Τα Χριστούγεννα με… δόσεις χαλάρωσης, οι προσδοκίες και τα στοιχεία ανησυχίας

Δύο εικοσιτετράωρα πριν από τα Χριστούγεννα και εννέα, πριν το τέλος μιας χρονιάς που θέλει να ξεχάσει ολόκληρη η ανθρωπότητα, οι ελπίδες για επιστροφή στην καθημερινότητα εναποτίθενται από την επιστημονική κοινότητα, στο 2021 όπου θα διενεργηθούν οι μαζικοί εμβολιασμοί για την covid-19.

Η επιχείρηση του αιώνα, όπως χαρακτηρίζεται, θα ξεκινήσει και στη χώρα μας την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, από τις στέγες ευγηρίας. Τα πρώτα εμβόλια της Pfizer, που εξασφάλισε πρώτη άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, θα φτάσουν μία ημέρα μετά τα Χριστούγεννα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε, οι οποίες την επομένη θα αρχίσουν τους πρώτους εμβολιασμούς.

Το πλάνο που ετοίμασαν οι ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, είναι έτοιμο. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από την παρασκευάστρια εταιρεία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα εμβόλια θα παραδίδονται τμηματικά κάθε εβδομάδα. Όπως εκτιμάται, η χώρα μας  θα λάβει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 περίπου το 28% της συνολικής ποσότητας που έχει παραγγείλει και το 86% της αναμενόμενης ποσότητας εμβολίων.

Με τις πρώτες δόσεις θα εμβολιαστούν περίπου 8,000 άτομα με προτεραιότητα το προσωπικό και τους διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας και τους επαγγελματίες υγείας στο Νοσοκομείο Αναφοράς. Ήδη οι Ιατρικές Υπηρεσίες, άρχισαν να λαμβάνουν έντυπα συγκατάθεσης από ηλικιωμένους οίκων ευγηρίας. Ένας από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν, θα είναι όπως ανακοινώθηκε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Νίκος Αναστασιάδης, θα εμβολιαστεί τη Δευτέρα στις δέκα το πρωί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άλλοι πέντε νεκροί, ξεπέρασαν τους 100 οι θάνατοι-402 κρούσματα, 231 rapid tests

Η μεγάλη ανησυχία
Η πολυπόθητη άρση περιοριστικών μέτρων και η επιστροφή στην ομαλότητα, απέχουν ωστόσο αρκετούς μήνες. Οι πολίτες, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά ανά το παγκόσμιο, θα έχουν στη ζωή τους αυστηρούς περιορισμούς και σκληρά μέτρα, όπως εκτιμάται καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα, που θεωρείται και το πιο κρίσιμο διάστημα για την πανδημία.

Στη χώρα μας, ο πρώτος του μήνας είναι πάντως ο χειρότερος από τότε που εμφανίστηκε η νόσος και ο πιο φονικός. Μέχρι στιγμής σε 22 ημέρες έχασαν τη ζωή τους 51 συνάνθρωποί μας οι οποίοι προσβλήθηκαν από τη νόσο, ποσοστό που ξεπερνά το 50% των θανάτων από την covid-19 στη χώρα μας. Σημειώνεται πως συνολικά καταγράφηκαν 101 θάνατοι, με τελική αιτία θανάτου την covid-19.

Επιπρόσθετα, το ίδιο διάστημα διαγνώστηκαν 7,841 νέα περιστατικά της νόσου μέσω της μεθόδου PCR, ποσοστό που ξεπερνά το 40% των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν από την αρχή της πανδημίας στην Κύπρο. Σημειώνεται πως από το Μάρτιο, καταγράφηκαν συνολικά 18,406 περιστατικά κορωνοϊού.

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο, είναι ωστόσο η αύξηση στις νοσηλείες, αλλά και στους σοβαρά νοσούντες τις τελευταίες ημέρες. Μέχρι χθες βράδυ σε πέντε νοσηλευτήρια, νοσηλεύονταν 130 ασθενείς, με την κατάσταση της υγείας των 32 από αυτούς, να χαρακτηρίζεται ως σοβαρή.

Τα αλλιώτικα Χριστούγεννα
Είναι γι’ αυτό το λόγο που χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε ελάχιστες χαλαρώσεις για τις γιορτές, για καθαρά ψυχολογικούς λόγους, ενώ προχώρησε και σε επέκταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι τις 10 Ιανουαρίου του 2021.

Έτσι την παραμονή Χριστουγέννων θα υπάρξει παράταση δύο ωρών στην έναρξη του κέρφιου, με την κυκλοφορία να επιτρέπεται μέχρι τις 11 το βράδυ. Επιπρόσθετα την παραμονή Πρωτοχρονιάς και σε στενό οικογενειακό κύκλο μέχρι 10 ατόμων, οι οικογένειες θα μπορέσουν να αλλάξουν μαζί τη νέα χρονιά, αφού το κέρφιου θα αρχίσει μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Επιπρόσθετα, ικανοποιήθηκε εν μέρει το αίτημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, αφού αναγνωρίζοντας την ανάγκη των πιστών για εκκλησιασμό η Κυβέρνηση επέτρεψε για τις 25 Δεκεμβρίου και για τα Θεοφάνεια τη λειτουργία εκκλησιών, στην παρουσία πιστών με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 75 άτομα, με τήρηση του μέτρου ενός ατόμου ανά 3 τ.μ. Η σύσταση εάν υπάρχει ανάγκη για εκκλησιασμό περισσότερων πιστών, είναι όπως πραγματοποιηθούν τις πιο πάνω ημερομηνίες περισσότερες από μία λειτουργίες.

Τα μέτρα σε ισχύ θα επαναξιολογηθούν από τους επιστήμονες, ωστόσο είναι τόσο βεβαρημένη η κατάσταση, που θεωρείται απομακρυσμένο να δοθούν άλλες χαλαρώσεις για την περίοδο των γιορτών της ερχόμενης εβδομάδας. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας