Η ώρα των ιστορικών εμβολιασμών-Οι πρώτοι των πρώτων και οι μεγάλες προσδοκίες

Η ιστορική στιγμή της έναρξης των εμβολιασμών κατά της πανδημίας στη χώρα μας, έχει φτάσει. Μετά την παραλαβή χθες της πρώτης παρτίδας του εμβολίου της Pfizer, με τις οποίες θα εμβολιαστούν άτομα από οίκους ευγηρίας καθώς και επαγγελματίες υγείας, ξεκινά σήμερα η διαδικασία σύμφωνα με το πλάνο που έχουν ετοιμάσει οι Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Μια επιχείρηση, που θα είναι η μεγαλύτερη του είδους της που έγινε ποτέ στην Κύπρο. 

Οι πρώτοι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις εννέα το πρωί, σε διαμένοντες στο Μέλαθρον Ευγηρίας Λευκωσίας, που ανήκει στην εκκλησία. Στη στέγη ευγηρίας θα εμβολιαστούν περίπου 35 άτομα, όπως ανέφερε χθες στον REPORTER, ο εκτελεστικός Διευθυντής Άθως Μάτσας, σημειώνοντας πως πρώτοι θα εμβολιαστούν είναι δύο ηλικιωμένοι γύρω στα ογδόντα. Πρόκειται για ένα νομικό και έναν πολιτικό μηχανικό, οι οποίοι θέλουν διακαώς να εμβολιαστούν, ανέφερε ο κ. Μάτσας. «Νιώθουμε τυχεροί και ευλογημένοι που θα είμαστε οι πρώτοι», ανέφερε ο κ. Μάτσας εκφράζοντας εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα. «Δείχνω εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα, ζητώντας διακαώς το δώρο της ζωής, όχι μόνο για μένα αλλά και για τις ευάλωτες ομάδες».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δύο 80χρονοι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν στη Λευκωσία-«Περίμεναν διακαώς το εμβόλιο»

Στις έντεκα το πρωί εξάλλου, θα γίνουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί σε επαγγελματίες υγείας στο Νοσοκομείο Αναφοράς στο Παραλίμνι. Πρώτος θα εμβολιαστεί ο γιατρός Χρήστος Κυπρή, ένας επαγγελματίας υγείας που έχει συνδέσει το όνομά του με την πολύμηνη μάχη κατά της πανδημίας. Η επιλογή του δεν είναι διόλου τυχαία, αφού έχει γίνει πολλές φορές ειδική μνεία, για το σπουδαίο έργο που επιτελεί στο Νοσοκομείο Αναφορας ο ειδικός παθολόγος και συντονιστής των γιατρών. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩΑυτός είναι ο πρώτος ιατρός που θα εμβολιαστεί στην Κύπρο-«Νιώθω περήφανος»

Για λόγους τήρησης των προστατευτικών μέτρων, η κάλυψη των πρώτων εμβολιασμών θα γίνει από τηλεοπτικό συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης, καθώς και φωτορεπόρτερ του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, που θα αποστείλουν υλικό στα υπόλοιπα ΜΜΕ.

 «Η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του ιού»
«Το εμβόλιο είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό, με τη δημιουργία προστασίας στην κοινωνία» ανέφερε μιλώντας στον REPORTER o Καθηγητής Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Χρίστος Πέτρου. Ο Επιστημονικός Σύμβουλος στρατηγικής για τον εμβολιασμό του Υπουργείου Υγείας, σημείωσε πως «τα εμβόλια, όπως έχει αποδειχθεί από τις κλινικές μελέτες, είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και δημιουργούν πολύ υψηλά ποσοστά προστασίας αντισωμάτων, καθώς και άλλων αμυντικών κυττάρων, σε αυτούς που εμβολιάζονται».

Όπως εξήγησε ο Καθηγητής Πέτρου, για να επιτευχθεί προστασία από τα εμβόλια, πρέπει να γίνει και η δεύτερη δόση. «Στην περίπτωση της Pfizer, ο υψηλότερος βαθμός προστασίας επιτυγχάνεται επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση».

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι για να υπάρχει αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού και ανοσία της αγέλης, πρέπει να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος των πολιτών. «Αυτό όμως εξαρτάται από τον αριθμό των εμβολίων και τον αριθμό των ανθρώπων που εμβολιάζονται. Με το να εμβολιαστούν οι ομάδες που βρίσκονται στον υψηλότερο κίνδυνο, νοσούν περισσότερο ή έχουν τον κίνδυνο να νοσηλευτούν σημαίνει ότι θα μειωθεί η πίεση στα συστήματα υγείας. Σε αυτό θα βοηθήσει και η προστασία των επαγγελματιών υγείας», σημείωσε ο κ. Πέτρου ξεκαθαρίζοντας πως ουδείς μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια σε αυτή τη φάση πότε θα επιτευχθεί ανοσία της αγέλης.

«Έχουμε εγκεκριμένο μόνο ένα εμβόλιο αυτή τη στιγμή και το επόμενο που θα πάρει άδεια θα είναι στις 6 Ιανουαρίου, εάν όλα πάνε καλά. Το επόμενο εμβόλιο δεν προβλέπεται να πάρει άδεια πριν τα μέσα Φεβρουαρίου ή το Μάρτιο. Όταν βγουν εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις εμβολίων και από άλλες εταιρείες στην αγορά και εμβολιάζεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού, τότε θα ξεκινήσουμε να έχουμε προστασία και να στραφούμε σε πιο καλούς ρυθμούς ζωής. Ωστόσο, γι’ αυτό κανένας δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη μέχρις ότου πάρουν άδεια τα εμβόλια και ξεκινήσουν να είναι διαθέσιμα», υπογράμμισε.

Τα περιοριστικά μέτρα, θα συνεχίζουν να μας συνοδεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Όπως υποδεικνύει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ακόμα κι εάν εμβολιαστεί κάποιος, θα πρέπει να τηρεί πιστά τα μέτρα.
«Ένα πράγμα που δεν έχει μελετηθεί ακόμη στις κλινικές μελέτες και είναι ένας σοβαρός όρος που έχει θέσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στην Pfizer όταν πήρε την άδεια, είναι να παρακολουθεί κατά πόσον ο εμβολιασμένος μπορεί να είναι μεταδοτικός εάν εκτεθεί στον ιό. Ξέρουμε με βεβαιότητα, ότι ο εμβολιασμένος είναι απόλυτα προστατευμένος και δεν θα αναπτύξει συμπτώματα ή δεν θα νοσήσει σοβαρά, αλλά είναι πιθανόν να υπάρχει ποσότητα ιού στο αναπνευστικό σύστημα και να είναι μεταδοτικός σε ανθρώπους που δεν είναι εμβολιασμένοι. Αυτό θα το μάθουμε με βεβαιότητα τους επόμενους μήνες. Σε κάθε περίπτωση όμως, τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να συνεχίσουμε να τα τηρούμε μέχρι να εμβολιαστεί πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Σ’ ότι αφορά στη δυσπιστία για τα εμβόλια ο κ. Πέτρου σημείωσε πως η Κύπρος είναι μία από τις χώρες παγκόσμια που έχει πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. «Οι Κύπριοι εμπιστεύονται τους εμβολιασμούς και αυτό έχει συνεισφέρει στην προστασία της δημόσιας υγείας. Επειδή έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλος μύθος για τον τρόπο ανάπτυξης των εμβολίων και στις τεχνολογίες τους, δημιουργήθηκαν ερωτήματα. Ο κόσμος χρειάζεται να ξέρει και είναι ευθύνη των επιστημόνων και των αρχών να εξηγήσουμε με απλά και κατανοητά λόγια, τι σημαίνει αυτό το πράγμα και ότι από τη στιγμή που το κάθε εμβόλιο θα πάρει την άδειά του είναι ασφαλές και αποτελεσματικό».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι δυο θάνατοι, 25 κρούσματα και 208 από rapid tests

Ανησυχία για τις νοσηλείες
Οι πρώτοι εμβολιασμοί στη χώρα μας γίνονται υπό τη σκιά της επιδεινωμένης επιδημιολογικής εικόνας, το πιο ανησυχητικό στοιχεία της οποίας είναι η αύξηση στις νοσηλείες και στους σοβαρά νοσούντες από την ασθένεια τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Χθες σημειώθηκε μάλιστα νέο ρεκόρ στις νοσηλείες, αφού σε τέσσερα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, νοσηλεύονταν 149 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας 45 εξ αυτών να χαρακτηρίζεται ως σοβαρή. Αυτό που έχει κτυπήσει καμπανάκι κινδύνου, είναι η αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών, που είναι πλέον είκοσι.

Επιπρόσθετα, αυτόν τον μήνα απεβίωσαν από τη νόσο 61 συνάνθρωποί μας, ενώ διαγνώστηκαν 8,826 νέα περιστατικά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων
Στην Κύπρο το χρυσό δελτίο του Τζόκερ-Κέρδισε πέραν των 5 εκατομμυρίων ευρώ
Σκόνη και υψηλές θερμοκρασίες στο καιρικό μενού-Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς ο υδράργυρος
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα