Κρίσιμες ώρες για το σύστημα υγείας, εκκενώνεται η ΜΕΘ 1-Ύστατη λύση τo lockdown

Με το σύστημα υγείας να δοκιμάζει επικίνδυνα τις αντοχές και τον αριθμό των κρουσμάτων να ξεφεύγει, δύο μέρες πριν αποχαιρετίσουμε μια εφιαλτική χρονιά, καλούμαστε να προσαρμοστούμε σε μια νέα, ακόμα σκληρή καθημερινότητα. Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν εκτάκτως χθες το μεσημέρι και τέθηκαν σε ισχύ από τις έξι το απόγευμα, έχουν στόχο, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, να συγκρατήσουν την ορμή της πανδημίας, που συνεχίζει την επέλασή της σε όλες, πλέον τις επαρχίες. Εάν η κατάσταση τείνει να εκτροχιαστεί ακόμα περισσότερο, η ύστατη λύση κατά την Κυβέρνηση, που είναι το ολικό lockdown, ενδέχεται να αποτελέσει την επόμενη επιλογή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέσσερις θάνατοι και πάνω από 900 τα κρούσματα-Οριακή η κατάσταση στα Νοσοκομεία

Τα νοσοκομεία της χώρας μας, συνεχίζουν να δέχονται εν τω μεταξύ ασφυκτικές πιέσεις με τον ΟΚΥπΥ να εφαρμόζει το σχέδιο επέκτασης κλινών, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανό νέο κύμα αύξησης στις νοσηλείες. Άρχισε μάλιστα, να εκκενώνεται και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 1, η οποία θα χρησιμοποιηθεί και αυτή αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό.

«Γίνονται προσπάθειες για να αδειάσει τελείως η ΜΕΘ 1 και έχουν μεταφερθεί αρκετά περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες άλλες 17 κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό, πέραν από αυτές στη ΜΕΘ 2. Έτσι θα έχουμε διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή 41 κλίνες», ανέφερε στον REPORTER o εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου. Όπως ανέφερε για τα περιστατικά που δεν μπορούν να απορροφηθούν από τον ιδιωτικό τομέα δημιουργήθηκε άλλη υποδομή με 14 κλίνες, εντός του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. «Σε περίπτωση που θα χρειαστούν κι άλλες κλίνες, αυτές υπάρχουν και θα στελεχωθούν με το ανάλογο προσωπικό».

Πέραν από τα 907 νέα περιστατικά, που εκτόξευσαν τον αριθμό των κρουσμάτων μόνο το Δεκέμβριο στις 10,750, χθες βράδυ ανακοινώθηκε πως σε τέσσερα νοσοκομεία του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, νοσηλεύονταν 154 ασθενείς με covid-19, οι 42 εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Επιπρόσθετα τέσσερις συνάνθρωποί μας απεβίωσαν, από τη νόσο ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 117. 

«Σήμερα στα νοσοκομεία μας νοσηλεύεται ένας πολύ μεγάλος αριθμός ασθενών, πολλοί εξ αυτών σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι περίπου ένας στους τρεις νοσηλευόμενους, νοσηλεύεται είτε σε ΜΕΘ είτε σε ΜΑΦ. Αυτό δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Ως οργανισμός έχουμε σχέδιο δράσης για ανάπτυξη 200 κλινών για covid συν οι επιπλέον κλίνες σε ΜΕΘ. Εκεί όπου απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός κλινών, θα αναπτύξουμε και κανένας δεν θα αφεθεί χωρίς να έχει την πρέπουσα  ιατρική βοήθεια», διαβεβαίωσε ο κ. Χαριλάου.

Συνεχίζονται, εν τω μεταξύ και οι προσπάθειες, για επίταξη γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να μην παρατηρηθούν ελλείψεις. «Οι ανάγκες σε ιατρικό προσωπικό είναι για συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως είναι οι πνευμονολογία και η παθολογία. Είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών και ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τον απαραίτητο αριθμό γιατρών, για να μπορέσουμε να παρέχουμε απρόσκοπτα εντατική φροντίδα στους ασθενείς μας», υπέδειξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοινώθηκαν επίσημα τα νέα μέτρα-Τέλος στις συναθροίσεις, ποιες οι εξαιρέσεις

«Κρίσιμη φάση»
Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το ολικό locdown, αποφασίστηκε χθες όπως απαγορευτεί μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2021, η παρουσία σε οικίες ατόμων πέραν αυτών που διαμένουν μόνιμα σε αυτές. Μοναδική εξαίρεση η παραμονή Πρωτοχρονιάς, όπου επιτρέπεται η παρουσία σε οικίες μέχρι 10 ατόμων, που προέρχονται ωστόσο μόνο από δύο οικογένειες.

Τα απανωτά κρούσματα σε χώρους εργασίας, εξάλλου θέτουν σε εφαρμογή ακόμα ένα μέτρο τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, αφού το δημόσιο θα εργάζεται με προσωπικό ασφαλείας με το υπόλοιπο προσωπικό να παραμένει στα σπίτια του και να εργάζεται με τη μέθοδο της τηλεργασίας. Σύσταση έγινε και προς τον ιδιωτικό τομέα, όπως εκεί και όπου είναι εφικτό, να δοθούν διευκολύνσεις στο προσωπικό για κατ’ οίκον τηλεργασία.

«Είναι μια πραγματικά κρίσιμη φάση και ο λόγος είναι γιατί πέραν από το κομμάτι της ευρείας μετάδοσης εντός της κοινότητας και τη σταθερότητα που βλέπουμε εντός της κοινότητας, τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε επιδείνωση στο σύστημα υγείας. Εάν θυμόμαστε από την αρχή της πανδημίας, είχαμε πει πως το πρώτο πράγμα που θέλουμε να αποτρέψουμε την πίεση στο σύστημα υγείας», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Ομάδας Ζωή Δωροθέα Πανά.

Όπως εξήγησε τα μέτρα λήφθηκαν, αφού είναι υπαρκτός «ο κίνδυνος, τον Ιανουάριο να έχουμε έξαρση στην ήδη επιβαρυμένη εικόνα. Ανεξαρτήτως εορτών, πρέπει να έχουμε πλάνο για την προστασία των πολιτών. Ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά που θα πούμε στον κόσμο να κάνει υπομονή και να είναι προσεκτικός, επειδή τα σινιάλα που έχουμε, είναι ότι ενδεχομένως να έχει γίνει παρερμηνεία των όσων έχουμε πει για το τι γίνεται μέσα στο σπίτι τις γιορτές. Όταν βάζουμε διαφορετικά άτομα από διαφορετικές οικογένειες μέσα στο σπίτι μας, αυξάνουμε την πιθανότητα να φέρουμε τον ιό στο σπίτι ».
 
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, όπως ανέφερε η κ. Πανά στη μεγάλη διασπορά να συνέβαλε πέραν από το χειμώνα και το νέο στέλεχος του ιού, που εντοπίστηκε στη Βρετανία. «Πρέπει να πούμε πως ανεξαρτήτως γιορτών, αυτή η περίοδος είναι πολύ κρίσιμη και πρέπει να τη διαχειριστούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Δεν θα είναι πάντα έτσι τα πράγματα. Είχαμε πει ότι ο Γενάρης θα είναι δύσκολος μήνας».

Κληθείσα να απαντήσει από το τι θα εξαρτηθεί η απόφαση για ολικό lockdown, ανέφερε πως αυτό φάνηκε και από τις υπόλοιπες χώρες που αποφάσισαν αυτό το μέτρο. «Η πίεση στο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα η πίεση στις ΜΕΘ, είναι αυτό που θα προβληματίσει μία χώρα και θα την κάνει να σκεφτεί στο να επιλέξει ξανά την ύστατη λύση του lockdown. Άρα θα εξαρτηθούν πολλά από το κομμάτι του συστήματος υγείας και της πίεσης που αυτό δέχεται».

Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, που είχαν χθες βράδυ τηλεδιάσκεψη, ενημερώθηκαν για τις αντοχές του συστήματος υγείας και εάν κληθούν θα ετοιμάσουν νέες προτάσεις για αντιμετώπιση της κατάστασης.
 
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε οίκους ευγηρίας εν αναμονή της δεύτερης παρτίδας εμβολίων της Pfizer. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη