Παρασκευή 16 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Μαζικοί έλεγχοι και crash test των μέτρων πριν τις αποφάσεις-Ιχνηλατούν περιοχές

  20/12/2020 06:47
Μαζικοί έλεγχοι και crash test των μέτρων πριν τις αποφάσεις-Ιχνηλατούν περιοχές

Μαζικοί έλεγχοι και crash test των μέτρων πριν τις αποφάσεις-Ιχνηλατούν περιοχές

  20/12/2020 06:47
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την αξιολόγηση των μέτρων και τις κρίσιμες αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα υπάρξουν χαλαρώσεις για την περίοδο των εορτών ή ακόμη εάν πρέπει να ληφθούν και επιπρόσθετα μέτρα, το Υπουργείο Υγείας αυξάνει τους ελέγχους στις δύο επαρχίες, όπου η κατάσταση είναι οριακή.

Ο στόχος είναι να υπάρχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο και για τα χωριά της επαρχίας Λάρνακας και της ελεύθερης Αμμοχώστου, που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Έτσι θα διενεργηθούν σήμερα σε δεκαέξι σημεία, τεστ αντιγόνου στις δύο επαρχίες, οι επιδημιολογικοί δείκτες των οποίων βρίσκονται κατά πολύ, εκτός ορίων. 
 
 
Στη Λάρνακα και σε κάποιες κοινότητες της επαρχίας, η κατάσταση κρίνεται ως ανησυχητική, αφού πέραν από τα αυξημένα κρούσματα παραμένει πολύ υψηλό και το ποσοστό θετικότητας στα τεστ. Στην ελεύθερη Αμμόχωστο, από τη άλλη, που συνεχίζει να έχει τους χειρότερους επιδημιολογικούς δείκτες παγκύπρια, οι κάτοικοι κάποιων χωριών εμφανίζονται απρόθυμοι να υποβληθούν σε τεστ με το Υπουργείο Υγείας να απευθύνει έκκληση για να προσέλθουν στα σημεία δειγματοληψίας, συμβάλλοντας, όπως αναφέρει, «στην επιδημιολογική επιτήρηση και την καταγραφή των δεδομένων στην περιοχή τους».
 
Τα δεδομένα των δύο επαρχιών καθώς και της Λευκωσίας, οι δείκτες της οποίας βρίσκονται ελαφρώς πιο κάτω, αλλά είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, που θεωρούν πως εάν παραμείνουν ως έχουν, δεν πρέπει να δοθούν χαλαρώσεις για τα Χριστούγεννα.
 
Όπως όλα δείχνουν πάντως, εάν θα δοθούν χαλαρώσεις αυτές δεν θα περιλαμβάνουν το άνοιγμα επιχειρήσεων, αλλά ενδεχομένως μόνο τον εκκλησιασμό πιστών και τις συγκεντρώσεις σε σπίτια.
 

Η κατάσταση παραμένει πάντως, ιδιαίτερα κρίσιμη αφού μέχρι στιγμής καταγράφηκαν σε 19 μέρες οι θάνατοι 40 συνανθρώπων μας από την covid-19, ενώ εντοπιστήκαν συνολικά 6,911 νέα περιστατικά της νόσου. Διαγνώστηκαν δηλαδή, περισσότερα περιστατικά από όσα ολόκληρο τον προηγούμενο μήνα, που είχε χαρακτηριστεί ως ο χειρότερος της πανδημίας.
Όλα έτοιμα για τους πρώτους εμβολιασμούς
Η άφιξη χθες εν τω μεταξύ των ειδικών ψυγείων για την αποθήκευση των εμβολίων της Pfizer-BioNTech, σηματοδοτεί το έναυσμα των εμβολιασμών που θα αρχίσουν στη χώρα μας, όπως και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 27 Δεκεμβρίου. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ένας από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν είναι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάτι που θα πράξουν και άλλοι ηγέτες της Ε.Ε.

Όλα είναι έτοιμα για τους εμβολιασμούς, ανέφερε μιλώντας στον REPORTER η αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Όλγα Καλακούτα.«Παραλήφθηκαν τα ψυγεία χθες και όλα προχωρούν όπως είχαν προγραμματιστεί. Οι εμβολιασμοί, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και ο Υπουργός Υγείας, ξεκινούν 27 του Δεκέμβρη. Είμαστε έτοιμοι».

Όπως εξήγησε η κ. Καλακούτα, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εν αναμονή της ενημέρωσης για την ποσότητα των εμβολίων που θα φτάσουν μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου. «Όσα έρθουν θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε περίπου σε μία εβδομάδα. Ανάλογα με το πόσα θα έρθουν, θα επιστρατεύσουμε τις αντίστοιχες κινητές μονάδες. Περιμένουμε τις απαντήσεις από τους οίκους ευγηρίας για τους αριθμούς των ατόμων που θα εμβολιαστούν».  

Σε κάθε ψυγείο που παραλήφθηκε, μπορούν να αποθηκεύονται περίπου 130,000 δόσεις εμβολίου. Σε πρώτη φάση θα φτάσουν στη χώρα μας 49 χιλιάδες εμβόλια της Pfizer και θα εμβολιαστούν περίπου 24 χιλιάδες άτομα. Οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται από Επισκέπτριες Υγείας στα 38 Κέντρα Εμβολιασμού, που θα λειτουργήσουν σε όλες τις Επαρχίες. Παράλληλα θα υπάρχουν και κινητές μονάδες για εμβολιασμούς στους τρόφιμους κλειστών δομών.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό αρχικά θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι και οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας και οι επαγγελματίες υγείας της πρώτης γραμμής (ΜΕΘ, Θάλαμοι COVID-19, Υπηρεσία Ασθενοφόρων, ΤΑΕΠ, κτλ), ενώ ακολούθως θα λάβουν τα εμβόλια τα άτομα άνω των 80 ετών και τα άτομα άνω των 75 ετών, με προτεραιότητα σε όσους εμπίπτουν στις ευπαθείς ομάδες. Ακολούθως, και ανάλογα με τη ροή των εμβολίων, θα εμβολιαστούν οι πολίτες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας