Ελπίδα υπό το βάρος της αύξησης στις νοσηλείες-Εμβολιάζεται ο Αναστασιάδης

«Εμβολιάζομαι για να έρθουν τα εγγόνια μου να με δουν…». Σε δέκα λέξεις η 88χρονη Παναγιώτα Λοΐζου-Φυλακτού στο Μέλαθρον Ευγηρίας Λευκωσίας, που επιθυμούσε πώς και πώς να εμβολιαστεί, κατάφερε να μεταφέρει το πιο συγκινητικό μήνυμα ελπίδας και συνάμα να αναδείξει μια από τις πιο δραματικές πτυχές της πανδημίας. Την αποξένωση των συνανθρώπων μας, που ανήκουν στην τρίτη ηλικία και την αγωνία τους να επιστρέψουν στην κανονικότητα και να νιώσουν κοντά τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Αντίστοιχα μηνύματα αισιοδοξίας, στάληκαν και από άλλους οίκους ευγηρίας, αλλά και από το Νοσοκομείο Αναφοράς, όπου εμβολιάστηκαν επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής. Οι πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα μας, έγιναν σε κλίμα συγκίνησης και σηματοδοτούν, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, την αρχή του τέλους του εφιάλτη για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ωστόσο ο δρόμος που απομένει, είναι ακόμη μακρύς. Τα εμβόλια στη χώρα μας μάλιστα, ήρθαν σε μια στιγμή όπου τα μηνύματα που έρχονται από τα νοσοκομεία μας, είναι πολύ δυσάρεστα.
 
Σε μια συμβολική πράξη, κάλεσμα προς όλους για να εμβολιαστούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμβολιάζεται εν τω μεταξύ στις 9:30 το πρωί, στο Κέντρο Υγείας Λατσιών. «Ξέρουμε καλά πως η μάχη μας θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη. Όμως τα πράγματα δεν θα είναι πια ίδια. Το σκοτάδι δίνει τη θέση του στο φως, που μας χαρίζει η επιστημονική κοινότητα. Θα απαλλαγούμε από τον φόβο και την πανδημία μόνο όταν μπορέσουμε να προστατεύσουμε ολόκληρο τον πληθυσμό μας με το εμβόλιο», ανέφερε χθες ο Νίκος Αναστασιάδης σε γραπτή του δήλωση, καλώντας παράλληλα όλους να είναι προσεκτικοί αφού ο κίνδυνος παραμένει.

Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες σε οίκους ευγηρίας, εν αναμονή της δεύτερης παρτίδας του εμβολίου της Pfizer, που αναμένεται να προμηθεύει τα κράτη μέλη της Ε.Ε, σε εβδομαδιαία βάση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας θάνατος και 266+238 κρούσματα-Έσπασαν ρεκόρ οι νοσηλείες

Τεράστια ανησυχία για τις νοσηλείες, αυξάνουν τις κλίνες ΜΕΘ
Η ελπίδα από τους πρώτους εμβολιασμούς γεννήθηκε, στη σκιά της πολύ άσχημης επιδημιολογικής εικόνας, που μετουσιώθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε μεγάλη αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, που άρχισαν να δέχονται πολύ μεγάλη πίεση. Αυτό που προκάλεσε τεράστια ανησυχία, είναι η αύξηση των ασθενών με κορωνοϊό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δύο, που δημιουργήθηκε ειδικά για τους ασθενείς με covid-19 και έχει χωρητικότητα 28 κλινών. Χθες βράδυ οι ασθενείς στη ΜΕΘ, ήταν 25, άρα απέμεναν ελεύθερες μόλις τρεις κλίνες.

«Το πιο ανησυχητικό, είναι πως υπήρξε μια μεγάλη αύξηση αριθμού ατόμων που νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Όσον αφορά στη ΜΕΘ, φτάσαμε τους 25 ασθενείς από τους 16 που είχαμε τις τελευταίες ημέρες και δεν αποκλείεται να έχουμε πιο μεγάλη αύξηση», ανέφερε στον REPORTER o εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου σημειώνοντας πως έγιναν ήδη ενέργειες για αύξηση των κλινών εντατικής θεραπείας, για ασθενείς με covid-19. «Η δυνατότητα της νέας ΜΕΘ είναι μέχρι 28 κλίνες, αλλά υπάρχει σχέδιο δράσης για περαιτέρω κλίνες. Ήδη έχουμε αδειάσει στη ΜΕΘ 1 ένα αριθμό κρεβατιών και έγινε διαχωρισμός, για να υπάρχουν ελεύθερες κλίνες σε περίπτωση ανάγκης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 33 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ και σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερες αυτές θα αναπτύσσονται σταδιακά. Eίναι μέσα στον σχεδιασμό μας».

Ο σχεδιασμός του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, προνοεί την ανάπτυξη μέχρι και 115 κλινών ΜΕΘ, ωστόσο το όριο στις εντατικές είναι ο αριθμός των εντατικολόγων που είναι περιορισμένος. «Όλες οι ΜΕΘ που θα αναπτυχθούν θα είναι στο Νοσοκομείο της Λευκωσίας. Στο παρόν στάδιο ο αριθμός των εντατικολόγων είναι ικανοποιητικός. Σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη να έχουμε περισσότερους γιατρούς, τότε θα ενεργοποιήσουμε το πλάνο που ετοιμάσαμε. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά στην ομάδα θα μπουν, εάν χρειαστεί και άλλες ειδικότητες που έχουν στην εκπαίδευσή τους εντατικολογία, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι, οι παθολόγοι και οι πνευμονολόγοι», ανέφερε ο κ. Χαριλάου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα είκοσι σημεία που θα διενεργηθούν rapid test τη Δευτέρα
 
Σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο
Είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο από τις 23 Δεκεμβρίου, η αύξηση στις νοσηλείες σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Μέχρι χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 154 ασθενείς σε τέσσερα νοσηλευτήρια, με σχεδόν τα δύο τρίτα των κλινών που προβλέφθηκαν για ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ, να έχουν καλυφθεί. Γι’ αυτό το λόγο έχουν αναπτυχθεί και άλλες κλίνες στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, που θα κληθεί να σηκώσει μεγάλο βάρος, σε περίπτωση περαιτέρω αυξησης, αφού το Νοσοκομείο Αναφοράς είναι στα όριά του και οι ελεύθερες κλίνες είναι μετρημένες στα δάκτυλα.

«Τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί μία μεγάλη αύξηση εισαγωγών. Είμαστε σε αριθμούς ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Έχουμε προβεί σε ενέργειες και ανοίξαμε περισσότερες κλίνες στο χειρουργικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ως εφεδρεία σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη να νοσηλεύσουμε περισσότερα περιστατικά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ.
 
Η κατάσταση της υγείας 54 ασθενών με covid-19, οι 31 εκ των οποίων νοσηλεύονται σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας χαρακτηρίζεται ως κρίσιμη. Επιπρόσθετα αυτόν το μήνα απεβίωσαν από την νόσο 62 άτομα, ενώ εντοπίστηκαν μέσω της μεθόδου PCR 9,092 νέα περιστατικά.    
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Δωρεάν μαθήματα σε ενήλικες προσφέρει η Σχολή Χαρακτικής Χαμπή
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Υπ. Γεωργίας στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας-«Συλλογική ευθύνη η προστασία ωκεανών»
Δήμος Λάρνακας: Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
Εκπέμπει SOS ο Διευθυντής του Νοσοκομείο Τροόδους-«Τριτοκοσμικές οι συνθήκες, αναγκαία η ανακαίνιση του»
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
Πώς απαντά η Υπ. Ασθενοφόρων για το περιστατικό με τη λιπόθυμη μαθήτρια-«Δεν ήταν επείγον»