Κ. Ιωάννου: Θέμα χρόνου να ξεφύγει η κατάσταση, ένα βήμα πριν το ολικό lockdown

Θέμα ημερών να ξεφύγει εντελώς η κατάσταση, δήλωσε πως βρίσκεται η Κύπρος ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος εξέπεμψε σήμα κινδύνου, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι οριακή και το επόμενο βήμα, σε μια τέτοια περίπτωση, είναι το ολικό lockdown.   

«Τι να κάνουμε αν ξεφύγει; Πάμε σε ολικό lockdown. Δεν έχουμε άλλα μέτρα. Τι άλλο έμεινε; Σχεδόν είμαστε ένα βήμα πριν το ολικό lockdown. Δεν το θέλουμε, το απευχόμαστε. Είναι το τελευταίο μέτρο, το τελευταίο σενάριο που επεξεργαζόμαστε. Το λένε και οι ειδικοί, το λέμε και εμείς, πως πρέπει ο κάθε ένας από εμάς επιτέλους να αντιληφθεί την ατομική και την κοινωνική ευθύνη. Και αν δεν το αντιλαμβάνεται, ας δει τι γίνεται στα νοσοκομεία, να μιλήσει με νοσηλευτές, με γιατρούς που δουλεύουν εκεί, να του μεταφέρουν οι ίδιοι τις ανησυχίες τους, την κούραση τους και τι τραβούν τους τελευταίους εννέα μήνες».

Σε δηλώσεις του τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο κ. Ιωάννου απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν λήφθηκαν πιο έγκαιρα τα μέτρα, τον Νοέμβριο όπου άρχισαν να καταγράφονται τριψήφιοι αριθμοί, ανέφερε πως «και να το εφαρμόζαμε τον Νοέμβριο, δεν θα πειθαρχούσε ο κόσμος. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν δικαιολογούσαν κάτι τέτοιο. Εφαρμόσαμε τοπικά μέτρα στη Λεμεσό και την Πάφο και είχαμε διαμαρτυρίες από Πάφο, ότι τα δεδομένα δεν αιτιολογούσαν να ενταχθούν στο πιο αυστηρό lockdown. Εκ των υστέρων είναι εύκολο κάποιος να κρίνει και να λέει έπρεπε. Σας μιλάω ειλικρινά. Εάν παίρναμε τον Νοέμβριο αυστηρά μέτρα, που δεν δικαιολογούνταν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα στις υπόλοιπες επαρχίες, θα ήταν αποδεκτά; Όχι. Θα υπήρχαν αντιδράσεις; Τεράστια αντίδραση. Δεν το κάναμε όμως γιατί θα υπήρχε αντίδραση. Δεν το αιτιολογούσαν τότε τα επιδημιολογικά δεδομένα. Δεν μπορείς να παίρνεις μια απόφαση με κίνδυνο να καταστρέψεις την ψυχολογία του κόσμου και την οικονομία, προληπτικά σε τέτοιο βαθμό. Προληπτικά παίρναμε μέτρα. Και χώρες που πήραν από το Νοέμβριο μέρα, όπως η Ελλάδα, τελευταία εβδομάδα άρχισαν να βλέπουν ύφεση».

Ο υπουργός Υγείας τόνισε πως το πρώτο πράγμα που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση, είναι η δημόσια υγεία και όχι η οικονομία, υποδεικνύοντας παράλληλα πως δεν υπήρχε πρόταση για ολικό lockdown το Νοέμβριο. «Και εγώ μπορεί να λέω πως έλεγα τον Νοέμβριο κατ΄ ιδίαν σε κάποιους. Ισχύουν; Υπάρχουν πρακτικά και τα έχω. Ας μείνουμε ως εδώ και για να είμαστε και δίκαιοι δεν άκουσα δημόσια δήλωση από επιδημιολόγους να λέει κάτι τέτοιο».   

«Ότι και να κάνουμε, πάντα λένε είναι λάθος. Αν πάρουμε αυστηρά μέτρα, ακούγονται αυτοί που δεν θέλουν αυστηρά μέτρα. Αν δεν πάρουμε, ακούς το άλλο στρατόπεδο. Εμείς κλείνουμε τα αυτιά μας και προσπαθούμε να κάνουμε που είναι σωστό», ανέφερε ο κ. Ιωάννου.

Σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως προχωρούμε με κλιμακωτά μέτρα και πως γίνεται ένας μεγάλος αριθμός τεστ, ενώ σε ότι αφορά τα νέα μέτρα που λήφθηκαν, είπε πως αυτά λήφθηκαν λόγω των αυξημένων εισαγωγών στα νοσοκομεία, όπου υπήρχε μια απότομη αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, είπε πως η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι κρίσιμη και βρισκόμαστε σε κόκκινη γραμμή.

Σε σχέση με τους θανάτους, ο υπουργός Υγείας, τόνισε πως «στην Κύπρο, προς το παρόν, και τονίζω προς το παρόν γιατί βλέπουμε μια αύξηση τον τελευταίο καιρό, έχουμε από τα πιο χαμηλά ποσοστά στην Ευρώπη. Αυτό όμως δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται από κάποιους που λένε πως δεν έχουμε πολλούς θανάτους, άρα γιατί παίρνετε μέτρα. Δεν έχουμε πολλούς θανάτους λόγω και των μέτρων που λάβαμε και λόγω και της φαρμακευτικής αγωγής που γίνεται».

Για άλλη μια φορά, ο υπουργός Υγείας έθιξε το ζήτημα της ατομικής ευθύνης, τονίζοντας πως όλοι πρέπει να αντιληφθούμε την κρισιμότητα της κατάστασης.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι φόβοι για τις νοσηλείες και τα ενδεχόμενα νέα μέτρα-Οι σκέψεις για τα σχολεία

Δειτε Επισης

Καμπανάκι για νέες αυξήσεις στα καύσιμα λόγω πολέμου-Κίνδυνο εκμετάλλευσης προβλέπουν οι καταναλωτές
Αρχές Ιουλίου οι πρώτες αναδομήσεις πολυκατοικιών για ΚτίΖΩ-Αρχίζει η β’ φάση του σχεδίου
Μέτρα για στήριξη των Λειτουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών ζητά η ΙΣΟΤΗΤΑ
Α. Μιχαηλίδου: Το ΥΠΑΝ έχει θέσει ως προτεραιότητα την προώθηση ενός υποστηρικτικού σχολικού περιβάλλοντος
Προσπάθεια για ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω Τουρκίας καταβάλλεται στα κατεχόμενα
Παρουσιάστηκε στους κοινωνικούς εταίρους η μελέτη για βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Στα €800 τον μήνα η αντιμισθία του ΔΣ Εθνικής Αρχής Παιγνίων με κοινωνικές ασφαλίσεις
Άρχισε η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη
Συναντήθηκε με τον Sinkevičius η Παναγιώτου-«Δεδομένη η πολιτική βούληση για τερματισμό εκκρεμοτήτων»
Ανησυχία ΕΤΕΚ για τις αποκαλύψεις για τις αποθήκες φαρμάκων-Ζητά πρωτοβουλία Προέδρου