διαφορά με το ολικό lockdown της περασμένης άνοιξης θα είναι το γεγονός πως δεν θα κλείσουν αεροδρόμια και λιμάνια. Γι’ αυτό το λόγο θα παραμείνουν υπό όρους ανοικτά τα ξενοδοχεία και συναφείς επιχειρήσεις

Επιπρόσθετα, ανοικτές θα είναι:

  • Επιχειρήσεις κατασκευαστικού τομέα
  • Καταστήματα υλικών οικοδομής για χονδρικό εμπόριο
  • Μεταποίηση
  • Αγροτικός τομέας
  • Φυτώρια
  • Γραφεία κηδειών
  • Συνεργεία αυτοκινήτων

Κλειστά τα σχολεία με πιθανή εξαίρεση τα νηπιαγωγεία
Κλειστά θα είναι όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων με τα μαθήματα να συνεχίσουν μέσω εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ωστόσο, νηπιαγωγεία, προδημοτικές και βρεφονηπιακοί σταθμοί, αναμένεται να παραμείνουν ανοικτά. Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Παιδείας, οτιστικές αποφάσεις θα ληφθούν ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για αυτό το θέμα. 

Δημόσιος τομέας
Σε ότι αφορά στον δημόσιο τομέα και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα συνεχίσει να λειτουργεί, πλην των ουσιωδών υπηρεσιών, με προσωπικό ασφαλείας. Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, θα συνεχίσουν να εργάζονται από τα σπίτια, ενώ ρυθμίσεις θα υπάρξουν για τους γονείς, τα παιδιά των οποίων θα κάνουν μαθήματα με εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Το ίδιο σύστημα θα ισχύσει και για τις ιδιωτικές εταιρείες, που θα κληθούν να εφρμόσουν την τηλεργασία, όπως έπραξαν την περασμένη άνοιξη.

Εκκλησιασμός
Τουλάχιστον για τις τρεις εβδομάδες που θα ισχύσει το καθολικό απαγορευτικό, οι λειτουργίες θα γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών

Πρωταθλήματα και αθλητικές δραστηριότητες
Θα συνεχίσουν κεκλεισμένων των θυρών μόνο τα πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας, ενώ τα υπόλοιπα θα ανασταλούν. Υπενθυμίζεται πως όλες οι αθλητικές δραστηριότητες κάτω των 18 ετών, έχουν ήδη ανασταλεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο νεκροί και 427 κρούσματα-Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι νοσηλείες

Τεράστια ανησυχία για τη ροή στα νοσοκομεία
Η μεγάλη ανησυχία, πάντως προέρχεται από τα νοσοκομεία, όπου οι ροές ασθενών με covid-19 συνεχίζουν με αμείωτη ένταση. Χθες οι ασθενείς πλησίασαν τους 200, με 26 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι και άλλους 23 να είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Ο μεγάλος φόβος είναι μήπως αυξηθούν και άλλο οι νοσηλείες, λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων που εντοπίζονται. Σημειώνεται πως μόνο τις πρώτες επτά μέρες του Ιανουαρίου, εντοπίστηκαν 3,501 περιστατικά της νόσου, κάποια εκ των οποίων σε οίκους ευγηρίας και αρκετά άλλα ανάμεσα σε πρόσωπα μεγάλης ηλικίας και άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας