Οι φόβοι για τις νοσηλείες και τα ενδεχόμενα νέα μέτρα-Οι σκέψεις για τα σχολεία

Λίγες ώρες πριν την έλευση του έτους της ελπίδας για το τέλος της πανδημίας, η αγωνία για την κατάσταση στα νοσοκομεία και το εύρος της διασποράς στην κοινότητα, βρίσκεται στα ύψη. Τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, συνεχίζουν να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού με το Νοσοκομείο Λευκωσίας, να προετοιμάζεται για το απευκταίο ενδεχόμενο, να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι νοσηλείες ασθενών με κορωνοϊό τις επόμενες μέρες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο θάνατοι και 704 κρούσματα-Αυξάνονται δραματικά οι νοσηλευόμενοι, κρίσιμα 41 ασθενείς

Οι κλίνες εντατικής, μετά την εκκένωση της ΜΕΘ 1 του νοσοκομείου Λευκωσίας έχουν αυξηθεί, ενώ ο ΟΚΥπΥ έχει έτοιμες και άλλες υποδομές που μπορούν να μετατραπούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας, εάν παραστεί ανάγκη. Χθες εν τω μεταξύ σημειώθηκε νέο ρεκόρ στις νοσηλείες ασθενών με covid-19. Σε τέσσερα κρατικά νοσηλευτήρια, νοσηλεύονται συνολικά 159 άτομα, με 41 από αυτά να είναι σε σοβαρή κατάσταση. Εικοσιδύο ασθενείς, είναι διασωληνωμένοι. 

«Είναι πολύ ανησυχητική η αύξηση στις νοσηλείες, επειδή είναι η αχίλλειος πτέρνα του συστήματος υγείας. Πρέπει να διατηρήσουμε λειτουργικό το σύστημα, ιδίως της εντατικής επειδή έχουμε να κάνουμε με ασθενείς που κινδυνεύει η ζωή τους και επιπρόσθετα γνωρίζουμε πως παρά τους μεγάλους αριθμούς αναπνευστήρων που έχουμε, εντούτοις υπάρχει ένα όριο που μπορεί να αντέξει το σύστημα», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Μαρία Κολιού.

Ο δείκτης που αφορά στις εισαγωγές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είναι αυτός που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες. Έθεσαν μάλιστα, ένα όριο αριθμού ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, το οποίο θα κτυπήσει νέο καμπανάκι κινδύνου.
 
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια στα νοσοκομεία και θα υπάρχει για ένα αριθμό ακόμα νοσηλευομένων σε ΜΕΘ, αλλά δεν θέλουμε να φτάσουμε στο τελικό όριο, που θα υπάρξει ανάγκη για διορθωτικά μέτρα, διότι ίσως το επίπεδο φροντίδας υγείας, να μην είναι το ίδιο από ότι είναι σήμερα», ανέφερε η Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρίσιμες ώρες για το σύστημα υγείας, εκκενώνεται η ΜΕΘ 1-Ύστατη λύση τo lockdown

Τα σενάρια στο τραπέζι
Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας θα αξιολογήσουν ξανά την κατάσταση αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, για να αποφασίσουν κατά πόσον πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα. Κατά την καθορισμένη τους τηλεδιάσκεψη πάντως, στο τραπέζι έπεσαν διάφορες προτάσεις σε περίπτωση που δεν βελτιωθεί η κατάσταση, ωστόσο δεν λήφθηκαν αποφάσεις. Μία από αυτές είναι η συνέχιση των υφιστάμενων μέτρων και μετά τις 10 Ιανουαρίου. Σε αυτό το σενάριο περιλαμβάνεται η συνέχιση της τηλεκπαίδευσης για όλες τις βαθμίδες, πλην τα νηπιαγωγεία και τις προδημοτικές. Εάν όμως, κινδυνεύσει με κατάρρευση το σύστημα υγείας, τότε θα επανέλθει το σενάριο του ολικού lockdown.

Κληθείσα να αναφέρει εάν είμαστε κοντά σε ολικό lockdown, η κ. Κολιού σημείωσε πως «η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, εξαρτάται από την κατάσταση στα νοσοκομεία. Εκείνο είναι το βασικό μας κριτήριο».
 
Όπως εξήγησε η κ. Κολιού τα μέτρα που τέθηκαν σε εκτάκτως την Τρίτη, έχουν ως στόχο να μειωθούν οι επαφές και άρα ο κίνδυνος διασποράς. «Ο αριθμός των δέκα ατόμων που είχε καθοριστεί, μπορούσε να παρερμηνευτεί. Μπορούσε κάποιος, για παράδειγμα, να κάνει πέντε συναντήσεις από δέκα άτομα η κάθε μια. Αυτό δεν ήταν σωστό, επειδή ο σκοπός είναι να ερχόμαστε σε επαφή σε κλειστούς χώρους με όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα. Ο σκοπός των νέων μέτρων, είναι να παραμείνουμε σε επαφή μόνο με τους ανθρώπους που έχουμε ήδη στενή σχέση. Γι’ αυτό το λόγο, καθορίστηκε ο αριθμός των δύο οικογενειών για σήμερα και τις άλλες μέρες για μια οικογένεια».
 
Αναφερόμενη στην κριτική που υπάρχει για τα νέα μέτρα, σημείωσε πως «πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε πως τα πράγματα έχουν χειροτερέψει και πως είμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο. Πιστεύω ότι οι δύο επόμενοι μήνες, θα είναι πολύ δύσκολοι και θα πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό. Βέβαια θα πρέπει να έχουμε και το αισιόδοξο μήνυμα ότι αυξάνει σιγά, σιγά το ποσοστό των ατόμων που ανοσοποιούνται, λόγω των εμβολίων. Το γεγονός πως ξεκινήσαμε από τις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες, είναι πολύ σημαντικό. Εάν καταφέρουμε να γίνει η ανοσοποίηση με το εμβόλιο σε μεγάλους αριθμούς, αυτό θα φέρει και το τέλος του προβλήματος».
 
Χθες εν τω μεταξύ έφτασε στη χώρα μας και η δεύτερη παρτίδα εμβολίων της Pfizer. Το εμβολιαστικό πλάνο θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με στόχο να θωρακιστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και οι επαγγελματίες υγείας.
 
Υπενθυμίζεται πως σήμερα ισχύει η χαλάρωση που έχει δοθεί, στα μέτρα που είναι σε ισχύ. Έτσι από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα της πρώτης Ιανουαρίου, επιτρέπεται η παρουσία σε οικία των μόνιμα διαμενόντων και προσώπων από ακόμα μια οικία, νοουμένου ότι ο συνολικός αριθμός προσώπων στην οικία δεν υπερβαίνει τα 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών.
 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα