Οι επιδημιολόγοι που μπήκαν στα σπίτια μας το 2020-Τι κράτησαν και τι εύχονται

Ήταν αναμφισβήτητα, ανάμεσα στα πρόσωπα της χρονιάς. Τα πρόσωπα που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα στην κυβέρνηση και με τις επιστημονικές τους γνώσεις και εισηγήσεις που παρουσιάζονταν καθημερινώς σε όλα τα Μέσα, μας δίδαξαν τι εστί κορωνοϊός. Εννέα μήνες πλέον, που έκανε την εμφάνισή του ο υιός στη χώρα μας, οι επιδημιολόγοι επιχείρησαν με τις γνώσεις που διαθέτουν, να βοηθήσουν όσο είναι εφικτό την εξέλιξη της πανδημίας και την αντιμετώπισή της. 
 
Το 2020, αποτελεί αναντίρρητα μια χρονιά που κανείς δεν πρόκειται να αφαιρέσει από τη μνήμη του, αφού ήταν ένα γεγονός που επηρέασε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ήταν μια χρονιά, έντονης επιστημονικής έρευνας, και οι δικοί μας ερευνητές και επιστήμονες, είναι κάτι που δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ, αφού αυτή η χρονιά αποτελεί σταθμό στην επιστημονική τους μελέτη και πορεία. 
 
Για κάποιους επιδημιολόγους, η ζωή άλλαξε ριζικά... Για κάποιους, ο κορωνοϊός, δεν βρισκόταν ούτε στα χειρότερα τους όνειρα... Μα για όλους τους επιδημιολόγους, ο υιός αποτέλεσε ένα ηχηρό μάθημα ζωής, στο οποίο μπορούμε να κτίσουμε το μέλλον μας... 
 
Οι πέντε επιδημιολόγοι που ξεχώρισαν τη χρονιά που φθάνει στο τέλος της μίλησαν στον REPORTER, και απάντησαν στο τι κρατάνε από το 2020 και τι εύχονται για το νέο έτος... 
 
Πέτρος Καραγιάννης
«Ήταν μια περίοδος δέκα μηνών μέχρι στιγμής, η οποία πραγματικά άλλαξε τη ζωή μου προσωπικά, άρδην. Εκεί που ήμουν συνηθισμένος στην ακαδημαϊκή μου ρουτίνα με τις διαλέξεις και τις επαφές με τους φοιτητές μου, ξαφνικά ρίχθηκα στο φως της δημοσιότητας. Έπρεπε να εγκλιματιστώ σε μια νέα πραγματικότητα, με το τηλέφωνο να κτυπάει από το πρωί μέχρι το βράδυ, να βγαίνω στα κανάλια και να αναγνωρίζομαι στον δρόμο.
 
Ποτέ μου δεν είχα σκεφτεί ότι θα ήμουν ένα τέτοιο πρόσωπο. Ίσως η οικογένειά μου να νιώθει λίγο παραμελημένη αλλά θεωρώ ότι ήταν αναγκαίο εκ μέρους μου να εμπλακώ, τουλάχιστον να προσφέρω κάτι από τις γνώσεις μου στη διαχείριση της πανδημίας. 
 
Η ευχή μου για τη νέα χρονιά, όπως και όλων μας, είναι να νικήσουμε αυτόν τον αόρατο εχθρό, ο οποίος ταλαιπωρεί ολόκληρη την ανθρωπότητα, εδώ και ένα χρόνο. Ελπίζω οι εμβολιασμοί να αποδειχθούν ότι είναι το καλύτερο όπλο που διαθέτουμε μέχρι στιγμής κατά του ιού και ελπίζω ότι με την αύξηση της ανοσίας της αγέλης στον γενικό πληθυσμό, θα δούμε να πέφτουν και τα ποσοστά των κρουσμάτων και σιγά σιγά να εξαφανίσουμε τον ιό από την ανθρωπότητα. Εκτός και αν φυσικά, μπει σε κάποιο μέλος του ζωικού βασιλείου  ο ιός και παραμείνει για να μας ταλαιπωρεί τους χειμερινούς μήνες». 
 
Λεόντιος Κωστρίκκης
«H πανδημία του κορωνοϊού διαμόρφωσε το 2020 σ’ ολόκληρη των υφήλιο. Αυτή η χρονιά, θα παραμείνει στην ιστορία ως μια χρονιά έντονης επιστημονικής έρευνας κατά της ασθένειας. Θα μείνει επίσης στην ιστορία, λόγω του κλεισίματος των σχολείων και των πανεπιστημίων μέσω των γενικών lockdown. Ακόμη ήταν η χρονιά της δημιουργίας ή της γένεσης του νέου τρόπου επικοινωνίας, όπως είναι τα διαδικτυακά πλέον επιστημονικά συνέδρια.
 
Εκτιμώ ότι το 2021, θα είναι η χρονιά που θα υπερισχύσει η επιστήμη στην πανδημία, γιατί θα αρχίσουν σύντομα και οι εμβολιασμοί, που είναι προϊόν και της επιστήμης αυτής της χρονιάς που περάσαμε.
 
Επίσης, θεωρώ ότι θα δημιουργηθεί ένας νέος τρόπος που θα εμπεδωθεί στη ζωή μας, που έχει να κάνει με τη διεξαγωγή της επιστημονικής έρευνας, της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και με τον τρόπο που θα επικοινωνούμε επαγγελματικά στο μέλλον. Πολλά από τα πράγματα που έχουμε μάθει ουσιαστικά το 2020, θα παραμείνουν στη ζωή μας και είναι ένα από τα θετικά που θα εκλάβουμε από την πανδημία.
 
Ελπίζω ότι η νέα χρονιά, θα είναι η χρόνια που θα σημάνει και τη λήξη της πανδημίας του covid-19».
Ζωή Δωροθέα Πανά
«Επειδή κλείνουμε σχεδόν ένα χρόνο από την πανδημία και παρά το γεγονός ότι ήταν το όνειρό μου ο έλεγχος και η πρόληψη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ούτε στα χειρότερά μου όνειρα, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι στο 2020 θα προέκυπτε μια πανδημία τόσο σοβαρή που να απασχολήσει την υφήλιο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. 
 
Το μεγαλύτερο μάθημα για μένα ήτανε ότι πρέπει να είμαστε ταπεινοί γιατί η φύση είναι τρομερά απρόβλεπτη. Όσο καλά προβλεπτικά μοντέλα και να έχεις και όσους καλούς επιστήμονες και να έχεις, τακτικά πρέπει να μένεις ταπεινός γιατί πραγματικά είναι η κατάσταση τέτοια, που οτιδήποτε και να πεις, μπορεί να διαψευστείς. 
 
Το δεύτερο μάθημα είναι η προσαρμοστικότητα. Μάθαμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να προσαρμοστούμε σε πολύ διαφορετικές συνθήκες από αυτές που γνωρίζουμε και μεγαλώσαμε. Και αυτοί που προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες, είναι και αυτοί που επιβιώνουν στο τέλος. 
 
Το τρίτο που είναι το πιο αισιόδοξο, είναι ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εξελίσσεται η ιατρική, η τεχνολογία και ενώνονται ομάδες παγκοσμίως γιατί αυτό το φαινόμενο είναι παντού. Ενδεχομένως να είναι και η παρακαταθήκη για το μέλλον μας αυτό που ζήσαμε. Μπορεί όλοι να ζοριστήκαμε, αλλά κερδίσαμε για το μέλλον γιατί προσπαθήσαμε όλοι μαζί να γίνουμε καλύτεροι σε αρκετούς τομείς. 
 
Η ευχή μου για τη νέα χρονιά είναι να αφήσουμε τις μικρότητες και την επικριτική μας διάθεση και ο καθένας από τη θέση που έχει να προσπαθήσει να βάλει το λιθαράκι του, ώστε με το νέο έτος να βγούμε γρήγορα από αυτή την κατάσταση και να μπορέσουμε να γυρίσουμε πίσω σε αυτό που όλοι θέλουμε να ακούσουμε. Την κανονικότητα». 
Κωνσταντίνος Τσιούτης
«Αυτό που κρατάω για το 2020 είναι η σημασία που έχει η συνεργασία και η συλλογικότητα. Δεν υπάρχει προσωπικός ούτε ατομικός παράγοντας, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα δημόσιας υγείας. Αποδείχθηκε, ότι οι κρίσεις στη δημόσια υγεία, είναι από τις πιο σημαντικές κρίσεις που μπορεί να βιώσει ολόκληρη η ανθρωπότητα. Η πανδημία μας έχει δείξει επίσης, την ανάγκη που υπάρχει για συνεχή στήριξη των δομών υγείας και των λειτουργιών που εξυπηρετούν στην πρόληψη και στην προάσπιση της υγείας. 
 
Ευχή για τη νέα χρονιά δεν θα κάνω, γιατί θεωρώ ότι σημαντικότερο είναι να διδασκόμαστε αυτά που μαθαίνουμε και που βιώνουμε και βάση αυτών να πορευόμαστε και να υιοθετούμε τις αλλαγές που χρειάζονται, για την πρόοδο και την καλυτέρευση κυρίως της ποιότητας της ζωής μας.
 
Συγκεκριμένα, αυτό που περιμένω ότι θα γίνει το 2021 και κατ' επέκταση τα επόμενα έτη είναι ότι με βάση αυτά που μάθαμε και μαθαίνουμε από την πανδημία, η συνεργασία και η συμβολή όλων των εμπλεκομένων, αλλά ακόμη και του κοινού στις προσπάθειες και στις αποφάσεις για βελτίωση της υγείας μας, θα ενισχυθούν ακόμη περαιτέρω.
 
Θα δούμε σημαντικές αλλαγές σε πολιτικές υγείας, θεσμούς και δραστηριότητες που προασπίζουν τη δημόσια υγεία, ώστε αυτό που περάσαμε το 2020, σύντομα να αποτελέσει παρελθόν και μέρος της ιστορίας μας, που θα μας βοηθήσει στο να μην ξανα βρεθούμε στην ίδια θέση στο μέλλον». 
Γιώργος Νικολόπουλος
«Ήταν μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για μένα προσωπικά, για την κυπριακή κοινωνία αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Εκτιμώ ότι στο τέλος, παρά τις δυσκολίες και όπως έγινε ιστορικά, η ανθρωπότητα θα βγει νικήτρια. Λόγω της γνώσης και των επιστημονικών ανακαλύψεων και της τεχνολογίας, αυτό ελπίζω να γίνει με τις λιγότερες δυνατόν απώλειες. 
 
Η ευχή μου για τη νέα χρονιά, είναι να πάνε όλα καλά με τα εμβόλια και να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας και αυτό να μας επιτρέψει να μην νοσήσουν άλλοι άνθρωποι βαριά και να μην χαθούν άλλες ζωές. 
 
Το πιο σημαντικό στη συνέχεια, αφού ξεπεράσουμε την πανδημία, είναι η πολιτεία να δει πως θα μπορέσει να βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας και στην υποστήριξη όλων αυτών των ανθρώπων που υπέστησαν απώλειες οικονομικές αυτή την περίοδο, καθώς πρέπει να τους στηρίξει για να κινηθούμε ομαλά προς το μέλλον και να επιστρέψουμε και πάλι στην κανονικότητα».

Δειτε Επισης

Ακούει εισηγήσεις και καθορίζει τα επόμενα βήματα για την κοινωνική ένταξη μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Το μπαλάκι στο Εφετείο για αναστολή ποινής στον 82χρονο παππού-Τα νέα δεδομένα και τα σενάρια
Ορόσημο η 10η Μαΐου για ένα ασήκωτο Γολγοθά 19 χρόνων... Ο επίλογος της αρχής του τέλους
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου