Κυριακή 5 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ, εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση-Δραματική έκκληση Ιωάννου

  28/12/2020 15:46
Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ, εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση-Δραματική έκκληση Ιωάννου

Ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ, εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση-Δραματική έκκληση Ιωάννου

  28/12/2020 15:46
Ασφυκτική πίεση δέχεται το σύστημα υγείας λόγω των αυξημένων εισαγωγών ασθενών από κορωνοϊό, με τον Υπουργό υγείας να απευθύνει δραματική έκκληση στους πολίτες για τήρηση των μέτρων, τονίζοντας πως πλησιάζουμε την κόκκινη γραμμή. 
 
Σε γραπτή του δήλωση ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρει ότι, «τις τελευταίες ημέρες το Σύστημα Υγείας δέχεται ασφυκτική πίεση εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των νοσηλευόμενων και ιδιαίτερα των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχα σήμερα, κατά την τακτική συνάντησή μου με στελέχη του ΟΚΥπΥ, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και μπορεί ανά πάσα στιγμή να παύσει να είναι διαχειρίσιμη. Ιδιαίτερα μάς ανησυχεί η μεγάλη αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ, διότι, όπως έχουμε πει πολλές φορές, πλησιάζουμε την κόκκινη γραμμή των δυνατοτήτων του Συστήματος, τόσο σε υποδομές όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.»
 
Παράλληλα τονίζει ότι «ο ΟΚΥπΥ εφαρμόζει το ειδικό πλάνο, που προβλέπει την ανάπτυξη περισσότερων κλινών για περιστατικά COVID-19, αλλά δυστυχώς ενόσω ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων παραμένει τόσο υψηλός σε καθημερινή βάση, τότε αναπόφευκτα θα εξαντληθούν οι δυνατότητες για κάλυψη όλων αυτών των αναγκών. Επιπλέον, γίνεται αντιληπτό ότι η ανάπτυξη νέων κλινών ειδικά για νοσηλεία περιστατικών COVID-19 περιορίζει τις δυνατότητες των δημόσιων νοσηλευτηρίων να περιθάλψουν επαρκώς ασθενείς που παρουσιάζουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. 
Ο ΟΚΥπΥ έχει ζητήσει τη συνδρομή ιδιωτών ιατρών, κατά κύριο λόγο Πνευμονολόγων και Παθολόγων, oι οποίοι μετακαλούνται με το καθεστώς της επίταξης για να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες».
 
Με την κατάσταση να είναι εξαιρετικά κρίσιμη καλεί τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα και να προβαίνει σε προληπτικό έλεγχο μέσω των  τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου «δεδομένου ότι τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών θα μεταφραστούν σε εισαγωγές στα νοσοκομεία το αμέσως επόμενο διάστημα, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο απευκταίο σενάριο. Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Για να μπορέσουν τα νοσηλευτήρια να ανταποκριθούν θα πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού, να μειώσουμε τα κρούσματα. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να διατηρήσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο. Για τον λόγο αυτό, απευθύνω θερμή έκκληση προς όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τα μέτρα ατομική υγιεινής και να περιορίσουν τις επαφές, ώστε να ανακόψουμε τη διασπορά του ιού και κατά συνέπεια, να μειώσουμε τους αριθμούς των κρουσμάτων και των νοσηλευόμενων.»
 
Η ευφορία για την έναρξη των εμβολιασμών είναι κατανοητή, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό. Η εμβολιαστική θωράκιση του πληθυσμού θα είναι εφικτή μετά από μερικές εβδομάδες και μήνες, κατά συνέπεια, μέχρι τότε θα πρέπει να παραμείνουμε σε κατάσταση εγρήγορσης, ώστε να αποτρέψουμε τα χειρότερα.»
 
Καταλήγοντας καλεί τους πολίτες να προβαίνουν σε προληπτικό έλεγχο με τη μέθοδο των τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), αξιοποιώντας τη δυνατότητα της δωρεάν εξέτασης που τους προσφέρει το Υπουργείο Υγείας σε διάφορα σημεία δειγματοληψίας σε όλες τις πόλεις. Ο έγκαιρος εντοπισμός και η άμεση απομόνωση κρουσμάτων είναι καθοριστικά στην προσπάθεια για ανακοπή της περαιτέρω εξάπλωσης του ιου.

 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας