Μοναχικά Χριστούγεννα για τους εγκλωβισμένους-«Οι γονιοί θέλουν τα παιθκιά τους»

Η αιφνιδιαστική κίνηση των κατοχικών αρχών να κλείσουν τα οδοφράγματα, λίγες μέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, ως μέτρο για αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού στα κατεχόμενα, προκαλεί προβλήματα κυρίως για τους εγκλωβισμένους, οι οποίοι θα αναγκαστούν αυτές τις γιορτινές μέρες, να μείνουν μακριά από τις οικογένειες τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείνουν για δέκα μέρες τα οδοφράγματα οι κατοχικές αρχές

Δεκάδες εγκλωβισμένοι, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ηλικιωμένοι, θα περάσουν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα χωρίς την αγκαλιά των παιδιών τους. Χωρίς το χαμόγελο των εγγονιών τους. Κι όλα αυτά, λόγω των μέτρων που έλαβε η ψευδοκυβέρνηση και έχουν ισχύ μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου.
 
Μιλώντας στον REPORTER, ο 72χρονος Νουφρής Μούσιη, που διαμένει στην κατεχόμενη Αγία Τριάδα, παραδέχθηκε ότι σίγουρα θα τους λείψουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, όμως αναλογιζόμενοι το ενδεχόμενο να χαθεί οποιοσδήποτε εγκλωβισμένος από κορωνοϊό, είναι σύμφωνοι με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων.
 
«Με τον κίνδυνο της αρρώστιας που υπάρχει για τους γέρους δακάτω, καλύτερα να μεν έρκουνται, αν ρωτάτε την άποψη μου. Δακάτω ούλλοι εν γέροι. Έσιει μια παροιμία που λαλεί, είναι σύκα τελειωμένα πας τη συτζιά. Αν φυσήσει αέρας, θα πέσουν ούλλοι. Νέοι, δύο τρεις είμαστε μες την Αγία Τριάδα, τζαι όταν λέω νέοι, εννοώ γύρω στα 70 χρονών».
 
Το μόνο που σκέφτονται και τους προβληματίζει, είναι που δεν θα δουν τα παιδιά και τα εγγόνια, τους, που περιμένουν με αγωνία κάθε Χριστούγεννα, ώστε να περάσουν οικογενειακά τις γιορτές. Ο ίδιος προβληματισμός, διακατέχει, όπως λέει και τα εγγόνια του, με τα οποία παρόλα αυτά, μιλά τηλεφωνικώς.
 
«Μόνο τα εγγόνια μας έχουν πρόβλημα με αυτή την κατάσταση. Μιλούμε στο τηλέφωνο, επεθυμήσαν μας. Τα παιθκιά θέλουν τους γονιούς, τζαι οι γονιοί τα παιθκιά, επεράσαμεν δύο τρεις μήνες έτσι, εμείναν δέκα μέρες. Τωρά εν να μου πείτε εν γιορτές, αλλά τι να κάμουμε; Μη κακόν επέθανε ένας τι θα κάμουμε;
 
Μη κακό έρθει κάποιος άρρωστος και κολλήσει ο οποιοσδήποτε; Εντάξει έχουμε νοσοκόμο δικό μας, έχουμε γιατρούς, αλλά δέκα μέρες δεν είναι τίποτε. Θα πιεστούμε και μακάρι να περάσει τούντο κακό».
 
Πάντως σε επικοινωνία που είχε με αρμόδιους στα κατεχόμενα, ο κ. Νουφρής πήρε διαβεβαιώσεις πως σε ότι αφορά τα τρόφιμα, δεν θα προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα, αφού σήμερα αναμένεται να παραλάβουν κανονικά τις προμήθειες τους.
 
«Θα είναι πρόβλημα»
Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, μιλώντας επίσης στον REPORTER, χαρακτήρισε πρόβλημα την απόφαση των κατοχικών αρχών και εξήγησε ότι οι εγκλωβισμένοι δεν επιτρέπεται ούτε να έρθουν στις ελεύθερες περιοχές, ούτε συγγενείς τους να παν στα κατεχόμενα, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
 
«Οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, περνούσαν τις γιορτές μαζί, αλλά δεν θα γίνει φέτος. Το μέτρο είναι μέχρι τις 25 του μήνα και θα επαναξιολογήσουν την κατάσταση μετά».
 
Όπως εξήγησε, «έγιναν διαβήματα μέσω της UNFICΥP και η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι είναι επιδημιολογικοί οι λόγοι, γι’ αυτό και το έκαναν για δέκα μέρες, ώστε να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».
 
Σε ότι αφορά την εκπαίδευση και τα ζητήματα που προκύπτουν μετά το κλείσιμο των οδοφραγμάτων διαμήνυσε ότι έγιναν οι ανάλογες ενέργειες, από την στιγμή που έγιναν γνωστές οι αποφάσεις του ψευδοκράτους.
 
Στο σχολείο ξεκινήσαμε από χθες τα μαθήματα διαδικτυακά, γιατί οι μισοί καθηγητές μας δεν μπορούν να βρίσκονται εκεί και θα συνεχίσουμε με την τηλεκπαίδευση μέχρι να δούμε τις επόμενες αποφάσεις που θα παρθούν στα κατεχόμενα».
 
Υπέδειξε ακόμα, ότι «μόνο το οδόφραγμα του Λιμνίτη θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και με τη δικαιολογία ότι εκείνοι δεν κατεβαίνουν, αλλά κάνουν διέλευση μόνο με τα οχήματά τους. Τα υπόλοιπα όλα τα έκλεισαν, γιατί όταν σου λέει ότι και τεστ να φέρεις θα πρέπει να μείνει σε καραντίνα δέκα ημερών, είναι σαν να μην μπορείς να πας».
 
Υπενθυμίζεται ότι χθες υπήρξε έντονη αντίδραση στα κατεχόμενα από τους εργαζόμενους που δουλεύουν στις ελεύθερες περιοχές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στα κτίρια της «πρωθυπουργίας» και του «υπουργείου υγείας».
 
Κύριο αίτημά τους, ήταν να τους δοθούν εξηγήσεις γιατί για τους ίδιους ισχύει το συγκεκριμένο μέτρο, την ίδια ώρα που από αυτό εξαιρούνται οι τουρκοκύπριοι φοιτητές και μαθητές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγήκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν για τα νέα μέτρα που επέβαλε η «κυβέρνηση» οι Τ/κ

Δειτε Επισης

Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Ενέκρινε οδηγία για το δικαίωμα των καταναλωτών για επισκευή προϊόντων το Ευρωκοινοβούλιο
Άγγιξαν τα 155 εκατομμύρια οι διελεύσεις από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων ισχυρίζονται στα κατεχόμενα
Τελευταία η Κύπρος στην ΕΕ σε διαδικτυακές αγορές έντυπων και ψηφιακών βιβλίων
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Τα προβλήματα στον παραλιακό πεζόδρομο Λεμεσού συζητήθηκαν στην Επ. Εμπορίου
Το 55% της αγοράς οίνου καλύπτεται από κυπριακές ποικιλίες και 45% από ξένες
Υπ. Παιδείας: Να δώσουμε τα εφόδια για πολίτες που θα συμβάλουν στην επανένωση