Αυτοί που αλλάζουν τη ζωή ενός παιδιού, δεν ονομάζονται μόνο ανάδοχοι...

Το να γίνεται κανείς ανάδοχος γονιός έχει πολλές προκλήσεις. Η ευχαρίστηση όμως που αισθάνεται κάποιος προσφέροντας σε ένα παιδί το οποίο χρειάζεται όλη την αγάπη, φροντίδα και προστασία την οποία μπορεί να δώσει, είναι μια εμπειρία και ένα συναίσθημα που δύσκολα κανείς μπορεί να περιγράψει. Χαρίζεις σε ένα παιδί όσα λαχταράει η ψυχή του, του δίνεις την ευκαιρία να βιώσει καταστάσεις, να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον και να μάθει πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσε.

Σίγουρα το παιδί τελικά θα επιστρέψει πίσω στην οικογένειά του, αυτός εξάλλου είναι και ο στόχος… Η σχέση όμως που θα αναπτύξει για μια ζωή με τον ανάδοχο γονιό του είναι ανεκτίμητη. Το Hope for Children και η κ. Άντρια Αγκαστινιώτου αναπληρώτρια Διευθύντρια Ανθρωπιστικού Τομέα, μίλησαν στον REPORTER, τόσο για την διαδικασία του να γίνει κανείς ανάδοχος γονιός, όσο και για το πόσο σημαντικό είναι για ένα παιδί να έχει μια τέτοια ευκαιρία. 
 
Ιδιαίτερα συγκινητικό είναι εξάλλου, όπως αναφέρει η κ. Αγκαστινιώτου, όταν άνθρωποι που δεν είχαν υπόψη τους τι είναι η αναδοχή, όταν ενημερωθούν πως ένα οικείο παιδί τους βρίσκεται σ’ αυτή τη κατάσταση, θέλουν να βοηθήσουν...Τους γεννιέται η ανάγκη...παρ’ όλο που δεν είχαν ποτέ κατά νου να γίνουν ανάδοχοι, το κάνουν για να αλλάξουν τη ζωή ενός και μοναδικού παιδιού!
 
Ποιος ο στόχος του θεσμού;
Το πρόγραμμα ανάδοχων οικογενειών στοχεύει στον εντοπισμό, στην εκπαίδευση και αξιολόγηση πιθανών ανάδοχων γονιών για να αναλάβουν την φροντίδα παιδιών που βρίσκονται υπό τη κηδεμονία της Διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Για τις ανάγκες του προγράμματος, το HFC έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν τα άτομα που θέλουν να γίνουν ανάδοχοι γονείς;
Αρχικά, το άτομο που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα Ανάδοχων Οικογενειών, θα πρέπει να βεβαιωθεί για το λόγο και τα κίνητρα που τον ώθησαν να πάρει αυτή την απόφαση. Σ΄αυτό το κομμάτι θα τον βοηθήσει και η εξειδικευμένη ομάδα του Οργανισμού όπου μπορεί να μας καλέσει για περισσότερες πληροφορίες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να καταθέσει την αίτηση του τοπικό γραφείο της περιοχής του των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας όπου ακολούθως θα μας διαβιβάσουν τα στοιχεία του για να επικοινωνήσουμε μαζί του. Η διαδικασία αποτελείται από αξιολόγηση του ατόμου ή της οικογένειας από Κοινωνικό Λειτουργό και Ψυχολόγο του προγράμματος. Αφού καταλήξουμε μαζί με τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας πως το άτομο είναι κατάλληλο και εγκριθεί, θα παρακολουθήσει μια σειρά εκπαιδευτικών συναντήσεων ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία προετοιμασίας του.

Ανάδοχοι γονείς μπορούν αν γίνουν μόνο ζευγάρια ή μπορούν να υποβάλουν αίτηση και άτομα τα οποία είναι μόνα;
Δεν χρειάζεται οι υποψήφιοι να είναι παντρεμένοι ή να έχουν σύντροφο. Κάθε αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα, εξετάζεται με βάση τη σύνθεση της εκάστοτε οικογένειας.

Ποιες είναι μερικές από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει τόσο η οικογένεια όσο και το παιδί;
Οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ανάδοχοι ποικίλουν αναλόγως και της περίπτωσης που καλούνται να διαχειριστούν. Σίγουρα το γεγονός ότι έχουν να υποδεχτούν στην οικογένεια τους ένα παιδί το οποίο αντιμετωπίζει διάφορες ψυχοσυναισθηματικές ανάγκες του οποίου πρέπει να δοθεί τόσο ο χρόνος όσο και ο χώρος για να ενταχθεί ομαλά στα νέα δεδομένα της ζωής του, είναι μια σημαντική πρόκληση. Παρόλα αυτά, φαίνεται πως όταν οι ανάδοχοι επιδείξουν την ανάλογη υπομονή και αγάπη στο παιδί, καταφέρνουν να προσπεράσουν τέτοιες δυσκολίες και να γίνουν σύμμαχοι των παιδιών ώστε να καταφέρει το παιδί να επιτύχει τους στόχους του.

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος που θέλει να γίνει ανάδοχος γονιός και τι είναι αυτό που κερδίζει ο ίδιος από την διαδικασία αυτή;
Είναι σημαντικό να γνωρίζει αυτός που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ότι οι προκλήσεις δεν μπορούν να συγκριθούν με τον αίσθημα ικανοποίησης που θα νοιώσει όταν γίνει ο λόγος που θα αλλάξει ζωή ενός παιδιού. Όπως και οι ίδιοι ανάδοχοι μας αναφέρουν συχνά, νοιώθουν οι ίδιοι κερδισμένοι μέσα από αυτή τη διαδικασία γιατί έχουν την ευκαιρία να δώσουν ελπίδα σ’ αυτά τα παιδιά και να τους προσφέρουν αγάπη, φροντίδα και στοργή που πιθανόν να την στερήθηκαν για ένα χρονικό διάστημα. 

Πώς στηρίζεται τις οικογένειες πριν και μετά την μεταφορά του παιδιού.
Τόσο οι Κοινωνικοί Λειτουργοί και οι Ψυχολόγοι του προγράμματος όσο και ο λειτουργός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας που είναι ο κηδεμόνας του παιδιού, θα προετοιμάσουν τους αναδόχους πριν υποδεχθούν ένα παιδί στο σπίτι τους, εξηγώντας τους διαδικαστικά ζητήματα και ιδιαιτερότητες που έχει το συγκεκριμένο παιδί. Γίνονται συχνές επικοινωνίες από τους λειτουργούς προς τους αναδόχους όπου παρακολουθείτε η πορεία τους ιδιαίτερα τις πρώτες μέρες της τοποθέτησης. Φυσικά και κατά την αποχώρηση του παιδιού παρέχονται οι ανάλογες υποστηρικτικές υπηρεσίες από τους επαγγελματίες του προγράμματος.

Συνήθως τα παιδιά που έρχονται από μια οικογένεια στην οποία βίωσαν είτε την κακοποίηση είτε την εγκατάλειψη, ακόμα και τον χαμό των γονιών τους φέρουν ένα τραύμα και ένα βίωμα το οποίο δύσκολα κανείς μπορεί να καταλάβει. Η άρνηση είναι μια συχνή φυσική αντίδραση ενός παιδιού. Πώς τα προετοιμάζεται για ό,τι θα ακολουθήσει;
Τα παιδιά προετοιμάζονται από τον νόμιμο κηδεμόνας τους που είναι ο λειτουργός των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας με την συνεισφορά βεβαίως άλλων επαγγελματιών που παρακολουθούν το παιδί.  Χρειάζεται συνεχόμενη και συλλογική διαχείριση των συναισθημάτων που βιώνει ένα παιδί που βρέθηκε σε μια τέτοια κατάσταση και οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες αλλά και οι ανάδοχοι, ο καθένας στον ρόλο του, θα πρέπει να συμβάλλουν στην στήριξη του παιδιού. 

Υπάρχει κάποια περίοδος προσαρμογής του γονιού με το παιδί πριν να καταλήξουν τελικά να γίνουν οικογένεια; 
Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το παιδί πρέπει άμεσα να πάει σε μια οικογένεια, οπότε ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος και πιθανόν η γνωριμία να γίνει πολύ πιο σύντομα από το ιδανικό. Στις περιπτώσεις όπου το παιδί μένει σε ίδρυμα και θέλουμε να αποκατασταθείς σε οικογένεια, ασφαλώς υπάρχει περισσότερος χρόνος και η τοποθέτηση του παιδιού στην οικογένεια θα γίνει πιο αργά.

Πόσο σημαντική είναι η ένταξη των παιδιών σε μια οικογένεια που μπορεί να τους προσφέρει και να τους δώσει το έναυσμα για μια καλύτερη ζωή.  
Αναμφίβολά όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να μεγαλώνουν σε μια οικογένεια. Σε ένα ίδρυμα το παιδί δεν μπορεί να λάβει την ίδια φροντίδα που θα λάβει σε μια οικογένεια αφού σαφώς ο τρόπος και τα μέσα διαφέρουν μεταξύ του ιδρύματος και της οικογένειας. Στόχος είναι κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια και να απολαμβάνει τα δικαιώματα του στον απόλυτο βαθμό. 

Ποιο είναι το χρονικό διάστημα που μπορεί ένα παιδί να περάσει με μια ανάδοχη οικογένεια; Τι γίνεται μετά;
Κάθε παιδί είναι διαφορετική περίπτωση. Υπάρχουν αναδοχές που ξέρουμε εξ αρχής πως θα είναι μακροπρόθεσμες ή βραχυπρόθεσμες και άλλες που δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε αυτό από την αρχή. Στόχος είναι η βιολογική οικογένεια του παιδιού να μπορέσει να το υποδεχθεί ξανά πίσω όταν είναι έτοιμη και αυτό σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορεί να καθοριστεί πότε θα είναι. 

Πόσες ανάδοχες οικογένειες υπάρχουν αυτή την στιγμή; 
Στο πρόγραμμα που υλοποιεί το Hope For Children, την δεδομένη στιγμή υπάρχουν 100 ανάδοχες οικογένειες και η ανάγκη για εξεύρεση κι’ άλλων είναι αρκετά μεγάλη.

Υπάρχει η ανάγκη περισσότερων ανάδοχων οικογενειών; 
Η ανάγκη αυτή είναι αρκετά μεγάλη. Με βάση πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας Προνοίας και Κοινωνικής  Ασφαλίσεων κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου, φαίνεται πως πέραν των 530 παιδιών βρίσκονται υπό την φροντίδα των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ενώ μέχρι το 2018 173 παιδιά είχαν τοποθετηθεί σε ανάδοχες οικογένειες. 

Επηρέασε η πανδημία το πρόγραμμα; 
Η πανδημία επηρέασε το πρόγραμμα σε δυο επίπεδα. Το πρώτο αφορά την αύξηση εντοπισμού περιπτώσεων παραμέλησης ή κακοποίησης παιδιών με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερα παιδιά που να έχουν ανάγκη να ενταχθούν σε μια ανάδοχη οικογένεια και το δεύτερο αφορά την επιφύλαξη των πολιτών να ενταχθούν στο πρόγραμμα λόγω των συνθηκών και μέτρων που εφαρμόζονται για την εξάλειψη της πανδημίας.

Υπάρχει κάποιο περιστατικό, μια οικογένεια ή ένα παιδί που σας έμεινε χαραγμένο στο μυαλό ή σας συγκίνησε ιδιαίτερα;
Κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερη και σημαντική για τον καθένα μας που εργάζεται στο πρόγραμμα αυτό. Δεν θα αναφερθώ σε μια συγκεκριμένη περίπτωση οικογένεια αλλά σε ένα συγκεκριμένο γεγονός που προσωπικά με συγκινεί και είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον που ακόμη δείχνει ο κόσμος για ένα παιδί που μαθαίνουν ότι έχει ανάγκη. Αρκετά συχνά λαμβάνουμε αιτήσεις από ανθρώπους που δεν είχαν υπόψη τους τι είναι η αναδοχή αλλά όταν γνώριζαν πως ένα οικείο παιδί τους, δηλαδή ένα παιδί στη γειτονιά ή ένας συμμαθητής του παιδιού τους ή ακόμη μια δασκάλα που μαθαίνει ότι ο μαθητής της βρίσκεται σ’ αυτή τη κατάσταση, και θέλουν να βοηθήσουν. Τους γεννιέται η ανάγκη να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν και να στηρίξουν αυτό το παιδί και παρ’ όλο που δεν είχαν ποτέ κατά νου να γίνουν ανάδοχοι, το κάνουν για να αλλάξουν τη ζωή ενός και μοναδικού παιδιού που έμαθαν ότι έχει ανάγκη και τους κινητοποίησε να δράσουν. Αυτό με συγκινεί εμένα, που ακόμη ο κόσμος θα δράσει και θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τον συνάνθρωπο του και ιδιαίτερα αν αυτό είναι ένα παιδί.

Κάποιος που θέλει να μάθει περισσότερα και ίσως ενδιαφέρεται αν γίνει ανάδοχος γονιός πως μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας;
Μπορείτε να καλέσετε στη γραμμή βοήθειας του Οργανισμού για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Ανάδοχων Οικογενειών στο 1466.

Επίσης, υλοποιούμε Διαδικτυακό Συνέδριο «Αναδοχή: Μια οικογένεια για κάθε παιδί» το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020, στις 11:00 - 12:45 μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom, και έχει ως σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον θεσμό της Αναδοχής.  Για να εγγραφείτε και να λάβετε τον σύνδεσμο πρόσβασης στο συνέδριο, παρακαλώ όπως επικοινωνήστε με την Ξένια Νικολάου στο nicolaou.x@uncrcpc.org ή στο 22103234.
 

Δειτε Επισης

Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας