Μπροστά στο χείριστο σενάριο-Οριακή η κατάσταση, αναπτύσσονται νέες κλίνες

Αντιμέτωπη με το χείριστο σενάριο, βρίσκεται πλέον η χώρα μας αφού το σύστημα υγείας άρχισε να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, αναγκάζοντας τον ΟΚΥπΥ, να θέσει σε εφαρμογή πλάνο εκτάκτου ανάγκης για αντιμετώπιση της κατάστασης. Η εικόνα στα νοσοκομεία, είναι πλέον οριακή, λόγω της αύξησης των ασθενών με κορωνοϊό, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που αποτελούν και τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας.
 
Πέραν από την χθεσινή έκρηξη κρουσμάτων, που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία αφού εντοπίστηκαν 751 περιστατικά, μεγάλο προβληματισμό προκαλεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με covid-19 που έφτασαν πλέον τους εικοσιοκτώ, με αυτούς που είναι σε κρίσιμη κατάσταση να είναι πενήνταενας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας νεκρός και έκρηξη κρουσμάτων-Εντοπίστηκαν 751 θετικοί

Η αγωνία είναι τεράστια όπως και ο φόβος ότι θα συνεχίσει η αύξηση των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας και δη αυτών που θα χρειαστούν διασωλήνωση. «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να παύσει να είναι διαχειρίσιμη. Ιδιαίτερα μας ανησυχεί η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ διότι, όπως έχουμε πει πολλές φορές, πλησιάζουμε την κόκκινη γραμμή των δυνατοτήτων του Συστήματος, τόσο σε υποδομές όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό», ανέφερε χθες σε δραματικούς τόνους ο Υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.

Ήδη ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, άρχισε να θέτει σε εφαρμογή το πλάνο επέκτασης κλινών τόσο σε ΜΕΘ, όσο και εκτός ενώ ζητήθηκε η συνδρομή ιδιωτών ιατρών, κυρίως πνευμονολόγων και παθολόγων. Πλέον κλίνες εντατικής για ασθενείς με κορωνοϊό διατίθενται και στο νοσοκομείο Λεμεσού αλλά και στη ΜΕΘ1 του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία, τείνει να γίνει οριακή. Είναι ανησυχητικό, επειδή είχαμε μια αύξηση κρουσμάτων και περιμένουμε ότι και τις επόμενες μέρες θα δούμε νέες εισαγωγές στα νοσηλευτήρια και ενδεχομένως αύξηση στις ΜΕΘ. Αυτό θα φέρει μεγάλη πίεση στο προσωπικό», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Ειρήνη Χριστάκη. Όπως σημείωσε η λοιμωξιολόγος, η οποία ασκεί τα κλινικά της καθήκοντα στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, «το Νοσοκομείο Αμμοχώστου, είναι σχεδόν πλήρες, στο Νοσοκομείο Λεμεσού η πληρότητα ξεπέρασε το 50% και στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, υπάρχουν πολλοί νοσηλευόμενοι ασθενείς. Είχαμε και μία μεγάλη αύξηση τις τελευταίες τέσσερις μέρες στους διασωληνωμένους ασθενείς. Γίνονται διευθετήσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των κλινών και διευθετήσεις για την υπόλοιπη λειτουργία του νοσοκομείου».

Πέραν από τις νοσηλείες, αυτό που κρούει καμπανάκι κινδύνου στους ειδικούς, είναι το ποσοστό θετικότητας στα τεστ που διενεργούνται, που παραμένει πολύ υψηλό. 

«Υπάρχει μία διακύμανση τις τελευταίες ημέρες λόγω των γιορτών, λόγω και του αριθμού των τεστ που γίνανε. Βλέπουμε όμως ότι το ποσοστό θετικότητας, παραμένει υψηλό με τον μέσο όρο να είναι πάνω από το 3%, με ιδιαιτερότητες σε κάποιες επαρχίες που είναι πολύ υψηλότερο. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε η κ. Χριστάκη «τεστ ταχείας ανίχνευσης σπεύδουν να κάνουν και κάποια άτομα που είτε είναι στενές επαφές, είτε έχουν ήπια συμπτώματα της νόσου. Οπόταν δεν είναι ακριβώς αντιπροσωπευτικό το δείγμα. Παρόλα αυτά, είναι σταθερά αυξημένο το ποσοστό θετικότητας στα τεστ που γίνονται».

Κληθείσα να απαντήσει εάν το ολικό lockdown, θα αποτελέσει επιλογή μονόδρομο εάν γίνουν ακόμη πιο ασφυκτικές οι πιέσεις στο σύστημα υγείας, η κ. Χριστάκη απάντησε, «πως εάν φτάσουμε σε δραματικό σημείο, θα πρέπει να εξεταστεί και αυτή η επιλογή. Σε αυτό το στάδιο, υπάρχει πρόβλεψη για ανάπτυξη και άλλων κλινών στο Νοσοκομείο Λευκωσίας. Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, έχει πολλές ειδικότητες που δεν υπάρχουν σε άλλα νοσηλευτήρια, οπότε θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και για  τους υπόλοιπους ασθενείς, παρέχοντας την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Μέριμνά μας, θα πρέπει να είναι να μπορέσει να συνεχιστεί και η λειτουργία αυτή με επαρκές προσωπικό και κλίνες και για τους υπόλοιπους ασθενείς».

Την κατάσταση στα Νοσοκομεία καθώς και τους επιδημιολογικούς δείκτες θα εξετάσουν, το απόγευμα τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, κατά την καθορισμένη τους τηλεδιάσκεψη. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ, εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση-Δραματική έκκληση Ιωάννου

Δραματικές εκκλήσεις ενόψει Πρωτοχρονιάς
Το Υπουργείο Υγείας,  ενόψει και των γιορτών της Πρωτοχρονιάς, υπενθυμίζει πως σε οικίες επιτρέπονται οι συναθροίσεις μέχρι δέκα άτομα και πως η σύσταση είναι η δημιουργία μικρών σταθερών ομάδων ατόμων (bubbles) σύμφωνα και με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

«Τις προηγούμενες μέρες των εορτών των Χριστουγέννων παρατηρήθηκε σε πολλές περιπτώσεις ότι, παρόλο που τηρήθηκε μεν το μέτρο των 10 ατόμων ανά οικία, οι ομάδες αυτές ήταν διαφορετικές σε κάθε συνάθροιση, φαινόμενο που απέχει από τη φιλοσοφία των σταθερών επαφών και εγκυμονεί κινδύνους για τη διασπορά του ιού και τη δημιουργία συρροών κρουσμάτων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωση σημειώνοντας πως η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ κρίσιμη.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται για τρίτη ημέρα το πρόγραμμα εμβολιασμών σε οίκους ευγηρίας και επαγγελματίες υγείας. Σημειώνεται πως στις 10:30 εμβολιάζεται στο Κέντρο Υγείας Λατσιών ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Στην εξίσωση δύο εμπρησμοί στη Λευκωσία και μια βόμβα στον Πρωταρά-Είχε κληθεί για κατάθεση το «Δημητρούι»
Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι για αυξημένο πασχαλινό επίδομα
Μετά το Πάσχα αρχίζουν οι εγγραφές στα ΚΙΕ-Όλες οι πληροφορίες
Σπάει τη σιώπη της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Αυξάνει το πασχαλινό επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους η Κυβέρνηση
Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων
LIVE/Χρίστου: Στις εννέα Ιουνίου έχουμε ραντεβού με την ιστορία
Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ
Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στο καιρικό μενού-Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος