Αυστηρά περιοριστικά μέτρα στις κοινωνικές συναθροίσεις και τις εκδηλώσεις συστήνει το ECDC

Υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα παραμένει η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρώπης. Σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) προς τα κράτη συστήνεται ο περιορισμός των κοινωνικών συναθροίσεων και εκδηλώσεων και κατά την εορταστική περίοδο.
 
Χαρακτηριστικά, τα πλείστα κράτη της Ευρώπης βρίσκονται υπό καθεστώς ολικού lockdown από τις αρχές Νοεμβρίου και, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις των Κυβερνήσεων, η επιδημιολογική τους εικόνα παραμένει σταθερά επιβαρυμένη, καθιστώντας επιτακτική την επέκταση της διάρκειας του καθολικού lockdown και δύσκολη την λήψη αποφάσεων για βαθμιαία άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
 
Στη συνεχιζόμενη επιδημιολογική επιβάρυνση της Ευρώπης φαίνεται συντείνουν πολλαπλοί παράγοντες, όπως κοινωνικό-ψυχολογικοί, λόγω της κόπωσης των πολιτών λόγω των παρατεταμένων απαγορεύσεων, αλλά και ιολογικοί, όπως είναι το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, VOC 202012/01, το οποίο αρχικά ανιχνεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο περί τα τέλη Σεπτεμβρίου 2020 και έχει συσχετιστεί με υψηλότερο ιικό φορτίο, ταχύτερη διασπορά και υψηλότερη μεταδοτικότητα.
 
Στην Έκθεση που εξέδωσε το ECDC στις 29 Δεκεμβρίου 2020, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το νέο στέλεχος του ιού SARS-CoV-2, αναφέρεται πως το συγκεκριμένο στέλεχος, που είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό, έχει ανιχνευτεί πλέον σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και θεωρείται ότι πιθανόν να έχει συμβάλει εν μέρη στην αύξηση των κρουσμάτων και, κατ’ επέκταση, στην αύξηση των νοσηλευόμενων στην Ευρώπη.
 
Το ECDC χαρακτηρίζει το νέο στέλεχος ως «υψηλής ανησυχίας» (high concern) και συστήνει την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, παράλληλα με την επιδημιολογική και μοριακή επιτήρηση μέσω εργαστηριακών εξετάσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διατήρηση των περιοριστικών μέτρων (μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων) που εφαρμόζονται σε κάθε κράτος.
 
Επιπρόσθετα, και με βάση τη χαρτογράφηση των περιοριστικών μέτρων που δημοσιεύει το ECDC, το 78% των χωρών της Ευρώπης (25/32 χώρες) εφαρμόζει περιορισμούς στις κοινωνικές ιδιωτικές συγκεντρώσεις σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ενδο-οικογενειακή μετάδοση του ιού και κατά συνέπεια η διασπορά στην κοινότητα.
 
Σε σχέση δε με τις μαζικές δημόσιες συγκεντρώσεις, όπως φαίνεται και στον πιο κάτω Πίνακα, στο 63% των ευρωπαϊκών χωρών (21/32 χώρες) εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση στη διοργάνωσή τους, ενώ με πολύ περιορισμένο αριθμό ατόμων επιτρέπονται στα υπόλοιπα κράτη.

Δειτε Επισης

Αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία με σκόνη στην ατμόσφαιρα
Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή