ΒΙΝΤΕΟ: Ξεκίνησαν οι πρώτοι εμβολιασμοί από τον οίκο ευγηρίας Παναγιά

Η ώρα των εμβολιασμών στη χώρα μας έχει φτάσει. Από νωρίς το πρωί της Κυριακής άρχισαν οι πρώτοι εμβολιασμοί, σε οίκους ευγηρίας της Λεμεσού. 

Ο πρώτος που εμβολιάστηκε, στις 8.30 το πρωί, ήταν ο γιατρός του οίκου Ευγηρίας «Παναγιά»Αναστάσιος Τσιφτσής και ακολούθησαν εμβολιασμοί σε ηλικιωμένους που διαμένουν στον συγκεκριμένο οίκο ευγηρίας.
Μιλώντας μετά τον εμβολιασμό του ο ιατρός Αναστάσιος Τσιφτσής, δεν έκρυψε την ικανοποίηση του λέγοντας πως πρόκειται για την αρχή του τέλους της πανδημίας. 
 
«Νιώθω χαρούμενος και αισιόδοξος, πιστεύω πως σήμερα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας. Εμπιστεύομαι την επιστήμη, εμπιστεύομαι την ιατρική και αυτός ήταν ο λόγος για να κάνω το εμβόλιο σήμερα«. Ο κ. Τσιφτσής έστειλε και το μήνυμά του προς όσους όσοι έχουν αμφιβολίες για τους εμβολιασμούς. «Θέλω να πω σε όσους έχουν αμφιβολίες ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές, συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στις κλινικές έρευνες. Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί και όλοι οι γιατροί συνηγορούμε πως το εμβόλιο είναι ασφαλές και ελπίζω οι συμπολίτες μας να ακούσουν την έκκληση της ιατρικής κοινότητας και να εμβολιαστούν, ώστε να βοηθήσουν με τον τρόπο τους στο να τελειώσει αυτή η πανδημία μία ώρα αρχύτερα.
 
Σε δηλώσεις του ο ιδιοκτήτης της στέγης ηλικιωμένων «Παναγία» Σταύρος Μηνά, ανέφερε ότι θα εμβολιαστούν 45 άτομα. Εξέφρασε τη χαρά του που έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί. «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που ξεκίνησαν τα εμβόλια μήπως και καταφέρουμε και σταματήσουμε την πανδημία». Ευχαρίστησε επίσης το προσωπικό και τους συγγενείς των ενοίκων καθώς, όπως είπε, τους συμπαραστάθηκαν «στη δοκιμασία που περάσαμε και μας έπαιρναν τηλέφωνο και μας ρωτούσαν αν θέλαμε κάποια βοήθεια να έρθουν να μας βοηθήσουν. Αυτό ήταν κάτι πάρα πολύ συγκινητικό».
 
Από τις εννέα το πρωί, εν τω μεταξύ άρχισαν οι εμβολιασμοί ηλικιωμένων και εργαζομένων στο Μέλαθρον Ευγηρίας Λευκωσίας. Όπως ανέφερε ο εκτελεστικός Διευθυντής του ιδρύματος Άθως Μάτσας, θα εμβολιαστούν 35 άτομα.
 
Στις έντεκα το πρωί εξάλλου, θα γίνουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί σε επαγγελματίες υγείας στο Νοσοκομείο Αναφοράς στο Παραλίμνι. Πρώτος θα εμβολιαστεί ο γιατρός Χρήστος Κυπρή, ένας επαγγελματίας υγείας που έχει συνδέσει το όνομά του με την πολύμηνη μάχη κατά της πανδημίας.
 
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα εμβολιαστεί τη Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου, στις 9.30 το πρωί, με το εμβόλιο κατά του COVID-19, στο Κέντρο Υγείας, στα Λατσιά.
 
Τη Δευτέρα ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην Πάφο
Σημειώνεται ότι η Πάφος μπαίνει από αύριο στον χάρτη των εμβολιασμών, κάνοντας αρχή με τρεις οίκους ευγηρίας.

Σύμφωνα με την Μαργαρίτα Κυριάκου, Λειτουργό Τύπου του Υπουργείου Υγείας, οι εμβολιασμοί στην Πάφο ξεκινούν αύριο σε οίκους ευγηρίας στην Κισσόνεργα στις 09:00, ακολούθως στο Γηριατρικό Κέντρο και Αναρρωτήριο στον Κυανό Σταυρό γύρω στις 11:00  και μετά στο γηριατρικό κέντρο “Η Ζεστή Φωλιά “ στο Πολέμι.
Η υπεύθυνη του γηριατρικού Κέντρου και Αναρρωτηρίου Κυανός Σταυρός στο Μέσα Χωριό, Ρούλα Γρηγορίου, σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως, ήδη για τον αυριανό εμβολιασμό ενημερώθηκαν τόσο οι ίδιοι οι ηλικιωμένοι, όσο και οι συγγενείς τους αφού, όπως εξήγησε, για την χορήγηση εμβολιασμού πρέπει να υπογραφεί σχετική δήλωση, ότι δηλαδή δίνουν τη συγκατάθεσή τους να τους χορηγηθεί το εμβόλιο.

Μέχρι στιγμής, συνέχισε η κ. Γρηγορίου, από τους 27 ηλικιωμένους που φιλοξενεί το Γηριατιρκό Κέντρο και Αναρρωτήριο Κυανός Σταυρός στο Μέσα Χωριό έχουν δεχτεί να εμβολιαστούν οι 21 ηλικιωμένοι. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα όπως μέχρι αύριο το πρωί ο αριθμός αυξηθεί.
Η κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι τους δόθηκε σχετικό έντυπο από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το οποίο όσοι το υπογράψουν πρέπει να κατανοήσουν τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού και τον κίνδυνο μη εμβολιασμού αλλά και το ότι, όπως με όλα τα φάρμακα και εμβόλια, μπορούν να παρουσιαστούν ανεπιθύμητες ενέργειες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι ήπιες και βραχυπρόθεσμες και δεν παρουσιάζονται σε όλους.

Όλα αυτά, σημείωσε, επεξηγήθηκαν στους ηλικιωμένους, ότι δηλαδή ένα εμβόλιο θωρακίζει τον ασθενή έναντι οποιασδήποτε μελλοντικής λοίμωξης.
 
Η Κύπρος, όπως και οι υπόλοιπες χώρες έλαβαν 9,750 δόσεις εμβολίων, με τις οποίες θα εμβολιαστούν πρώτα 5,875 άτομα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ο Μητροπολίτης Πάφου δώρισε λάδι και πουργούρι για πολύτεκνες οικογένειες για το Πάσχα
Η ΕΚΥΣΥ ζητεί τα κριτήρια που ίσχυαν πριν την τραπεζική κρίση για πασχαλινό επίδομα
Τις προκλήσεις για Κύπρο ως μικρή αγορά για φάρμακα εξήγησε στις Βρυξέλλες ο Δαμιανός
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Ανάθεση βελτίωσης οδού Τσερίου ύψους €9,8 εκ. από Δήμο Στροβόλου
Την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2023 διεκδικεί ο νέος Δήμος Κουρίου
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστoύν οι αρμόδιοι
Αίτηση από τέταρτη εταιρεία στα κατεχόμενα για χαλλούμι ΠΟΠ
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα