Το Σάββατο στην Κύπρο τα εμβόλια-Λαμβάνονται έντυπα συγκατάθεσης από ηλικιωμένους

Στις 26 Δεκεμβρίου, όπως όλα δείχνουν φτάνουν στην Κύπρο τα πρώτα εμβόλια της Pfizer, που χθες εξασφάλισαν άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Την επομένη και συγκεκριμένα την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, θα αρχίσουν και στη χώρα μας, ταυτόχρονα με τα υπόλοιπα κράτη μέλη οι εμβολιασμοί.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ώρα των αποφάσεων για τα Χριστούγεννα-Χαλαρώσεις με το σταγονόμετρο

Όπως ανέφερε μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Όλγα Καλακούτα το πιθανότερο είναι ότι τα πρώτα εμβόλια θα φτάσουν στην Κύπρο το Σάββατο. «Φαίνεται ότι θα έχουμε παρτίδες κάθε βδομάδα, που για μας είναι σημαντικό, για να έχουμε στόχο κάθε εβδομάδας», σημείωσε. Σημειώνεται πως η πρώτη παρτίδα των εμβολίων που αναλογούν στην Κύπρο, είναι 49 χιλιάδες και με αυτά θα εμβολιαστούν σε δύο δόσεις, περίπου 24 χιλιάδες άτομα.  
 
«H πρόθεσή μας, είναι να ξεκινήσουμε την Κυριακή από τις κλειστές δομές και τους επαγγελματίες της πρώτης γραμμής. Θα ξεκινήσουμε ταυτόχρονα στους οίκους ευγηρίας και τις υποδομές υγείας».

Όπως σημείωσε η κ. Καλακούτα, σ’ ότι αφορά στις στέγες ευγηρίας έγινε ενημέρωση τις τελευταίες ημέρες από το Υπουργείο Υγείας. «Στην περίπτωση των στεγών ευγηρίας, χρειάζεται συναίνεση από τον ιδιοκτήτη και πρόθεση εμβολιασμού από τους εργαζόμενους. Στην περίπτωση των ενοίκων κυκλοφόρησε έντυπο συγκατάθεσης, το οποίο θα πρέπει να υπογραφεί από τους ίδιους. Εάν για κάποιο λόγο δεν μπορούν, μπορεί να υπογράψει κάποιος στενός συγγενής τους. Μέχρι και σήμερα λαμβάνουμε αιτήσεις και εάν χρειαστεί παράταση, θα είμαστε στη διάθεσή τους κατά τη διάρκεια των γιορτών. Έτσι κι αλλιώς, δεν θα εμβολιαστούν όλοι την Κυριακή».

Ο στόχος είναι να ξεκινήσουν ταυτόχρονα σε όλες της επαρχίες οι εμβολιασμοί, με πρόγραμμα ανάλογα με τους αριθμούς. «Δεν ξέρουμε ποιος θα είναι πρώτος ή η πρώτη που θα εμβολιαστεί, θα γνωστοποιηθεί από τους αρμόδιους της Διοίκησης του Υπουργείου Υγείας».

Κληθείσα να απαντήσει τι θα γίνει εάν κάποιος εργαζόμενος σε οίκο ευγηρίας ή κάποιος γιατρός, αρνηθεί να εμβολιαστεί, υπέδειξε πως «θα είναι λίγο παράδοξο για παράδειγμα σε μια στέγη ευγηρίας, να τους δίδεται η δυνατότητα να εμβολιαστούν για να προφυλάξουν τους ενοίκους και να μην το κάνουν».

Όπως έγινε ήδη γνωστό, ένας από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες