Ο λόγος στο Υπουργικό για τα Χριστούγεννα-Οι χαλαρώσεις στο τραπέζι

Η ώρα των αποφάσεων για τις γιορτές των Χριστουγέννων έχει φτάσει. Το Υπουργικό Συμβούλιο, συνέρχεται  από τις δέκα το πρωί και τα μέλη του θα κληθούν να ανάψουν το πράσινο φως για μικρής κλίμακας χαλαρώσεις για την περίοδο των εορτών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ώρα των αποφάσεων για τα Χριστούγεννα-Χαλαρώσεις με το σταγονόμετρο

Ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου θα παρουσιάσει ενώπιον του Υπουργικού την επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου και ακολούθως, θα μεταφέρει τις εισηγήσεις των επιστημόνων, οι οποίοι είναι αρνητικοί στην παραχώρηση μεγάλων χαλαρώσεων, αφού θεωρούν πως η κατάσταση θα μπορούσε να εκτροχιαστεί.
 
Το πιο πιθανό είναι πως τελικά θα επιτραπεί ο εκκλησιασμός στην παρουσία πιστών στις 25 και στις 26 Δεκεμβρίου, ωστόσο εντός των ναών δεν θα επιτρέπονται περισσότερα από 75 άτομα. Θα επανέλθει δηλαδή, για δύο ημέρες το μέτρο που ίσχυε προηγουμένως. Κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μετέφερε τη δέσμευση της Ιεράς Συνόδου για αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων καθώς και την τέλεση, εκεί που είναι δυνατόν δύο ή και τριών λειτουργιών την ίδια ημέρα.
 
Στο τραπέζι βρίσκονται ωστόσο, άλλες δύο προτάσεις. Η μία αφορά στην αλλαγή της ώρας του κέρφιου για τα Χριστούγεννα, ενδεχομένως στις 11 αντί στις εννέα το βράδυ. Η δεύτερη αφορά στην αύξηση του αριθμού των παρευρισκομένων σε οικίες στα δεκαπέντε άτομα, αντί στα δέκα που είναι τώρα. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσουν αυτές οι χαλαρώσεις, αφού οι επιστήμονες εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις τους. Εάν τελικά εγκριθούν, η Κυβέρνηση θα το κάνει περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους για να μπορέσει να χαλαρώσει ο κόσμος την περίοδο των Χριστουγέννων.

Θα συζητηθεί ξανά εξάλλου, η πρόταση των διαχειριστών εμπορικών κέντρων για άνοιγμα τους υπό πολύ αυστηρά μέτρα και υπό την προϋπόθεση, να παραμείνουν κλειστοί οι χώροι εστίασης εντός τους.  Πληροφορίες αναφέρουν πως το πιθανότερο είναι να αποφασιστεί όπως παραμείνουν κλειστές, όλες οι επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στα μέτρα που έχουν ισχύ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
 
Το πιο πιθανό εν τω μεταξύ, είναι πως δεν θα αποφασιστούν χαλαρώσεις για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και την πρώτη του χρόνου σε αυτό το στάδιο, αλλά θα παραπεμφθούν για την ερχόμενη εβδομάδα. Ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα αρχές της άλλης εβδομάδας, θα ληφθούν και οι αντίστοιχες αποφάσεις.
 
Στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται ότι θα αποφασιστούν και τα μέτρα που θα ισχύσουν από την πρώτη Ιανουαρίου του 2021. Εάν παραμείνει τόσο επιδεινωμένη η επιδημιολογική εικόνα, τότε τα μέτρα θα παραμείνουν ιδιαίτερα αυστηρά, αφού ο Ιανουάριος θεωρείται ένας πολύ κομβικός μήνας για την πανδημία.  
 
Μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Πράσινο Βουλής για χρονική παράταση χρηματοδότησης ελλειμμάτων ΟΚΥπΥ
Θλίψη Υφ. Πολιτισμού για τον θάνατο του Πέτρου Στυλιανού
Θετική η Επ. Υγείας για επέκταση κρατικής χορηγίας ΟΚΥπΥ
Υπεψηφίστηκε ομόφωνα ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-Δυσφορία Βουλής για καθυστέρηση
Δέσμευση Βουλής για εξεύρεση βιώσιμων πολιτικών για καλύτερες συνθήκες εργασίας
Κλειστά την 1η Μαΐου όλα τα Γενικά Καταστήματα-Οι οδηγίες του Υπουργείου Εργασίας
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο