Έκλεισαν σχολεία και χώροι εργασίας στα κατεχόμενα λόγω εξάπλωσης του κορωνοϊού

Ανησυχία έως και πανικό προκαλεί στα κατεχόμενα η αύξηση των κρουσμάτων εντός της κοινότητας και η δημιουργία αλυσίδας μετάδοσης του ιού σε σχολεία, νοσοκομεία, χώρους εργασίας και «κρατικά» τμήματα.
 
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, 3 νοσοκόμες στο γενικό νοσοκομείο της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν θετικές στον κορωνοϊό και σε καραντίνα μπήκαν 21 μέλη του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Σε δημοτικό σχολείο στην Λευκωσία επίσης ο αριθμός των θετικών περιστατικών ανέβηκε στα 5 και στο σχολείο έκλεισε. Οι συντεχνίες των εκπαιδευτικών επικρίνουν την «κυβέρνηση» για τα μέτρα που πήρε, την κατάσταση που επικρατεί σε σχολεία όλων των βαθμίδων, με τον «υπουργό παιδείας» να δηλώνει ότι οι επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παρακολουθούνται και τον «υπουργό υγείας» να λέει πως υπάρχει ενδεχόμενο οι διακοπές του Φεβρουαρίου για την εκπαίδευση να γίνουν νωρίτερα.
 
Ο «δήμαρχος» Λύσης ανακοίνωσε μέσω ΜΚΔ ότι τα κρούσματα στην κοινότητα έγιναν 13, ενώ 3 πυροσβέστες στο σταθμό που βρίσκεται στον σταθμό του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, επίσης εντοπίστηκαν θετικοί, με τον Τύπο να γράφει ότι τίθεται θέμα για την ασφάλεια στο αεροδρόμιο γενικά.
 
Μετά από εμφάνιση κρούσματος έκλεισε και το «τμήμα αρχαιοτήτων» στα κατεχόμενα ενώ σε καραντίνα μπήκε η «διευθύντρια», που είναι η σύζυγος του «υπουργού υγείας», Εμινέ Πιλλί.
 
Ο «υπουργός υγείας», Αλί Πιλλί σχολιάζοντας δημοσιεύματα για το πρόγραμμα εμβολιασμού αλλά και την έναρξη του εμβολιασμού στις ελεύθερες περιοχές, είπε ότι εντός 10 ημερών θα έρθουν και στα κατεχόμενα εμβόλια από την Τουρκία. Μια παρτίδα εμβολίων θα έρθει και από την ΕΕ, μέσω της «νότιας» Κύπρου – όπως είπε – από την δεύτερη παρτίδα επικαλούμενος γι’ αυτό τις διαβουλεύσεις μέσω της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία, η οποία – σημείωσε – σήμερα επρόκειτο και πάλι να συζητήσει το θέμα.
 
Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις της επιτροπής λοιμωδών/μεταδοτικών ασθενειών του «υπουργείου υγείας» στις 25 Δεκεμβρίου, από σήμερα μετά τις 21.00 δεν θα λειτουργούν τα καφέ, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, γραφεία στοιχημάτων, ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια, καταστήματα που πωλούν κουλούρια, κουρεία. Εκεί και όπου υπάρχει υπηρεσία παράδοσης κατ’ οίκον θα μπορεί να λειτουργεί μετά τις 21.00 για την εστίαση.
 
Η μη λειτουργία των ταβερνών, μπαρ, κλαμπ και παρόμοιων χώρων διασκέδασης και αναψυχής επεκτείνεται μέχρι τις 4 Ιανουαρίου.

Λόγω της αύξησης των κρουσμάτων αλλά και του γεγονότος ότι άτομο που εργάζεται στην «προεδρία» ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, PCR έγινε σε όλο το προσωπικό, όπως ανακοίνωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ μέσω των ΜΚΔ.
 
Ο Τύπος γράφει ότι το άτομο που ήρθε σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα είχε αρνητικό PCR.
 
Χτες ανακοινώθηκαν 20 κρούσματα στα κατεχόμενα, τα 13 εγχώρια, σε σύνολο 1853 ελέγχων. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1492, νοσηλεύονται συνολικά 198 άτομα, ένας ασθενής είναι στην εντατική.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Πράσινο Βουλής για νέες κατηγορίες δανείων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας