Θολό τοπίο για τα Χριστούγεννα, φρένο στις χαλαρώσεις-«Θα το βρούμε μπροστά μας»

Την ώρα που ο κορωνοϊός, συνεχίζει την επέλασή του στη χώρα μας, η Κυβέρνηση βάζει φρένο στις συζητήσεις για χαλαρώσεις, τουλάχιστον γι’ αυτήν την εβδομάδα, έπειτα και από τις αυστηρές συστάσεις των επιστημόνων. Οι ειδικοί συνεχίζουν να προειδοποιούν για ενδεχόμενη επιδείνωση, εάν δεν γίνουν προσεκτικές κινήσεις και μάλιστα την περίοδο που χαρακτηρίζεται διεθνώς ως η πιο επικίνδυνη της πανδημίας.

Μέχρι την Παρασκευή, θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα της απόδοσης των μέτρων, που θα επαναξιολογηθούν αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Έτσι οι αποφάσεις για ενδεχόμενες χαλαρώσεις, παραπέμπονται για το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, που αναμένεται να συνεδριάσει, εκτός απροόπτου, την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου.

Εάν δοθούν χαλαρώσεις, θα είναι πάντως με το σταγονόμετρο και σε καμία περίπτωση δεν θα αφορούν σε αύξηση των παρευρισκόμενων σε οικίες ή να επιτρέπουν την διοργάνωση μαζικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με αρμόδια πηγή. Οι επιστήμονες πάντως, είναι αρνητικοί σε κάθε είδους χαλάρωση, διαμηνύοντας σε όλους του τόνους πως τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως είναι σήμερα, δεν επιτρέπουν καμία χαλάρωση, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του χρόνου, ειδικά για χώρους υψηλού κινδύνου.

«Είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη για το πόσο γρήγορα μπορεί να φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων, όταν έχεις ήδη σοβαρή επιβάρυνση. Είμαστε στην αρχή της εφαρμογής των μέτρων, που έχουν συγκεκριμένο στόχο και καλό είναι κατ’ εμένα να μην γίνουν αλλεπάλληλες αλλαγές γρήγορα, επειδή ενδεχομένως αυτό να μην μας βοηθήσει και εάν δούμε κάποια επιδείνωση, να μην μπορέσουμε να προλάβουμε την έγκαιρη σταθεροποίηση», υπέδειξε μιλώντας στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, Ζωή Δωροθέα Πανά.

Η κατάσταση, παραμένει πάντως πολύ επιδεινωμένη στην χώρα μας αφού μετά από τέσσερις ημέρες, χθες καταγράφηκαν πάλι πάνω από 400 κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιστατικών στις δεκαέξι ημέρες του Δεκέμβρη, στα 5,625. Η πιο δραματική πτυχή της πανδημίας, ωστόσο είναι αυτοί που χάνονται και αυτοί που δίνουν μάχη για τη ζωή τους, στα νοσοκομεία. Χθες ανακοινώθηκε ο θάνατος ακόμη ενός ηλικιωμένου, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τη νόσο αυτόν τον μήνα στους 36. Συνολικά απεβίωσαν από την covid-19 στη χώρα μας, 85 άτομα. Ένα πολύ ανησυχητικό στοιχείο, είναι πως αυξήθηκε κι άλλο ο αριθμός των σοβαρά νοσούντων που είναι πλέον 26, δέκα περισσότεροι απ’ ότι ήταν πριν από δύο ημέρες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μακραίνει η λίστα θανάτου, άλλος ένας νεκρός-401 τα κρούσματα και 220 rapid test

Οι οργίλες αντιδράσεις και η απάντηση των επιστημόνων
Η απόφαση της Κυβέρνησης, να κόψει τη συζήτηση για χαλαρώσεις προκάλεσε αντιδράσεις. Πιο σφοδρές, ήταν αυτές των διαχειριστών των εμπορικών κέντρων, αφού δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή τους, καθώς και ιεραρχών, οι οποίοι προειδοποιούν μάλιστα, με προσφυγή στη δικαιοσύνη, εάν δεν επιτραπεί ο εκκλησιασμός στους πιστούς τα Χριστούγεννα, τις Κυριακές και τα Θεοφάνια. Η Ιερά Σύνοδος αναμένεται να συνέλθει ξανά τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις, για να ασκηθεί περαιτέρω πίεση στην Κυβέρνηση.

Οι ειδικοί, απορρίπτουν τις κατηγορίες εναντίον τους και ξεκαθαρίζουν πως όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επικινδυνότητα κάθε χώρου συνάθροισης. «Ακούστηκαν πάρα πολλά, ότι εμείς είμαστε απόλυτοι και ανένδοτοι στο οτιδήποτε, σε αυτή τη φάση. Ο στόχος των επιστημόνων, είναι να εκτιμήσουμε τον επιδημιολογικό κίνδυνο, ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται η χώρα», υπέδειξε η κ. Πανά αναφέροντας ότι όλα τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, έχουν κοινή θέση. «Η στάση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, είναι κοινή στο ότι έχουμε σταθερή επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Κύπρο και ότι είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος, επειδή προσπαθούμε ν’ αναχαιτίσουμε την περαιτέρω επιδείνωση, που ενδεχομένως να σήμαινε πιο αυστηρά μέτρα τύπου lockdown».

Σημείωσε ακόμα πως ουδείς είναι χαρούμενος για τα μέτρα σε χώρους εστίασης, εμπορικά κέντρα και εκκλησίες. «Από την άλλη, πρέπει να τονίσουμε ότι αυτήν την περίοδο έχουμε ένα κοινό στόχο, να ξεπεράσουμε με τις λιγότερες απώλειες την φάση της επιδείνωσης. Το ότι ο κόσμος βρίσκει τον τρόπο να συγχρωτίζεται σε μικρά καταστήματα λιανικού εμπορίου δεν μας τιμάει, επειδή δείχνει πως δεν αντιλαμβανόμαστε ποιος είναι ο σκοπός για τον οποίο εφαρμόζονται αυτά τα περιοριστικά μέτρα».

 «Μακάρι να υπήρχε άλλος τρόπος και άλλη λύση», υπογράμμισε παραθέτοντας τα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που ενώ έλαβαν αυστηρά μέτρα, προκειμένου να «ανοίξουν» την αγορά τα Χριστούγεννα, δεν τα κατάφεραν.

«Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες πως όλες οι χώρες φοβούνται, επειδή βλέπουν πως η επιδείνωση είναι σταθερή, κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Είδαμε τη Γερμανία που ξεκίνησε χθες lockdown, είδαμε την Τσεχία που αναγκάστηκε να ξαναμπεί σε lockdown και άλλες χώρες που συνεχίζουν, με πολύ αυστηρά μέτρα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι είχαν ξεκινήσει με μια τακτική αυστηρή πριν τις γιορτές με στόχο να κάνουν χαλαρώσεις αυτή την περίοδο. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να είναι πολύ εφικτό αυτό».
 
Απέρριψε τέλος κατηγορηματικά, πως η Κύπρος αντιγράφει μέτρα άλλων χωρών. «Δεν μιμούμαστε ότι κάνουν οι άλλοι, επειδή κάποιοι μας είπαν πως κάνουμε copy paste, τα μέτρα των άλλων χωρών. Όχι, δεν το κάνουμε αυτό. Υπάρχουν μέτρα που εφαρμόζουμε μόνο στην Κύπρο, αλλά το πλαίσιο είναι κοινό, επειδή κοινή είναι και η επιδείνωση που υπάρχει στην Ευρώπη. Άρα, δεν μπορούμε να αποκλίνουμε πάρα πολύ, επειδή θα το βρούμε μπροστά μας και το να το βρούμε μπροστά μας, σημαίνει lockdown».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Εκστρατεία ελέγχου και ενημέρωσης για ασφάλιση φορτίου οχημάτων από Αρχή Λιμένων
Πνίγεται στη σκόνη η Κύπρος-Οι συστάσεις των αρμοδίων στο κοινό
Συννεφιασμένος ο καιρός, στους 28 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Ανάγκη βελτίωσης νομοθεσίας για Nέο Σύστημα Διορισίμων-Αναμένεται συνάντηση ΟΛΤΕΚ με ΥΠΑΝ
Απεργούν οι μηχανολόγοι και ηλεκτρολόγοι-Ζητούν αυξήσεις μισθών, ωφελήματα και Συλλογική Σύμβαση
Με περικοπές σε ενοίκια και φοιτητικά επιδόματα ο προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ-Αρχίζει έλεγχο το ΥΠΑΝ
Μιχαηλίδου: Χρέος να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας
Προβληματίζουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή-Δεν επηρεάστηκε ο τουρισμός στην Κύπρο