Τρίτη 2 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Καμπανάκι κινδύνου από τα νοσοκομεία-Αυστηρές συστάσεις ειδικών για τις γιορτές

Νατάσα Χριστοφόρου  24/12/2020 06:49
Καμπανάκι κινδύνου από τα νοσοκομεία-Αυστηρές συστάσεις ειδικών για τις γιορτές

Καμπανάκι κινδύνου από τα νοσοκομεία-Αυστηρές συστάσεις ειδικών για τις γιορτές

Νατάσα Χριστοφόρου  24/12/2020 06:49
Κι ενώ ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τα διαφορετικά Χριστούγεννα και το τέλος μιας χρονιάς που ανυπομονούμε να αποχαιρετήσουμε, τα δεδομένα της χθεσινής ημέρας, ήρθαν να προσθέσουν στην ήδη μεγάλη ανησυχία. Κι αυτό λόγω της μεγάλης αύξησης στις νοσηλείες, είναι πιο υψηλές από ποτέ από την έναρξη της πανδημίας, στους ασθενείς που προσβλήθηκαν από την ασθένεια.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, 146 άτομα νοσηλεύονταν σε τέσσερα νοσηλευτήρια, με 34 από αυτούς να δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοαοκομείου Λευκωσίας και τις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Τα δεδομένα κτύπησαν καμπανάκι κινδύνου στους επιστήμονες, αφού αυξήθηκαν αισθητά οι νοσηλευόμενοι σε μία μόλις ημέρα, με τα δύο τρίτα των κλινών που προέβλεψε ο ΟΚΥΠΥ, για τους ασθενείς με covid εκτός ΜΕΘ, να είναι σχεδόν κατειλημμένες. Σε περίπτωση που ξεπεράσουν τους 200 οι νοσηλευόμενοι, τότε θα διατεθούν κλίνες από άλλα τμήματα των νοσοκομείων. 

Επιπρόσθετα άλλοι τρεις συνάνθρωποι μας απεβίωσαν, ανεβάζοντας τον αριθμό των θανάτων σε 54 τον Δεκέμβριο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σημειώθηκε και ημερήσιο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, αφού διαγνώστηκαν ως θετικά, μέσω της μεθόδου PCR, 477 άτομα.

Οι συστάσεις των επιστημόνων για τις γιορτές των Χριστουγέννων, είναι πολύ αυστηρές. «Τα δεδομένα που έχουμε μας λένε πως δεν πρέπει να έχουμε πολλές επαφές», ανέφερε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Ζωή Δωροθέα Πανά, σημειώνοντας πως πρέπει να είναι περιορισμένες οι μετακινήσεις των πολιτών. «Σε πρακτικό επίπεδο περιορίζουμε τα τραπέζια και τις επαφές, μόνο με αυτούς που είναι στο στενό κοινωνικό μας κύκλο. Ακόμα και στο σπίτι στο γιορτινό τραπέζι, κατά το δυνατόν πρέπει να κρατάμε αποστάσεις, ειδικά εάν έχουμε ευπαθείς ομάδες. Επίσης, εάν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα, θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον Προσωπικό του Ιατρό και να μην το παραμελήσει επειδή είναι γιορτές», τόνισε η κ. Πανά.
 
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τους πρώτους εμβολιασμούς
Στη σκιά των βαβαρημένων επιδημιολογικών δεδομένων, η χώρα μας συνεχίζει να προετοιμάζεται πυρετωδώς για τους πρώτους εμβολιασμούς, που θα ξεκινήσουν την Κυριακή.

Τα εμβόλια της Pfizer θα παραλάβουν στις 26 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου συνοδευόμενος από την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου. Την επομένη θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί από στέγες ευγηρίας και επαγγελματίες υγείας στο Νοσοκομείο Αναφοράς. Τη Δευτέρα στις 10 το πρωί, εξάλλου σε μια συμβολική κίνηση παρότρυνσης προς τους πολίτες, θα εμβολιαστεί στο Κέντρο Υγείας Λατσιών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τις Ιατρικές Υπηρεσίες, όλα είναι έτοιμα για την επιχείρηση του αιώνα και στην Κύπρο που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.  «Χρειάζεται πολύ καλός συντονισμός και ταυτόχρονος σχεδιασμός όλων των χωρών ταυτόχρονα. Η μεγάλη πρόκληση είναι να μπορέσουν οι εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια να ανταποκριθούν. Θα κρατήσει αρκετούς μήνες ο εμβολιασμός. Το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τα μέτρα σιγά, σιγά δεν θα είναι τόσο αυστηρά, ωστόσο θα υπάρχουν οι κανόνες ατομικής προστασίας. Κανονικότητα όπως την γνωρίζαμε πριν την πανδημία θα χρειαστεί χρόνος για να έχουμε», ανέφερε η κ Πανά.

Κληθείσα να απαντήσει εάν τα εμβόλια, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί, είναι ασφαλή η Λέκτορας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, σημείωσε πως με βάση το εγχειρίδιο του εμβολίου, που εκδόθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων τη Δευτέρα, αυτό έχει δοκιμαστεί σε χιλιάδες άτομα. «Υπήρχε ένα χρονικό διάστημα στην οποία παρακολουθούσαν όχι μόνο την αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλεια του εμβολίου. Αναφέρουν με διαφάνεια τις ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτό που είδαμε οι επιστήμονες είναι πως από τη μία πως η αποτελεσματικότητα είναι ψηλή και από την άλλη οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες και παροδικές. Είδαμε, επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πως η πιο σοβαρή, αν μπορούσαμε να την πούμε έτσι, ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η αλλεργική αντίδραση».

Γι’ αυτή την ανεπιθύμητη ενέργεια, όπως εξήγησε η κ. Πανά, όλες οι χώρες όπως και η Κύπρος έχουν προνοήσει μέτρα και γι΄αυτό στα Κέντρα Εμβολιασμού, θα υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό. «Στο εγχειρίδιο του εμβολιασμού, η οδηγία είναι ότι όποιος εμβολιαστεί πρέπει να μείνει 15 λεπτά για παρακολούθηση και αυτοί που έχουν ιστορικό αλλεργιών, πρέπει να παραμείνουν για μισή ώρα».
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας