Αγγίζουν τα επικίνδυνα όρια οι νοσηλείες, ασφυκτική η πίεση-Έρχονται νέα μέτρα

Άρχισαν να αγγίζουν τα επικίνδυνα όρια που τέθηκαν οι νοσηλείες ασθενών με covid-19 με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, να δίνει μάχη με το χρόνο προκειμένου να είναι έτοιμα τα κρατικά νοσηλευτήρια, σε περίπτωση που αυξηθούν ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Όσο περνούν οι μέρες πάντως, τόσο επιβαρύνεται το σύστημα υγείας, με τις πληρότητες στις κλίνες που έχουν ετοιμαστεί τόσο σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να είναι πλέον πολύ υψηλές τόσο στις ΜΕΘ, όσο και εκτός από αυτές.  

Χθες βράδυ σημειώθηκε νέο άλμα και αρνητικό ρεκόρ στις νοσηλείες, αφού σε τέσσερα νοσηλευτήρια νοσηλεύονταν 180 ασθενείς με covid-19, με την κατάσταση της υγείας 54 από αυτούς να χαρακτηρίζεται ως σοβαρή. Εικοσιπέντε συνάνθρωποί μας, είναι εξάλλου διασωληνωμένοι και δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπάρχουν διαθέσιμες 41-45 κλίνες, με δυνατότητες επέκτασης. Μέχρι αργά χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 30 ασθενείς, με την πληρότητα των ήδη υφιστάμενων κλινών να προσεγγίζει το 70%. Στα νοσοκομεία Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Λεμεσού, υπάρχουν εξάλλου διαθέσιμες 200 κλίνες για ασθενείς με covid-19 εκτός ΜΕΘ, με δυνατότητα επέκτασης κι άλλων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, κάτι που εάν γίνει θα επηρεάσει, ωστόσο, τη λειτουργία του για τους υπόλοιπους ασθενείς. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ 150 άτομα, με την πληρότητα στις διαθέσιμες κλίνες να αγγίζει το 75%.

«Εάν χρειαστεί θα αναπτυχθούν και άλλες κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό και εκεί που πρέπει θα αναλάβει ρόλο και ο ιδιωτικός τομέας, για να νοσηλεύει τουλάχιστον τα επείγοντα περιστατικά», ανέφερε στον REPORTER o Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου. Σημείωσε δε, πως «η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι μεν διαχειρίσιμη, αλλά πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι νοσηλεύουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών», υποδεικνύοντας πως πρέπει να μειωθούν τα περιστατικά για να μειωθούν και οι νοσηλείες. « Άρα όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, πως πρέπει να συμμορφωθούμε στα μέτρα, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των θετικών περιστατικών στην κοινότητα και να δούμε μείωση στις νοσηλείες, τις οποίες εμείς βλέπουμε επτά με δέκα ημέρες μετά τη διάγνωση και την ανάπτυξη συμπτωμάτων».

Με βάση τους αριθμούς των κρουσμάτων, αλλά και το γεγονός ότι προσβλήθηκαν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, η εκτίμηση είναι πως ενδέχεται να αυξηθούν κι άλλο τις επόμενες ημέρες οι ασθενείς στα νοσοκομεία, κάτι που δεν θα φέρει το σύστημα υγείας στα όριά του. «Η πρόβλεψή μας είναι πως θα αυξηθούν οι νοσηλείες, επειδή είδαμε πολύ μεγάλα νούμερα στην κοινότητα τις προηγούμενες ημέρες», πρόσθεσε ο κ. Χαριλάου.

Σημειώνεται πως με βάση τα στοιχεία, τις τελευταίες δεκατέσσερις ημέρες εντοπίστηκαν στη χώρα μας 5,727 νέα περιστατικά της νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι δύο θάνατοι και 627 κρούσματα-Αυξάνονται εφιαλτικά οι νοσηλείες

Κρίσιμες αποφάσεις την ερχόμενη εβδομάδα
Όσο πιέζεται το σύστημα υγείας, γίνεται αντιληπτό πως τόσο απομακρύνονται οι προσδοκίες για ομαλοποίηση της κατάστασης και επιστροφή σε λιγότερο σκληρά, περιοριστικά μέτρα. Εάν συνεχιστούν, μάλιστα, με τέτοιους ρυθμούς οι νοσηλείες, τότε ένα από τα σενάρια που θα εξεταστεί θα είναι αυτό του καθολικού lockdown, με επιστροφή των sms.

Αμφίβολη πρέπει να θεωρείται και η επιστροφή, τουλάχιστον όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης στα θρανία με το πιθανότερο σενάριο να είναι να συνεχιστούν τα μαθήματα, μέσω τηλεκπαίδευσης. Παράταση φαίνεται πως θα πάρει και το μέτρο της τηλεργασίας στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και η σύσταση για τον ιδιωτικό. Το εάν θα υπάρξουν ακόμη πιο αυστηροί περιορισμοί, ωστόσο, είναι κάτι που θα διαφανεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα..

Η επιδημιολογική εικόνα σε συνάρτηση με την κατάσταση στα νοσοκομεία, θα επαναξιολογηθεί μέχρι την Τρίτη και θα ακολουθήσουν οι κρίσιμες αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο, με δεδομένο πως τα μέτρα που είναι σε ισχύ, λήγουν την Κυριακή 10 Ιανουαρίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Άναψε το πράσινο φως το Υπουργικό για παράταση ε στη χρηματοδότηση ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ
Καταβάλλονται αρχές Μαϊου αποζημιώσεις σε αγρότες που υπέστησαν ζημιές
Έρευνα του Υπουργείου Παιδείας για διασύνδεση ανώτερης εκπαίδευσης με αγορά εργασίας
Συστάσεις του Υπουργείου Υγείας για την αυξημένη συγκέντρωση σκόνης
Αναθεωρημένο Πρωτόκολλο συνεργασίας υπέγραψαν ΥΠΑΜ και ΚΟΑ για τους στρατεύσιμους αθλητές
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για αυξημένο πασχαλινό επίδομα
Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι εγγραφές στα ΚΙΕ-Όλες οι πληροφορίες
Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Αυξάνει το πασχαλινό επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους η Κυβέρνηση
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)